Милиардерът Илон Мъск обяви обещавания отдавна стартъп с изкуствен интелект

...
Милиардерът Илон Мъск обяви обещавания отдавна стартъп с изкуствен интелект
Коментари Харесай

Любопитството преди морала: Мъск обяви стартъп за изкуствен интелект

Милиардерът Илон Мъск разгласи обещавания от дълго време стартъп с изкуствен интелект в сряда. Част от екипа му са инженери от огромни софтуерни компании, с които той може да се надява да построи личен аналог - или коренно друга версия - на чатбота ChatGPT.

Мъск, който е основен изпълнителен шеф на фирмите " Тесла " и " Спейс Екс " и, ще управлява към този момент плана.

Той ще се посвети на xAI месеци откакто заявяваше, че създаването на изкуствен интелект би трябвало да бъде спряно и че секторът се нуждае от контролиране, поради капацитета да " унищожи цивилизацията ". Дори стана част от писмо, в което авторитетни имена призоваваха за шестмесечна пауза в огромните прокети с изкуствен интелект.

Да разбра природата на Вселената

Неизвестните за новия план са доста на този стадий: какъв брой финансиране има, какви са характерните цели, върху какъв изкуствен интелект желае да се концентрира и дали въобще ще е в региона на генеративния изкуствен интелект, сходно на ChatGPT.

 Мъск, Харари и доста други: Спрете за малко плановете с изкуствен интелект Мъск, Харари и доста други: Спрете за малко плановете с изкуствен интелект

Планът бе в " Туитър ", само че самото показване бе в услугата Twitter Spaces, където той приказва за друг, " оптимално любопитен " изкуствен интелект, в който моралът няма категорично да се програмира. Предстоят още детайлности в следваща полемика в Twitter Spaces тази седмица.

" Ако се опита да разбере същинската природа на Вселената, това в действителност е най-хубавото нещо, което мога да измисля от позиция на сигурността на изкуствения разсъдък ", сподели Мъск. По думите му по-умен от хората изкуствен интелект ще се появи след пет или шест години. Преди Мъск, записал компания с сходно име, говореше за свои бъдещи планове като стартирането на TruthGPT, изкуствен интелект, който търси истината и пробва да разбере природата на Вселената. Това е и декларираната цел на уеб страницата на xAI.

Кой ще оказва помощ на Мъск

Съосновател на OpenAI, която прикова международното внимание с стартирането на чатбота ChatGPT в края на предишния ноември, Мъск се отдръпна от борда през 2018 година С решението си за новия стартъп милиардерът на процедура се сблъска и с " Майкрософт " като главен съперник, защото точно тази компания финансира главно OpenAI.

 Защо Защо " кръстникът " на изкуствения разсъдък го счита за рисков

В екипа зад xAI са известни в средите си фигури от софтуерния свят:

Компанията xAI заяви, че набира опитни инженери и откриватели в региона на залива на Сан Франциско. Сред екипа са и някогашни фрагменти на OpenAI.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР