Милиони деца по света гладуват. А над 1 милион умират

...
Милиони деца по света гладуват. А над 1 милион умират
Коментари Харесай

Над 1 милион деца умират годишно от недохранване


Милиони деца по света гладуват. А над 1 милион умират годишно в резултат на тежко недохранване. Климатичните рецесии, пандемията и въоръжените спорове са главните аргументи. Войната в Украйна утежнява мощно обстановката.

Всяка година по света умират над 1 милион деца от тежко недохранване, излиза наяве от нов отчет на УНИЦЕФ. Всеки пети смъртен случай на деца под петгодишна възраст се дължи точно на недохранване. По преценки на организацията към 45 милиона деца под 5 години страдат от тежка уязвимост и недоразвитост.
Редакцията предлага
Изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Катрин Ръсел акцентира, че за децата, застрашени от апетит, светът се трансформира от ден на ден в " неконтролируем риск ". Нарастващите беднотия и неустановеност с изхранването в резултат на пандемията от ковид, климатичните рецесии и продължаващите въоръжени спорове по света водят до покачващ се брой на гладуващи деца по света. Проблемът със закъсняващите или анулирани доставки на пшеница от Украйна в допълнение усложнява обстановката. Украйна, която минава за житницата на Европа, сега изнася доста по-малко пшеница задари войната.

Обикновени заболявания провокират гибел

Тежкото недохранване трансформира напълно елементарни детски заболявания в гибелен риск. Пресъхналите тела на дечицата са толкоз отслабени, че нямат сили да се борят с вируси, бактерии и гъбични инфекции, се споделя още в отчета на УНИЦЕФ.

Тежкото недохранване поражда в резултат на недостиг на храни, богати на хранителни субстанции и витамини, белтъчини и минерали. Решение на тази липса би могло да бъде приемането на фъстъчена паста, състояща се от фъстъци, олио, захар и мляко на прахуляк. Фъстъчената паста има дълъг период на валидност - даже и когато не се съхранява на хладно. През идващите шест месеца обаче разноските за тази хранителна добавка ще се покачат с до 16%, защото цените на значимите за производството ѝ съставки експлодират. Поради това се чака броят на гладуващите деца по света да нарасне годишно с още 600 000.

Къде има най-вече гладуващи деца

Най-много застрашени от апетит и недоразвитост деца живеят в Южна Азия, споделят от УНИЦЕФ. Но и в други райони на света броят им се усилва. На някои места той доближава рекордни нива. Така да вземем за пример в Афганистан се чака тази година броят на тежко недохранените деца да доближи 1,1 милиона, а това е съвсем двойно повече, в сравнение с през 2018 година. Поради тежката суша в страните от Африканския рог се чака тази година броят на засегнатите от тежко недохранване деца да нарасне от 1,7 милиона на 2 милиона. В Сахелския район се чака повишаване с 26% спрямо 2018 година.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
" Това не са хора, а зомбита ": потресаващи фрагменти от Венецуела
Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР