Милионната санкция за НАП - прах в очитеДържавната администрация преживя

...
Милионната санкция за НАП - прах в очитеДържавната администрация преживя
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

Милионната глоба за Национална агенция за приходите - прахуляк в очите

Държавната администрация претърпя година на блаженство, защото до момента към момента не се бе налагало практическо приложение на Общоевропейския правилник за отбрана на персоналните данни. Балонът обаче най-сетне се спука. Национална агенция за приходите бе "удостоена " с санкция в размер на 5.1 млн. лева поради абсурда с теча на персонални данни, засегнал над 5 милиона жители. Както и голям брой компании. Макар че и тази глоба да се оказва единствено "прах в очите ".

Всъщност в тази ситуация сумата ще бъде взета от бюджета на приходната организация и ще бъде трансферирана към бюджета на Комисията за отбрана на персоналните данни, а в края на годината ще постъпи в държавната хазна. Изглежда, че задачата на властта е по-този метод абсурдът да бъде завършен. Да се покаже, че регулаторите работят и че при нередности всеки си понася следствията. Нещата обаче не стоят тъкмо по този начин, тъй като бюджетът на Национална агенция за приходите се образува от събраните налози, т.е. хората, чиито данни бяха наранени ще платят глобата. Иначе казано в последна сметка директно или индиректно отново ще го отнесат жителите.

Военното министерство продава частни парцели

Преди към месец „ Банкеръ “ осведоми, че Министерството на защитата е подготвило за обмен 100 парцела с отпаднало предопределение, измежду които и големи терени по Южното ни Черноморие. И ето - мина, не мина някоя и друга седмица и свадите започнаха. Решение на Министерския съвет от 28 март тази година, което дава право на военното ведомство да разгласи за продажба някогашни военни поделения, развърза ръцете на неговите служители да приготвят процедурите за оповестяване на съответните търгове.

Това надали е инцидентно, защото в „ листата “ за промяната на държавната благосъстоятелност попаднаха много апетитни местенца, ситуирани на първа линия по бреговата линия на юг – в община Поморие и край созополското село Черноморец.

Напрежението към идните продажби докара даже до конфликт сред кметове от ръководещата партия ГЕРБ и Кабинета. Причината е, че поданици на двете обитаеми места оповестиха, че готвят митинги поради национализацията на земи, които са наследили от дедите си и даже желаеха оставката на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов.

Кошмар е у нас и да спазваш, и да не спазваш разпоредбите

В страна, в която е по-срамно да си пълен, в сравнение с да си елементарен, е изцяло разумно да те уволнят и...защото спазваш разпоредбите, в сравнение с противоположното.

Този парадокс не е единствения в нашата страна, в която жителят заплаща от джоба си санкцията на Национална агенция за приходите за това, че не е опазила персоналните му данни. За да не скучаем лъсна следващ парадокс - към историята с желанието на световноизвестната оперна певица Дарина Такова да преподава в Националното музикално учебно заведение "Любомир Пипков ".

Ще сложат ли намордник на сериозните медии?!

Три управляващи в последно време много се ангажират с казуса с "фалшивите вести ". Законотворците от Народното събрание, държавното управление и прокуратурата като в никакъв случай не си подливат вода, а са като пестник. И в този момент се питаме дали този пестник няма да повали и дребното сериозно настроени медии, останали на българската сергия.

Реално Ваклин идва като прикрит коз при създаването на въпросния законопроект. Неговият "случай " може да се употребява като образец при писането на текстовете и вероятно криминализиране на разпространяването на подправени вести. Никой обаче не споделя, че сходни ходове не са подхванати в нито една демократична страна. За това си има добра причина - опасенията, че сходна регулация би могла да уязви свободата на словото, създавайки предпоставки за автоцензура, за държавен напън против медиите, за разпра и всяване на боязън измежду техните представители.

Димитър Радев още веднъж измежду отличниците

Изданието Global Finance пусна обичайния си "дневник ", в който слага оценки на централните банкери от 94 страни, в това число от Европейския съюз и България. Оценките са от A до F, като "A " е най-високата,а "F " - най-ниската.

Скалата е основана на работата на гуверньорите на централните банки в сфери като инфлационен надзор, стопански напредък, цели, непоклатимост на валутата и ръководство на лихвените проценти. Авторите на обявата прецизират, че има и други субективни критерии.

Отлична оценка, т.е. "А- ", за втора година получава шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Същата оценка са получили президентът на Европейската централна банка Марио Драги, както и ръководителите на Бенк ъф Ингланд Марк Карни и на Федералния запас - Джером Пауъл.

Инфлацията отхапа по 20 лева от всеки 1000 лева на депозит

Инфлацията от началото на годината (в съпоставяне юли 2019 година по отношение на декември 2018 г.) е 2%, заяви Националният статистически институт.. Тези данни не са чак толкоз тревожни - били сме очевидци на двуцифрени, а даже и на трицифрени стойности. Проблем обаче е цялостната беззащитност на банковите депозанти да запазят парите си при лихвите, които оферират банките по срочните депозити. Престоят на пари в банка към този момент "подстригва " главницата на импортираните суми или инвестицията е на загуба. С други думи лихвата по депозита, въпреки и със знак „ + “ в рекламните брошури на банките, действително е негативна.

Според най-новите данни в лихвената статистика на Централната банка междинният годишен % по срочните депозити за семействата за левове,вложени за 1 година е 0.14%, за депозитите в евро – 0.13%, а за тези в долари – 0.42 %. Вече няма междинни лихви над 1%, което, въпреки и с някои условности, значи че за седемте месеца загубите са основни.

И милиардерите имат грижи

Внезапната гибел на Фердинанд Пиех - индивидът, който трансформира "Фолксваген " в международна суперсила, насочи вниманието към една от най-богатите европейски семейства и към предизвикването, което й следва - да преведе бизнеса си през тектоничните промени в автомобилния отрасъл.

"Фолксваген " постоянно е била сложна за ръководство конструкция. Местната власт на "родната " му провинция - Долна Саксония - има 20% дял от записания във Волфсбург производител. А представители на служащите могат да постановат несъгласие върху решенията за закриване на фабрики. Ситуацията се усложни още повече преди десетилетие когато себичният клан Порше-Пиех, включващ потомците на основателя на модела "Фолксваген Бийтъл " - Фердинанд Порше, извоюва контрола върху мажоритарния пакет от фирмени акции с право на глас. Основната цел беше да се рационализира процеса за взимане на решения.

Съединени американски щати обмислят издаването на стогодишни облигации

Издаването на ултра дълготрайни американски държавни скъпи бумаги е съществено премисляна концепция от администрацията на президента Доналд Тръмп. Това съобщи американският финансов министър Стивън Мнучин и акцентира, че при подобаващи условия чака страната да се възползва от дълготрайното кредитиране.

Концепцията за издаване на 50-годишни или 100-годишни държавни скъпи бумаги неотдавна се разпространява измежду представителите на финансовото министерство на Съединени американски щати. Издаването на дълготраен дълг има капацитет да ограничи разноските на данъкоплатците за попълването на бюджетния недостиг, който доближава 1 трлн. $. Мнучин посочи, че възобновеният му интерес към дълготрайните облигации няма връзка с намаляващата рентабилност по по-краткосрочния американски дълг.

Нови неясноти към тапиите на Пламен Георгиев

Изникнаха нови неясноти към езиковата подготовка на бъдещия ни общоприет консул във Валенсия - Пламен Георгиев. Добрата подготовка на Георгиев по испански език, наред с положителните му контакти с локалните служби, бяха измежду претекстовете на Министерството на външните работи за неговата номинация.

Оказва се обаче, че се получава разминаване. В биографията на Георгиев, оповестена в уеб страницата на Народното събрание, написа, че той има равнище на испански език "А2 ",а в това време бе оповестена друга тапия на Пламен Георгиев - документ за притежаване на испански език, равнище "В1 ".

Разминаване се вижда и при датите - документите, импортирани в Народното събрание, са импортирани на 8 февруари 2018 година Според оповестения през вчерашния ден документ пък Георгиев има равнище "B1 " от 2 март 2017 година Защо, когато е препоръчан за ръководител на КПКОНПИ, Пламен Георгиев е икономисал информацията, че владее испански език на приемливо равнище, а вместо това написа, че познанията са му базови, към момента не е ясно.

Общинските препоръки – последна грижа на партиите

Подчертахме в предишен разбор, че през последните години пристигна ли време за локални избори, вниманието на обществото е приковано към избора на кметовете, до момента в който излъчването на съветниците в общинските органи на самоуправление и методът, по който се образуват болшинствата в тях, остават в сянка. Напразно – точно тук е съсредоточена същинската власт на локално ниво. Кметът като орган на изпълнителната власт – макар че има значими пълномощия - работи съгласно решенията на съветниците, които на собствен ред са призвани да създават и да одобряват общинските политики.

На доктрина тази политическа активност (а тя е точно политическа, а не експертна) би трябвало да се прави в полза на членовете на локалната общественост. На процедура се оказва обаче, че напоследък съветниците и кметовете на доста места, без значение от партийната си принадлежност, се грижат основно за своите персонални, фамилни и лобистки ползи. А незаинтересоваността на обществото към състава на общинските препоръки, към работата им и към контрола над тях е доста комфортна за недобросъвестните локални властници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР