Микробиомът представлява съвкупност от вируси, бактерии и гъбички, които обитават

...
Микробиомът представлява съвкупност от вируси, бактерии и гъбички, които обитават
Коментари Харесай

Кожен Микробиом при атопичен дерматит

Микробиомът съставлява цялост от вируси, бактерии и гъбички, които населяват човешкото тяло по натурален метод. Те се срещат по лигавици и кожа.
Генетичен материал на микробиома надвишава над 100 пъти човешкия геном. Това е цялостен набор гени у индивида.
 
Състав на кожния микробиом
Съставът микробиома е самостоятелен и се трансформира с възрастта, чрез сложни механизми. Така влияе над човешкото здраве.
Установено е, че измененията в кожния микробио, оказват въздействие, върху взаимоотношението гени у индивида и факторите в околната среда. Така имунитетът и защитната функционалност на кожата се задействат.
 
Видове бактерии по кожата
Видът на бактериите, които намиращи се по най-горния слой на кожата, зависи от някои външни и вътрешни фактори. Такива са степен на омазняване и мокрота в кожата.
При по-мазната кожа доминират бактерии Propionibacteria spp., Staphylococci spp; Corynebacteria spp., други Actinobacterial,es spp., На местата на запарване и трйене се срещат бактерии Staphylococci spp., Corynebacteria spp., д Proteobacteria; b-ProteobacTeria; При суха кожа, доминират бактериите – Corynebacteria spp, Flavobacteriales, b-Proteobacteria.
 
Бактерията Staphylococcus epidermidis
Тя е преобладаващият тип по кожната повърхнина. Среща се при здрави хора. Тя има способността да потиска растежа на бактерии с болестотворен темперамент - Staphylococcus aureus. Последният, от своя страна, играе роля при развиване на атопичен дерматит (АД).
 
Атопичен дерматит
Нарушението в естествения състав на микробиомът е независим самостоятелен фактор, който се демонстрира при развиването на атопичен дерматит.
Повече от 90% от пациентите с атопичен дерматит имат ясно изразено свръхзаселване на кожата със S. aureus. Поселването на кожната повърхнина със S. cohnii и S. Epidermidis, през първата година от живота има значимо предпазващо значение.
Има доказателства, че медицината работи над хрумвания за трансплантация на естествен човешки микробиом от здрави донори, при пациенти с атопичен дерматит.
 
Малко български обстоятелства и предистория
Още през 40-те години на XX век, българската дерматологична школа, на чело с проф. Петър Попхристов, измисля концепция за битката с болестотворните стафилококи. Тя се реализира, благодарение на нанасянето на бактерия S. epidermidis. За наше голямо страдание, както доста други открития на българи, остават неразбрани от бъдещите генерации и даже не са публично оповестени. Така и не са останали директни доказателства над тези изследвания и доказателства.
 
В умозаключение:
Изследванията над микробиома при атопичен дерматит са от изгода за по-добро схващане главните стадии, от развиването на болестта, до последващите етапи. Това оказва помощ да се отварят нови хоризонти за неговото проучване, медицина и предварителни защити!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР