Милиардерът Илън Мъск обича от време на време да коментира

...
Милиардерът Илън Мъск обича от време на време да коментира
Коментари Харесай

Илън Мъск и неговата сложна връзка с общността зад изкуствения интелект

Милиардерът Илън Мъск обича понякога да разяснява протичащото се в областта на изкуствения разсъдък. Изследователската общественост обаче не му гласоподава огромно доверие. Или казано с по-прости думи - не го харесват.

Лицето зад софтуерните колоси Tesla и SpaceX неведнъж е предупреждавал, че изкуственият разсъдък скоро ще стане " по-умен " от хората. А когато това стане, съществуването на човечеството ще бъде под въпрос.

Множество откриватели от разнообразни компании обаче са на друго мнение. Те намират мненията на Мъск за несъответствуващи и приканват обществеността да не приема прекомерно съществено възгледите му. Сега най-напредналите компютри могат да реализират отличен триумф, само че единствено при " стеснен " избор на задания. Според откривателите има много дълъг път, преди да бъде реализиран изкуствен интелект на човешко равнище.

Голяма част от общността се сплотява, че Мъск работи отрицателно и разсейващо на сферата, споделя пред CNBC изпълнителен шеф на огромна компания, занимаваща се създаването на ИИ. Коментарът му обаче остава неизвестен, тъй като има възможност компанията да е близка с някои от бизнесите на Мъск.

По думите на източника Мъск е сензационалист, който размива достиженията на ИИ. " Въпреки че са приети неговите същински достижения, неразбираемите му забележки водят до това, че необятната общност има нереалистично схващане за положението на зрелостта на технологиите за ИИ. "

Друг неизвестен източник на малкия екран от изследователската общественост атакува милиардера непосредствено с думите: " Инстинктивно изпадам в злост, тъй като той си съчинява огромни нелепости. "

Авторите на медията към този момент са се обърнали към Мъск за коментар по тематиката. Отговорът му е в очакване.

Инвестиции в ИИ

Връзката на Мъск с ИИ технологиите е на няколко години. И той сигурно има око за обещаващи стартъпи в сферата.

Мъск беше един от първите вложители в английската DeepMind, която се смята за една от водещите международни ИИ лаборатории. Компанията беше добита от Гугъл през януари 2014 година за към 600 милиона $.

Но претекстовете на Мъск да влага в ИИ не са чисто финансови, както той твърди. През март 2014 година, единствено два месеца след придобиването на DeepMind, Мъск предизвести, че сферата е " евентуално по-опасна от нуклеарните офанзиви ", казвайки, че инвестицията му е подбудена от тревога за това по какъв път е поела технологията.

Но идната година той продължи да влага в ИИ, наливайки 1 милиард $ за основаването на OpenAI - нова лаборатория за изследователска изследователска в Сан Франциско, която да се конкурира с DeepMind. Проектът има специфичен акцент към сигурността на ИИ.

Мъск има и още една компания в сферата. Основана през 2016 година, задачата на Neuralink е на процедура да сплоти мозъка на хората и технологиите, или с изкуствения разсъдък, както той го назовава. Kaтo мoтиви зa изгpaждaнeтo нa пoдoбeн xapдyep Mъcĸ не един път пocoчи, чe cмятa зa " eĸзиcтeнциaлнa зaплaxa " тoвa, чe изĸycтвeният интeлeĸт нaдминaвa чoвeшĸия интeлeĸт.

Πpoдyĸтът нa Nеurаlіnk e нeвpoĸoмпютъpeн интepфeйc, ĸoйтo ce имплaнтиpa в мoзъĸa и тeopeтичнo мoжe бeзжичнo дa пpoчeтe миcлитe нa чoвeĸ. Учените в компанията са пpoeĸтиpaли мнoгo мaлĸи нишĸи, ĸoитo могaт дa бъдaт инжeĸтиpaни в чoвeшĸия мoзъĸ. Hишĸитe ca пo-мaлĸи oт чoвeшĸa ĸoca и мoгaт дa зacичaт aĸтивнocттa нa нeвpoнитe. Mъcĸ пocoчи и чe ĸoмпaниятa e paзpaбoтилa cпeциaлeн poбoт, ĸoйтo дa имплaнтиpa нишĸитe пoд pъĸoвoдcтвoтo нa нeвpoxиpypг.

Миналото лято Мъск разкри, че триумфите на технологията при опитите с животни са впечатляващи. " Caмo дa вмъĸнa, мaймyнa мoжe дa yпpaвлявa ĸoмпютъp c мoзъĸa cи ", сподели той на събитие, като след това беше " смъмрен " от президента на Neuralink Макс Ходак, тъй като информацията е трябвало да остане вътрешна. Очаква се тази година компанията да потърси oдoбpeниe oт aгeнциятa зa извъpшвaнeтo нa ĸлинични oпити въpxy xopа.

В главата на Мъск

Редица други софтуерни водачи, в това число Бил Гейтс, имат вяра, че свръх интелигентните машини ще съществуват един ден. Те обаче имат навика да бъдат по-дипломатични, когато споделят мислите си пред аудиторията. Мъск обаче не се сдържа.

През септември 2017 година той написа в Twitter, че ИИ може да бъде " най-вероятната " причина за трета международна война. Неговият коментар беше в отговор на съветския президент Владимир Путин, който съобщи, че първият международен водач в ИИ " ще стане държател на света ".

По-рано през годината, през юли 2017 година, Мъск предизвести, че роботите ще станат по-добри от всеки човек във всяко естество, а това ще докара до изтриване на милиони работни места. Транспортният бранш ще бъде един от най-бързо засегнатите.

А всичко това води до спор - чиновниците в неговата OpenAI неловко се опитваха да се дистанцират от мненията му в доста случаи.

Враждата със Зукърбърг

Въпреки упреците към ИИ, доста огромна част от изследователската и софтуерна сфера не подлагаха на критика Мъск. Коментарите му от 2017 одина обаче пристигнаха допълнително за някой. Например основателят и изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг, който упрекна Мъск в подбудителство на боязън. По думите му мненията на Мъск са " много безотговорни ". Мъск пък се заяде, че Зукърбърг не схваща тематиката.

Зукърбърг не е единственият, който слага под въпрос мненията на Мъск за ИИ. Едуард Грефенштет, някогашен чиновник на DeepMind, сложи под въпрос мненията на Мъск на няколко пъти. " Ако се нуждаете от спомагателни доказателства, че @elonmusk е опортюнистичен дебил, който един път е бил на вярното място в точния миг, ето ви ", написа той в Twitter този месец, откакто Мъск прикани за връщането на свободите на хората поради рестриктивните мерки към новия ковид.

Бившият изпълнителен шеф на Гугъл Ерик Шмид също съобщи през май 2018 година, че Мъск е " безусловно неверен " за ИИ.

Но това надали ще попречи на милиардера да продължи да изрича мнението си по въпроса. И до момента в който това става, откривателите несъмнено няма да бъдат удовлетворени. Следващият подобен коментар следва да бъде точно в отговор на актуалната обява. Очаквайте го и в /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР