Милиони индийци в най-многолюдната страна в света започнаха днес да

...
Милиони индийци в най-многолюдната страна в света започнаха днес да
Коментари Харесай

Шестседмични избори: Индия започва голямото гласуване

Милиони индийци в най-многолюдната страна в света започнаха през днешния ден да гласоподават на шестседмични избори, които съставляват референдум за ръководството на Нарендра Моди, популисткия министър-председател, който пази напориста хиндуистка националистическа политика и се стреми към трети мандат като водач на страната, съобщи Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Над 970 милиона гласоподаватели ще изберат 543 членове на долната камара на Народното събрание с петгодишен мандат по време на поетапни избори, които ще продължат до 1 юни. Гласовете ще бъдат преброени на 4 юни.

Изборите се считат за едни от най-значимите в историята на Индия и ще покажат до каква степен се простира политическото владичество на Моди. Ако Моди завоюва, той ще бъде едвам вторият индийски водач, който резервира властта за трети мандат, след Джавахарлал Неру, първият министър-председател на страната.

Повечето изследвания предсказват победа за Моди и неговата индуистка националистическа партия „ Бхаратия Джаната “, изправена против необятен опозиционен съюз, воден от „ Индийски народен конгрес “ и мощни районни партии.

Не е ясно кой ще управлява Индия, в случай че опозиционният алианс, наименуван ИНДИЯ, завоюва изборите. Неговите над 20 партии не са показали претендент, заявявайки, че ще изберат, откакто станат известни резултатите от вота.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР