Микрокредитите, финансирани със средства от Фонда на фондовете (ФнФ), ще

...
Микрокредитите, финансирани със средства от Фонда на фондовете (ФнФ), ще
Коментари Харесай

Фондът на фондовете облекчи условията за микрокредити

Микрокредитите, финансирани със средства от Фонда на фондовете (ФнФ), ще се отпускат при още по-облекчени условия, в сравнение с до момента. Целта е те да станат налични за по-широк кръг крайни получатели и да се улесни процесът на кандидатстване за тях.

Промяната е поредна стъпка на ФнФ за подкрепяне на бизнеса в битката с икономическите последствия от пандемията COVID-19.

Предвиденият обществен запас за микрокредитиране със шерване на риска е 23,9 млн. лева, обезпечени от Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския обществен фонд.

Средствата стигат до предприятията посредством три финансови медиатора – „ Разузнавателна служба на Великобритания Кредит “, „ Микрофонд “ и Първа капиталова банка (ПИБ). ФнФ към този момент подписа анекси към споразуменията с всички тях, с които усъвършенства изискванията по заемите.



С анексите се уголемява обсегът на кредитополучателите – финансиране към този момент могат да получат компании и самонаети лица, регистрирани преди не повече от 5 години. Досега изискването беше претендентите да имат по-малко от 3 завършени финансови години.

Облекчават се административните условия за доказване на целесъобразността на осъществяваните разноски, финансирани посредством заем по финансовия инструмент.

С цел превъзмогване на следствията от COVID-19 за интервал от девет месеца след края на изключителната епидемиологична конюнктура се ползват спомагателни облекчения:

– опция за гратисен интервал за главницата и/или лихвата по заема до три години;
– опция за разпределяне на дребни заеми до 5000 лева.;
– отпада условието претендентът за заем да не е разпределял облага.

Микрокредитите със споделен риск поддържат основаването и развиването на започващи компании и обществени предприятия. Със средствата се подкрепят също предприятия, чиито притежатели са представители на уязвими групи - безработни над шест месеца, младежи до 29-годишна възраст, хора с увреждания.



Кредитите са в размер до 48 895 лева, а срокът за тяхното погасяване е до 10 години. Те се отпускат за придобиване на материални и нематериални активи за развиване или разширение на активността на предприятието или самонаетото лице.

С тях могат да се покриват и други разноски, свързани с главната стопанска активност, в това число професионално образование на служащите или бизнесмена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР