МИИ отчита засилен интерес към обявените процедури Министерството на икономиката

...
МИИ отчита засилен интерес към обявените процедури Министерството на икономиката
Коментари Харесай

До 17 ноември се удължава срокът за кандидатстване за избор на нови търговски аташета

МИИ регистрира засилен интерес към оповестените процедури
Министерството на стопанската система и промишлеността удължава, с 10 работни дни периода за кандидатстване в оповестения конкурс за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на Република България. Така крайната дата за подаване на документи към този момент е 17 ноември 2023 година, оповестяват от пресцентъра на ведомството.

Процедурата за асортимент на претенденти за дълготрайно командироване в СТИВ е оповестена за 23 свободни позиции в 21 страни в три посоки – „ Европейски страни “; „ Руска федерация, страни от Оперативно-наблюдателно дело и Грузия “ и „ Азия, Африка, Америка и Австралия “.

Мотивите за удължение на първичния период, който беше до 3 ноември, са регистриран засилен интерес и предпочитание да се даде опция на повече готови претенденти да вземат участие в състезанието.

„ Ще дадем опция на по-широк кръг заинтригувани експерти да приготвят и подадат документите си “, изясни зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов. „ Това ще ни помогне да изберем новите търговски аташета от по-голям брой готови, отговарящи на изискванията и стимулирани претенденти “, добави той.

Конкурсите ще бъдат извършени по транспарантни процедури на конкурентен принцип. За първи път в оценяващата комисия се обезпечава присъединяване на представители на Министерството на външните работи, на национално показаните работодателски организации, на специалисти от научните среди, на просветителните институции и на неправителствените организации. Всички те са с потвърден опит и експертиза в областите на външноикономическото съдействие, търговията, вложенията, бизнес средата, интернационалното право и други, с оглед предмета на активност на СТИВ.

Според условията на състезанието претендентите би трябвало да имат висше обучение – магистър, свободно да владеят общоприетия език на страната, за която аплайват, както и наложително притежаване на британски език. Заложени са и характерни условия за знания по отношение на икономическото развиване на страната, за която се кандидатства, нормативната уредба и интернационалните отговорности на Република България, свързани със спецификата на работата в СТИВ.

Кандидатите, които бъдат позволени до идващия стадий от процедурата, ще би трябвало да показват разбор на съществуващите двустранни външноикономически и търговски връзки на Република България със съответната страна.

Обявените 23 свободни позиции за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси са както следва – за 8 европейски града – Берлин, Копенхаген, Лисабон, Осло (с акредитация за Исландия), Братислава, Истанбул, Прага и Берн (с акредитация за Лихтенщайн); 13 позиции за страни от Азия, Африка и Америка, които включват: Алжир, Делхи, Джакарта (с допустима акредитация за Сингапур и Малайзия), Техеран, Аман, Отава, Доха, (с акредитация за Кувейт и Оман), Пекин, Хавана, Дубай, Вашингтон и Чикаго; и две позиции за страните от Оперативно-наблюдателно дело, които включват Баку (с акредитация за Туркменистан) и Алмати (с допустима акредитация за Киргизстан).

Резултатите от осъществените процедури ще бъдат качени на страницата на Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР