Мика Зайкова финансов експерт и бивш народен представител, в интервю

...
Мика Зайкова финансов експерт и бивш народен представител, в интервю
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Това, което става у нас, го няма и в Африка

Мика Зайкова финансов специалист и някогашен депутат, в изявление за „ Фокус ".

- Инфлацията се обрисува като най-голямото предизвикателство за участие на България в еврозоната. По данни на Националния статистически институт у нас тя леко се забавя през август, откакто цените още веднъж започнаха да порастват през юли. Годишната инфлация през август се забавя до 7,7%, а месечната - до 0,4%. Забавянето на инфлацията стартира от октомври предходната година, откакто доближи връх от 18,7% през септември предходната година на годишна база. Според прогнозата на финансиста Любомир Дацов след няколко седмици инфлацията още веднъж ще се върне и след забавянето ще тръгне нагоре, което пък провокира въпроса: по какъв начин ще бъде покрита покупателната дарба поради нея. Гостува ни финансовият специалист и някогашен депутат Мика Зайкова. Добре пристигнала в аудиокаста на „ Фокус " „ Това е България ", г-жо Зайкова.
- Здравейте. Забравете за забавената инфлация. Горивата потеглят стремглаво нагоре към този момент. Един барел беше преди единствено няколко дни 93 $, в този момент към този момент надвишава 100 $. А горивата в допълнение в България порастват нагоре по отношение на всичките проблеми, които имаме с „ Лукойл-Нефтохим ", с „ Росенец " и предварителното привършване на концесията и на дерогацията. Така че оттук насетне се чака към този момент бензинът и дизелът да вървят нагоре и да надвишават напълно скоро, след някоя друга седмица, 4 лв.. А пък те въздействат най-много върху превоза, който транспортира храни, артикули и основава в допълнение напрежение в инфлационния развой. Аз персонално чакам инфлацията да тръгне, не да се успокои, а да тръгне стремглаво нагоре и към края на годината да имаме нещо сред 9 и 10%, да не приказваме за идната година. Защото през идната година знаете, че от 2024 година последователно се минава на пазарни цени на електрическата енергия. Да, държавното управление сподели, че ще подкрепя, само че то не може да помогне на целия народ. Работата е там, че целият - не целият народ, но 80% от семействата не се отопляват. Това е извод на „ Евростат ". А имайте поради, че 78% от семействата в този момент, при тези цени не могат да си заплащат месечните сметки.

- А се приказва, че от следващата година цените ще се удвоят.
- Да, може и да се утроят за електрическата енергия. Освен това не забравяйте, че от 2024 година с 22% се усилва цената на водата, което е в допълнение напрежение. И оттука нататък... Той хубаво господин Дацов сподели, че нещата ще се усложнят, единствено че в неговите сметки имаше една ножица сред растежа на инфлацията и растежа на приходите. Само че - оправдавам се за израза, само че сега той сравняваше тикви с кратуни, тъй като хармонизираният показател на инфлацията по европейския стандарт не регистрира динамичността на цените на храните и на цените на горивата. А при нас храните заемат над 50% от растежа на потребителските цени. И ние имаме растеж на съвсем всички хранителни артикули. Нямаме време да ви кажа какъв брой пораства сиренето, доматите, краставиците и така нататък, само че те порастват в доста проценти. Освен това желая да ви обърна внимание, че има заплаха нашият бюджет за 2023 година да не извърши и предвидилите доходи в него.

- Ами той, Асен Василев, към този момент ни готви за това. Той предизвести, че има растеж на несъблюдение на приходите от Данък добавена стойност.
- Ама има растеж освен на събираемостта на Данък добавена стойност. Аз ще ви кажа - има растеж на несъбираемостта и на корпоративния налог. Ще има в този момент през второто полугодие по простата причина, че да вземем за пример АЕЦ „ Козлодуй " е понижила пет пъти облагата. Като намалиш облагата пет пъти - от 1,7 милиарда я сваляш на 200 милиона, тогава и приходите от налога, корпоративния налог, ще намалеят. Но не е единствено това. Те обраха на огромните компании облагите и не им оставиха нито една стотинка за развиване. А развиването го оставихме на финансовите разноски. Само че те похарчиха тези 8,2 милиарда, с цел да заплащат дотации и помощи, т.е. нещо, което няма възвръщаемост и де факто приходите ще бъдат внезапно понижени. Също по този начин се понижава и производството на топлоенергия в държавната Топлоелектрическа централа с 50%. Това значи понижаване на облагата и понижение на прихода в кооперативния налог. Така че заплашен е още Бюджет 2023. Да не говорили за Бюджет 2024, където ни чака една голяма безработица, чака ни един срив във вноса. То и в този момент го има, защото Германия - нашият главен търговски сътрудник, с който имаме 67% от стокооборота, е в криза. И цялата еврозона влиза в криза. Това значи, че вносът, който все още е 2,3 пъти по-малко, в сравнение с миналата година, ще бъде по-малко, ще има малко по-малко доходи от Данък добавена стойност. Това значи, че също така промишленото произвеждане единствено за един месец - през август, е намаляло с 11,5%. Това значи, че към този момент има банкрутирали компании, това значи, че има доста малко доходи от корпоративен налог. Не единствено това, а че се освобождават служащи и ще има по-малко доходи от налог върху приходите на физическите лица. И цялата тази неприятна картинка, която обрисувах, на фона на нея се оказва, че ние плащаме минимум за един час вложен труд.

- Да, ние сме на последно място в Европейския съюз.
- По проучването на „ Евростат ".

- На „ Евростат ", да.
- 8,2 евро получаваме на час. На фона на 30 евро за Европейския съюз, 39,7 за Германия, даже и Румъния има 11 евро на час в този момент, преди нарастването на минималната работна заплата, а те усилиха минималната работна заплата на 3300 леи, което значи 1200 лв. минимална работна заплата, обърнато в български пари. Т.е. по всички индикатори сме на дъното. Ние сме най-бедните, ние живеем най-некачествения живот, ние стоим на студено и живеем минимум в Европейския съюз - 71 години. Като сложиш 66 години и нещо към този момент с растежа на възрастта за пенсия, за какъв брой години взимат хората, мъжете пенсия, а дамите малко повече, тъй като сме по-издръжливи и живеем малко повече. Така че приходите ще падат и няма по какъв начин да не падат, по простата причина, че у нас равнището на техниката и технологията, което зависи от вложенията, е на равнището на средата на ХХ век. Разбирате ли, с цел да имаме висока добавена стойност, би трябвало да имаме нови артикули и услуги. А тези артикули и услуги се получават, когато има вложения в нови технологии. А по какъв начин да има вложения в нови технологии - оставям финансовите разноски, които са за инфраструктурни планове, - като директните непознати вложения са на кота нула. Никой вложител не желае да влага в България, по простата причина, че той не е сигурен за парите си. Ние имаме ли господство на закона? Ние успяхме ли да гласуваме освен законите и да реформираме нашата правосъдна система? Ние не успяхме да гласуваме законите, които ни трябват за траншовете за Плана за възобновяване. От 66 ограничения имаме 32 гласувани и внедрени и 34, които занапред ще вършим, а би трябвало да ги създадем до края на годината, с цел да получим този 1,4 милиарда лв., който е включен в приходната част на бюджета. Значи от там ще отпаднат още пари. Вие представяте ли си, какво се случва?!

- Г-жо Зайкова, аз желая да ви попитам: по какъв начин ще връзват фамилиите двата края, по какъв начин ще връзваме българите двата края, на фона на новото повишаване на главните артикули поради по-високите цени на горивата? Как да ще се омекоти ударът върху фамилните бюджети?
- Г-н Асен Василев мисли, че като направи хората доносници, те ще почнат да донасят и да печелят пари от доносите си. Той мисли, че като приравни гражданските контракти, тъй като това е предлагането, на трудовите контракти, ще може да събере повече пари за хазната. Не, тъй като в случай че той направи това, гражданските контракти просто ще посивеят, т.е. ще минат в сивата част на стопанската система. Ако българинът - той наскърбява българина, наскърбява неговия разсъдък с това предложение за доноси. Да не приказваме и за другите му оферти, които целят събираемост, само че в действителност няма да донесат нищо, по простата причина, че в случай че аз реша да направя донос, а аз съм никоя и съм служащ в едно дружество, първо, нямам достъп до такава информация. До такава информация имат достъп напълно стеснен брой от хора. Второ, с цел да може този донос да ми донесе пари, аз би трябвало да го подплатя с някакви доказателства, минимум с документи. Е какво, ще накараме дамите на предприемачите да донасят против мъжете си или порасналите им деца да донасят против бащите си, тъй като никой различен няма да има информацията да го прави.

- Каква е концепцията на въпросния донос-бонус?
- От тези оферти на Асен Василев нищо няма да произтече като доход към индивида. Говори се, че ще събираме фискални бонове и ще ни понижават данъчната декларация. Само че аз ви запитвам: първо, 50% от българите не попълнят данъчни декларация, тъй като са пенсионери. Част от тях работят - единствено тези, които работят или получават наеми, попълнят данъчни заявления. И ще събират торби с фискални бонове?!

- Ама каква е логиката на това събиране на торбите?
- За да ти понижат налога със 100 лв. - това е задачата, т.е. да те облекчат. Така не става. Става единствено с вложения. Инвестицията е майка на просперитета. Инвестицията дава нови технологии, дава по-висока добавена стойност и дава по високи заплати. Не могат всички да бъдат ІТ експерти в България. А да не приказваме, че през 2024 година едни 100 000 души ще отидат на борсата от трите минни района. Да не приказваме, че около тях техните фамилии ще останат без приходи, че цветущият град Стара Загора ще потъне. Не знам, какво ще обещае старозагорският кмет - на която и да е партия, няма предопределение коя, на тези хора, в случай че цели селища ще се обезлюдят, тъй като в Плана за обективен преход незаслужено се разпределят средствата, които отпуска Европейската комисия. Разбирате ли, те нямат концепция какво ще вършат. Те не знаят какво ще вършат. От миньор коафьор не става, нито от енергетик става да речем някакъв различен там, който ще мете улиците. Извинявайте.

- Искам да ви кажа и нещо друго. В плановете в Плана за възобновяване и резистентност липсват проекти за вложения в преходни технологии за удължение на живота на въглищните централи. Но пък има показателен лист с компании, които биха получили европейски средства.
- А по този начин.

- И тук към този момент се сложи въпросът, че по скица 1,7 милиарда ще бъдат разпределени сред спонсорите на обединенията от държавното управление.
- Да де, но през днешния ден даже господин Бойко Борисов се възмути от това систематизиране.

- Да, те го изнесоха, да, тъкмо по този начин.
- Чух го по малкия екран.

- Да, тъкмо по този начин, те изнесоха данните за него на нарочна конференция.
- И той се възмути. Извинявайте, но това е най-голямата парламентарна група. Това е лидерът на най-голямата парламентарна група. Ама какво си мисли акад. Денков?! Да е жив и здрав, не знам кой му е дал неговата академична степен - да е жив и здрав, обаче по този начин не се ръководи страна. Те не знаят, какво е страна, а желаят да я ръководят! Извинете! Където и да бръкнеш - всичко е зле. Погледнете образованието. Представяте ли си?! Помните, че междинният триумф от дипломите на зрелостниците беше 3,93. 70% от тези, които са се явили на изправителен изпит, са получили двойки. Тези момчета и девойки излизат полунеграмотни. Те на следващия ден ще влязат в университета, а в другиден ще влязат в Народното събрание. Ето по тази причина качеството там, дето го гледате на тв приемника, е толкоз ниско. Извинявайте! Те не знаят по кой свят вървят! Те не знаят какво вършат! Само чакат някой да им каже „ Да ", „ Да " или „ Не ", да натиснат копчето. Извинявайте, по този начин не се ръководи страна! Просто съм доста разтревожена. А това, че съм възмутена, никой не ме пита. Това, че съм обезпокоена, си е мой проблем. Но съм доста разтревожена, тъй като българите ще не престават да обедняват, ще не престават да гладуват. Както виждате, не приказвам за пенсионерите, тъй като там, в случай че ви заговоря, ще разплача вашите радиослушатели, ще разплача, тъй като хората са привикнали на дисциплинираност, заплащат си сметките и ядат самун и олио и една кофичка кисело мляко. Ей това ядат. И несъмнено, умират бързо. Погледнете - от 2,3 милиона пенсионери предходната година в този момент са 2,16 милиона. Значи другите са поели по-добрия път и ще не престават да вървят по него. Да не приказваме за опазването на здравето. Бъдещето са нашите деца, а основата на това бъдеще е образованието и опазването на здравето, които са в трагично положение. Виждате, че няма медикаменти, че изнасят медикаментите или там всякакви такива госпожици пият, употребяват медикаментите за диабет, с цел да отслабнат, тъй като са станали дебели, а за тези, на които им трябват, ги няма. Какво да ви кажа, това го няма и в Африка.

- Г-жо Зайкова, аз желая и нещо друго да ви попитам. Расте напрежението измежду миньорите и енергетиците от комплекс „ Марица Изток ". Има към този момент предизвестие за всенародни митинги, които би трябвало на процедура да обзет цяла България.
- Да, да, по този начин е.

- Какво е решението за бранша съгласно вас?
- Аз желая да ви помоля, от вашия ефир да се обърна към нашата нова еврокомисарка госпожа Илияна Иванова, която е прелестен експерт, и да я помоля, да я помоля в качеството си на някогашен синдикалист, на някогашен народен представител в две Народни събрания, да я помоля персонално да се срещне с КНСБ и с „ Подкрепа ". Те имат доста екипи от прелестни експерти и биха й предложили доста смислени неща. А тя е тази, която би могла да помогне нещо в Плана за възобновяване и в тия Планове за обективен преход да се промени. Това, което предлага държавното управление, е контрапродуктивно, неефективно и допускам, че ще бъде откраднато половината. Просто я апелирам да ги одобри персонално, тъй като екипите и на двата синдиката имат прелестни експерти и ще й предложат рационални решения. За което доста ви благодаря, че ми разрешихте да го направя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР