Милионите долари на инвеститори, привлечени от ексцентричния Сам Банкман-Фрайд, и

...
Милионите долари на инвеститори, привлечени от ексцентричния Сам Банкман-Фрайд, и
Коментари Харесай

Ето как фалирал криптомилиардер похарчил парите на инвеститорите

Милионите долари на вложители, привлечени от ексцентричния Сам Банкман-Фрайд, и излезлите данни за метода, по който компанията му FTX е харчела пари, предизвикаха интереса към въпроса - какво тъкмо е купувано през последните две години.

-->
Справка в имотния указател демонстрира, че FTX, родителите на Сам и висши ръководители на банкрутиралата крипто борса са закупили минимум 19 парцела на стойност близо 121 млн. $ на Бахамските острови, заяви Reuters, представена от profit.bg.

Сред покупките на FTX преобладават първокласни къщи на брега на морето, в това число 7 парцела в безценен курортен комплекс, наименуван Олбани, които костват съвсем 72 млн. $.

Документите демонстрират, че парцелите са закупени от отдел на FTX и са били предопределени за настаняване на “ключов личен състав ” на компанията. Кой обаче живее в тях, Reuters не съумява да откри.

Компанията има и различен парцел. Той е с достъп до плажа в Олд Форт Бей - затворена общественост, където в миналото се е издигала английска колониална цитадела, издигната през 1700 година за отбрана от пирати. В документа за покупка са посочени имената на родителите на Банкман-Фрайд, професорите по право в Станфордския университет Джоузеф Банкман и Барбара Фрайд, като парцелът е избран като " ваканционен дом ".

Попитани за какво са решили да купят ваканционен дом на Бахамските острови и по какъв начин са го платили – в брой, с ипотека или от трета страна като FTX - представител на професорите споделя пред Reuters, че Банкман и Фрайд се пробват да върнат собствеността на FTX.

“Още преди процедурата по неплатежоспособност господин Банкман и госпожа Фрийд се стремят да върнат нотариалния акт на компанията и чакат спомагателни указания “, споделя представителят, отказвайки да даде детайлности.

Въпреки че е известно, че FTX и нейните чиновници са купили недвижими парцели на Бахамските острови, където са открили централата си през септември 2021 година, документите за благосъстоятелност, демонстрират за първи път мащаба на тяхната покупка и плануваното потребление на част от недвижимите парцели.

По думите на Сам Банкман-Фрайд, той е живял в къщата с още деветима свои сътрудници. За чиновниците са били разполагаем безвъзмездна храна и " вътрешна услуга, сходна на Uber " из целия остров.

Сривът на FTX, една от най-големите крипто тържища в света, остави към 1 милион кредитори пред загуби на обща стойност милиарди долари. По информация на Reuters 30-годишният Банкман-Фрайд скрито е употребявал 10 милиарда $ потребителски средства, с цел да поддържа комерсиалния си бизнес. Поне 1 милиард $ от депозитите се водят изчезнали.

В декларация от американския съд до съда по несъстоятелността на окръг Делауеър по-рано този месец Джон Рей, новият основен изпълнителен шеф на FTX, сподели, че открил, че корпоративните средства на FTX Group са били употребявани за „ закупуване на домове и други персонални движимости за чиновници и съветници “.

Какви парцели са купeни?

По информация от имотния указател FTX Property Holdings Ltd, поделение на FTX, е купил 15 парцела на стойност близо 100 млн. $ през 2021 година и 2022 година

Най-скъпата облага е пентхаус за 30 млн. $ в Олбани, курорт, където обичайно Тайгър Уудс е хазаин на голф шампионат всяка година. Документите за собствеността на мезонета са с дата 17 март и са подписани от Райън Саламе, президент на FTX Property. От тях се схваща, че служи като „ жилище за основен личен състав “. Потърсен за коментар, Саламе отхвърля да разяснява.

Други покупки включват три здания в One Cable Beach, крайбрежна резиденция в Ню Провидънс. Документите демонстрират, че те костват сред 950 000 и 2 милиона $ и са закупени от Нишад Сингх - някогашен началник във FTX, Гари Уанг, съосновател на FTX, и Банкман-Фрайд. Те още веднъж са служили за живеене.

В портфолиото има и два парцела, владеене на FTX Property, предопределени за комерсиална приложимост. Единият от тях е комплекс от къщи на стойност 8,55 млн. $, който е служил като централа на FTX. Другият е имот от 4,95 акра на брега. Там е трябвало да бъде основан още един офис на крипто борсата.

В момента централата на компанията е празна. Липсва и табелата “FTX ”. Имотът на брега също е запустял.

Охранител заяви, че чиновниците не са се върнали в централата, откакто са напуснали по-рано този месец.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР