Милиарди банкноти и монети по света с лика на кралица

...
Милиарди банкноти и монети по света с лика на кралица
Коментари Харесай

Операция „Нови пари“: Лондон трябва да смени милиарди банкноти и монети

Милиарди банкноти и монети по света с лика на кралица Елизабет II ще бъдат сменени след нейната гибел. В продължение на съвсем 70 години изображението на Нейно величество стои на монетите на Обединеното кралство, с разнообразни разновидности на нейния профил. Тя е изобразена на националните банкноти повече от 60 години – първият английски монарх, който направи това. Нейният портрет е и върху валутата на няколко страни, които преди са били под английско ръководство.

От 1953 година, една година откакто кралицата застана на трона, монетите на Обединеното кралство носят пет разнообразни версии на нейния портрет. Тя се появява на банкнотите на страната през 1960 година

Но в този момент Банката на Англия, която печата банкнотите, и Кралският монетен двор, който сече монетите, са изправени пред голямата логистична задача да изтеглят тези пари от обращение и да ги заменят с парични знаци, носещи портрета на крал Чарлз III.

В Обединеното кралство има повече от 4.7 милиона банкноти в обращение на обща стойност 82 милиарда паунда (95 милиарда долара), съгласно централната банка. В обращение има и към 29 милиарда монети, заяви Кралският монетен двор.

Новите пари евентуално ще бъдат въведени последователно и ще съществуват като законно платежно средство със старите банкноти и монети за избран интервал от време.

Подобно въвеждане се случи през 2017 година, когато Кралският монетен двор стартира да издава нова 12-ъгълна монета от 1 паунд. Новата монета беше в обращение по едно и също време със остарялата кръгла монета от 1 паунд в продължение на шест месеца, преди последната да загуби статута си на законно платежно средство.

Но освен парите ще изискват видоизменение. Обединеното кралство е изправено пред голяма интервенция за смяна на кралските знаци на хиляди пощенски кутии и новоиздадени паспорти.
Все още няма промени
Кралският монетен двор съобщи в изказване на уеб страницата си, че монетите с облика на кралицата „ остават законно платежно средство и в обращение “ и че производството им ще продължи както нормално през „ този интервал на уважителен печал “.

Банката на Англия сподели, че „ емблематичните портрети на кралицата са синоним “ на някои от най-важните ѝ произведения.

Настоящите банкноти с облика на Нейно Величество кралицата ще продължат да бъдат законно платежно средство “, се споделя в изказване от четвъртък. (В един миг в петък толкоз доста хора се опитваха да влязат в уеб страницата на Кралския монетен двор, че имаше виртуална опашка за влизане.)

Централната банка съобщи, че ще изложи проектите си за подмяна на съществуващите банкноти, откакто интервалът на печал завърши. Кралският монетен двор също сподели, че ще направи известие навреме.

Образът на кралицата краси някои банкноти и монети в Британската общественост – асоциация от 54 страни, съвсем всички от които преди са били колонизирани от Обединеното кралство.

В Канада, където кралицата остава държавен глава, нейният облик е върху пластмасови банкноти от 20 канадски $.

Настоящата полимерна банкнота от 20 $ е предопределена да циркулира през идващите години. Няма законово условие за смяна на дизайна в границите на постановен интервал, когато монархът се промени “, сподели Амели Ферън-Крейг, представител на Банката на Канада, в изказване за CNN Business.

Министърът на финансите на Канада дава отговор за одобряването на дизайна на новите банкноти, добави Ферън-Крейг, а издаването на тези банкноти нормално лишава няколко години.

В Австралия също портретът на кралицата е на банкнотата от 5 $. Централната банка на страната съобщи в петък, че няма да има „ незабавна смяна “ на нейните банкноти.

Той добави, че банкнотите от 5 $ „ няма да бъдат изтеглени “ и евентуално ще останат в обращение с години.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР