Милей е 12-и президент на Аржентина от завръщането на демокрацията

...
Милей е 12-и президент на Аржентина от завръщането на демокрацията
Коментари Харесай

12-ият президент на Аржентина обяви нова ера за страната, но след фискален шок

Милей е 12-и президент на Аржентина от завръщането на демокрацията в страната преди 40 години.

Петдесет и три годишният водач постави клетва в Народното събрание, като се врече да извършва лоялно и с национализъм президентските функционалности. После получи от досегашния президент Алберто Фернандес президентската синьо-бяла лента.

В първата си тирада пред сънародниците си той разгласи през днешния ден нова епоха за страната, само че предизвести, че за аржентинците няма друга опция с изключение на фискалния потрес и че в кратковременен проект нещата ще се влошат .

" Няма пари! ", съобщи Милей пред постройката на Народното събрание, откакто постави клетва като държавен глава и където го чакаше голям брой от негови поддръжници.

Снимка: АР/БТА

" Няма опция на фискалните корекции, няма опция на фискалния потрес ", предизвести той.

Милей акцентира, че този бюджетен потрес е необходим, с цел да се избегне хиперинфлацията, съобщи Ройтерс. Новият президент съобщи, че неговите прародители са оставили страната без средства и по пътя на хиперинфлацията

" Нужни са ни фискални корекции още тази есен в държавния, а не в частния бранш ", съобщи Милей.

Снимка: АР/БТА

Милей произнесе първата си тирада като държавен глава пред постройката на Народното събрание в Буенос Айрес, където го чакаха хиляди хора, събрали се на големия площад.

Милей е икономист, прочут години наред като посетител в дискусионните панели по аржентинските малките екрани. През 2021 година той беше определен за народен представител. През ноември той опустоши обединенията на десницата и на перонистите на втория тур на президентския избор с 55,6 % от гласовете на гласоподавателите , на които даде обещание радикални промени в досегашната система, с цел да избави Аржентина от икономическата рецесия, задълженията, инфлацията и обществените неравенства.

Снимка: АР/БТА

Аржентина е трета стопанска система в Латинска Америка, само че страда от хронична инфлация (143% на годишна база) и 40-процентна беднотия. Програмата, в границите на която Аржентина получава от МВФ помощ в размер от 44 милиарда $, не се развива добре, положението на чистите запаси на аржентинската централна банка не е положително и назрява криза.

Снимка: АР/БТА

Страната се приготвя за идните дни и седмици, когато се чака Милей да извърши мъчителни промени , откакто той към този момент даде обещание по време на предизборната си акция да подложи Аржентина на шокова терапия, с цел да понижи публичните разноски, отбелязва Франс прес.

Снимка: АР/БТА

За полагането на клетва от Милей в Буенос Айрес дойдоха редица водачи, измежду които и президентът на Украйна Володимир Зеленски, кралят на Испания Фелипе VI и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Снимка: АР/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР