Михаил Михайлов, по известен в България като Мишо Шамара, от

...
Михаил Михайлов, по известен в България като Мишо Шамара, от
Коментари Харесай

Мишо Шамара за ФАКТИ: Тръмп е изключително прост човек, щеше да е следващият Хитлер

Михаил Михайлов, по прочут в България като Мишо Шамара, от няколко години живее и работи в Съединени американски щати. Той, с изключение на с музиката си, с която може да се каже, че израсна цяло потомство, постоянно се е отличавал и с дейната си, ярка гражданска позиция. Поради тази причина от ФАКТИ го потърсихме, с цел да го върнем малко обратно във времето и да поговорим за България. Да поговорим обаче и за Съединени американски щати. Тема, която в действителност преобладаваше в нашия дълъг диалог.

Непредубедените и тези, които не заемат крайни позиции, биха оценили по достолепие задълбочения разбор на Михаил, с който, извинете ни, само че си говорихме на ''ти''. Така и ще бъде оповестен диалогът. Но анализът на Мишо Шамара освен, че не отстъпва по нищо на тези, които вършат някои политолози, а може би и ги превъзхожда. Не е учил за това, само че явно фактът, че е отворен, чете и е справедлив към заобикалящата го среда, много му оказва помощ.

Убедете се сами в идващите редове.

- Мишо, за какво реши да напуснеш България преди няколко години?

- Защото ми омръзна да пребивавам в една прелестна страна като България, където всичко е обикновено и желая да отида на гадно място ( б.р. смее се и явно се шегува), с цел да ми е гадно. То да кажеш, че съм бил някакъв несполучлив човек, аз почти съм успявал в нещата, които съм правил, в никакъв случай не съм бил финансово кой знае какъв брой зле, с цел да потегли по стопански аргументи. По скоро по идеологически аргументи потеглих.

- С какво се занимаваш в Съединени американски щати?

- С доста неща. Бачкам на хиляда места. Както в България - каквото съм правил там, същото го върша и тук. Снимаме видеоклипове, продуцираме музика, имам студио у дома. Сега ще вземем по-голямо, по-голяма къща, с цел да създадем вътре огромно студио и да могат да записват хората. Разширявам си дейностите. Както се занимавам с доста неща, сега съм и незает. За да си заплащам сметките си карам Убър Лифт, само че сега няма доста работа и страната тук се грижи за хората, на които им е намалял приходът. Нормална страна, макар олигофрена Тръмп. Президентът не е страната. В България министърът е страната, както в Русия президентът е страната. Тук страната си е страна, а президентът е за малко, единствено да поработи, да служи за страната.

- В България, знаеш, и това лято имаше митинги. Те не смъкнаха нито Борисов, нито се обрисува някаква съществена смяна в близко бъдеще. Защо се получава по този начин съгласно? След 2013 година беше същото.

- Те 2013 година имаха триумф, 2013 година свалихме Борисов. Обаче след това великият български народ с великия си ум върна Борисов още веднъж на власт. То би трябвало и да се мисли, би трябвало малко, малко да има в тоя втори етаж, което българския народ го няма просто. Там няма нищо. Сори, и аз съм част от този народ, знам, че звучи гадно и обидно, но за това сме си отговорни всички ние. Няма никой на втория етаж. Една от главните аргументи да отпътува е, че не желая децата ми да израснат в страна, която учи хората да няма нищо на втория етаж. Празна кутия. И аз по този начин съм академик - да не се разсъждава, да не се мисли, да няма никаква логичност. Наблюдаваме и сега цялата нервност против имунизациите, 5G. Тотална кретения. Имам възприятието, че всеобщо никой не мисли. Мисленето е нещо доста мъчно за българския народ. Не може да ми се сърдят на мен хората, тъй като резултатите са очевадни. Ако имаше нещо в главите на хората, нямаше да е по този начин плачевно.

- Според теб има ли същинска съпротива в България?

- В България няма никаква политика по принцип. Това не е политика, това е родово-общинен строй, шуробаджанашки. Той си е подобен примитивен строй, който има един родов водач - шефа на племето, робовладелеца, и всички работят за него. Няма никакви институции, които да работят. Никакви! Всичко е единствено на книга и каквото каже господарят това се случва.

- Бях си планувал като финален въпрос от частта за България да те запитвам има ли нещо, което може да те върне в Родината, само че по този начин като те чувам май въпросът е непотребен.

- Абсолютно нищо. За мен България е прочетена книга. И тя е доста тънка книга, доста тъничка, от няколко листа, доста обикновена, доста безинтересна, няма никакъв сюжет в тази книга, няма никакво бъдеще, никакъв пролог, никакво умозаключение... Нищо няма. Тя е просто безредно написани две-три думи и това е. Съжалявам, че по този начин приказвам, знам, че звучи гадно, боли ме като го споделям, в действителност ми е гадно и го споделям с голяма болежка това нещо. Обаче е реалност. Ако бягаме от обстоятелствата и от истината, в никакъв случай няма да реализираме никакъв резултат.

- Да. Има една приказка, че оня, който те хвали и ти приказва хубави неща, той не ти е другар. А другар ти е този, който ти споделя истината даже и да е мъчителна.

- Аз от време на време не ги презасилвам нещата, а просто не ги смекчавам. Искам да употребявам ненапълно известността си. Тя и тя една известност, само че да кажем, че има дребна такава и моята дума стига до средностатистическия човек. И най-малко да я употребявам тази известност, с цел да ''забия един пестник зад врата'' на хората, да се разсънят малко. Да кажат: ''Дай да забележим какво да създадем, да се събудим''. За страдание обаче, има една приказка, че можеш да събудиш всеки, само че единствено един човек не можеш да събудиш - този, който се прави на задремал. Това е цялото изложение на всичко, което се случва там.

- Преди да преминем към политическите неща в Съединени американски щати, желая да те запитвам нещо, което ми е значимо и забавно. Вече задоволително време си там, с цел да можеш да кажеш, има ли проблем с расизма в Америка или се преувеличава?

- От българска позиция няма никакъв расизъм, тъй като в България сме привикнали жестокият расизъм, бруталният расизъм към ромите и турското малцинство, да е нещо обикновено. За това като кажеш на българин, той няма да те разбере. Но тук в земята на свободата, в страната на свободата, това нещо е неприемливо и то би трябвало да се бори. А българинът е расист в дъното на душата си, за него да си расист е нещо безусловно обикновено и не ги схваща тези неща. Но тук концепцията на тази страна е, че всеки е еднакъв пред закона и пред Господ, който и Господ той да си избере. Всички хора би трябвало да са равни на тази земя и единствено качествата им да ги отличават, а не цветът на кожата да ги слага в стандарти.

Естествено, това нещо има дълбоки корени още от времето на робството. Не единствено с расизма и ксенофобията. Расизмът и омразата не е единствено към чернокожите, ами и към емигрантите като нас. Аз пребивавам в демократичен парадайс и не виждам такова нещо към мен. И към чернокожите отношението е положително, относително. Но на 20 благи от метроерията на Чикаго, в случай че отида да пребивавам, може и да палят кръстове пред къщата ми. Има такива хора, за жалост. Хубавото нещо от цялата работа е, че на изборите Америка сподели своя дух и верния път, по който да върви. Почти 7 милиона гласа повече имаше за Байдън, като даже и хората, които не харесват Байдън, гласоподаваха за него, тъй като вотът беше главно срещу Тръмп и неонацистката му изразителност и политика.

- А има ли противоположен расизъм?

- Ще стартира малко по-отдалеч. Още от робството чернокожите са тук без право на благосъстоятелност и така нататък Едва преди 100 години те получават право на благосъстоятелност. Оттам нататък големите земи и материални, нематериални, финансови богатства, които имат белите хора, това остава по завещание отново на бели хора. По този метод се получава една огромна разлика във финансовото положение на чернокожи емигранти по отношение на бели американци. Което в годините още повече завърта този обаян кръг по подобен метод, че да вземем за пример чернокожи деца, или на нови емигранти децата, които работят, само че не са създали някакъв финансов удар, тъй като не всеки може да се роди финансов талант или бизнес талант, обществото има потребност и от чистачи, само че децата им може да са финансови и всевъзможни гении. Обаче заради напълно чистата капиталистическа система, която към момента е най-хубавата в света, тя не дава идентичен достъп да вземем за пример до обучение. Оттам нататък омагьосаният кръг задържа цялото това население в ниското равнище на развиване и не моженето за правене на пари. Освен това, тук приказват и за институционалния расизъм. Има хиляди такива случаи, показвани със скрити камери. Например аплайваш за работа и се казваш Тайрон, типично име на негър, ще ти откажат работата без да са те видели. Ако се казваш Джон ще те вземат на работа. Аз имам другари тук, които са бели, обаче имат имена като на чернокожи. Даже техните корени са шведски, руси та руси. Но се споделят Девон и Трей, типични имена за чернокожи. Те трябваше да отидат персонално на изявление, да ги видят, че са бели, с цел да ги вземат на работа, на високоплатена работа. Оттам нататък банките, които дават заеми за жилища, дават на ниски лихви в регионите, в които живеят главно бели хора, тъй като се допуска, че там е по-малък рискът да изгубят парите си. В същото време съвсем не дават заеми в региони, където сегрегирано чернокожото и латино популацията. Тези неща дават голямо въздействие, тъй като примерно, в случай че си негър и правиш бизнес в твоята си махала, а тук всичко се прави с банки - бизнес и каквото и да е, кредитни карти също доста мъчно издават на хора, които са от малцинствата.

Дискриминацията към LBGTQ общността също е голяма. Има щати, където не им позволява да се женят, за всеки щат си има разнообразни закони. Имаше един случай, в който в някаква хлебарница отказали да вършат сватбена торта на гей двойка.

Светът сега доста бързо се развива напред, но доста бързо, с часове даже. Сега ми беше направило усещане, че Израел бяха блъснали със self driving cars, със self driving машинка убиват някакъв ирански академик. Щом стигнаха до това време филмите за Джеймс Бонд да не могат да смогнат да измислят неща, които след това да ги вкарват разследващи служби, смятай защо развиване става въпрос. Обикновено във филмите за Джеймс Бонд като създадат някаква джаджа, след това Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Централно разузнавателно управление на САЩ ги вкарват в приложимост.

В момента живеем в едно съществено софтуерно развиване, а старите пари, остарелият свят се контролираше от петрола, въглищата, стоманата и така нататък В момента новите пари идват от технологиите. Тоест, хора, които имат ясна концепция за нещо, стават доста по-бързо богати, в сравнение с oil фирмите. Джеф Безос сега с Амазон, които са стартирали преди 20 години и той не е имал една стотинка в джоба си, през днешния ден може да купи Shell, British Petrolеum и Lukoil общо и да му останат пари да си харчи.

- А каква ти е препратката към това с дискриминирането в тази ситуация?

- Че старите пари към този момент нямат такава мощ, а новите пари са в демократичните хора, които са срещу расизма, които гледат най-важното нещо - човешкия капацитет. Не знам дали знаеш да вземем за пример, че в Силициевата котловина работят 70% индийци, дето в България ги назовават роми. Това надали не са най-умните хора в света сега, които движат и вършат големите пари. Ако ги имаше предразсъдъците тези хора нямаше да работят там. Новите пари, новите милиардери, новите хора, те схващат, че геният може да се роди и в най-бедното африканско село. Ако има достъп до обучение той може да измисли идващото гратис гориво и човечеството може да бъде доста по-добре вследствие на това нещо. Това чисто нагледно казано.

- Доколкото разбирам в Америка доста зависи в кой щат си, тъй като страната е мощно поляризирана.

- Да, безусловно. Другото е, че в селските региони в Америка, които изостават, въпреки те да работят добре точно на технологиите, тъй като в случай че ги няма технологиите американското селско стопанство няма да е най-голямото в света. Тези хора обаче, които работят по тези места, някак си изостават от софтуерния свят и те някак си като удавници за сламка търсят да се усещат значими. И в доста случаи това е чрез белотата на кожата. Дори българите тук всеобщо гласоподаваха Тръмп. Те не желаят всички да са равни, а да не са какъв да е. Много е значимо за тях да не си какъв да е, да не си инцидентен и с нещо да превъзхождаш другите. А главната концепция тук е, че всички би трябвало да са равни пред закона и можеш да станеш какъв да е, единствено в случай че имаш ум. И освен ум, несъмнено, а в случай че имаш и упоритост, неизменност, цялост от качества. Но това са качества, които всеки един човек, без значение от цвета на кожата, религията и половата ориентировка, може да има и да бъде потребен на обществото. Въпреки този расизъм, ксенофобията и хомофобията, с които се борим тук сега, Съединени американски щати е една от най-толерантните страна в света. Изключвам сега Англия и Германия, които може би превъзхождат с приемливост Америка.

- Как би обобщил президентския мандат на Доналд Тръмп? Очевидно не го харесваш.

- Това беше най-хаотичното и несъответстващо време, което Америка в миналото е имала. Най-безцелното и най-безсмисленото време, което Америка в миналото е имала. И най-тъпото, безумно просто ръководство на доста обикновено равнище. Ако аз не одобрявам Борисов, сега той ми наподобява като професор, като Айнщайн ми наподобява по отношение на Тръмп. Доналд Тръмп е извънредно несъответстващ и извънредно малоумен човек. Доста ме окуража това, че щом подобен простак съумява да баламоса хората и да направи някакъв финансов триумф, значи всеки може. Поради неговия живот, роден супер богат, той в никакъв случай не е спазвал законите, постоянно е мамил, лъгал и това му се е разминавало. Това го е убедило, че той е нещо доста, има някакво самочувствие и харизма. За страдание харизмата не отива единствено при положителните и при умните хора. Той съумява да приказва на доста елементарен език, на който хората да го схванат. По простите хора. Те се усещат като част от нещо, около Тръмп, и за това гласоподават за Тръмп и го поддържат. Защото той им приказва това, което те желаят чуят. Това е популизмът. Ние сме били и към момента сме очевидци на популизма в България. И комунизмът е било популистка концепция, и нацизмът преди този момент е бил популистка концепция. България от 1934 година до в този момент живее единствено в популистко общество, такова, в което има единствено популизъм, няма никакви действителни, същински политики, които да са потребни за обществото. То от наша позиция това и малко мъчно се схваща, тъй като ние сме израснали, учили, учебниците ни по история са напълно агитация, те не са научни неща, а пропагандни материали. Идеализирането на всичко българско, което не е вярно. Защото това, че нещо е българско, не значи, че е вярното.

- В България беше нещо ''страшно'' около американски избори, доста се вълнуваха хората. Как би коментирал?

- Това е следващото нещо, за което удавникът за сламка се хваща. Белотата им или нещото, което да ги кара да се усещат като част от нещо цяло. Нацизмът по същия метод караше хората да ненавиждат евреите, да ненавиждат чернокожите, да търсят виновността все в някой различен. България не прави изключение, тъй като българите всеобщо са расисти. Масово за българския четец не беше проблем, че служител на реда убива, екзекутира негър човек, а беше проблем, че след това поради тези изтезания имаше безредици. Не беше проблем убийството на човешко създание за тези толкоз искащи да няма война и харесващи Тръмп хора, само че откраднатите 10 чифта маратонки от застрахования Nike са огромен проблем. Запалените бизнеси главно си ги възпламениха притежателите, тъй като тогава към този момент я имаше пандемията и това беше най-хубавият метод да излезеш от бизнеса с пари. Като вземеш застраховката.

- Някои поддръжници на Доналд Тръмп акцентират като позитив това, че не е почнал война.

- Това, че не е вкарал войски някъде, не значи, че е нямало война. Войната в Сирия, в случай че Америка я беше траяла, към този момент нямаше да я има (б.р. войната), Асад нямаше да го има и сирийският народ щеше да бъде освободен. Това, че Америка не в Сирия не значи, че Русия и Турция не колят там. Америка в никакъв случай не потегля на война ей по този начин, щото доста ѝ се желае да направи война. Америка води война, когато пази някаква концепция, идея и естествено това е обвързвано и с бизнеси, които в цялата работа могат да го трансфорат в нещо положително.

Америка не атакува Хитлер или Япония, нали? Но Америка, откакто победи Япония и Хитлер, направи Япония и Германия едни от най-успешните страни. Третата и четвъртата стопански системи са сега. И това е с помощта на Америка. Дори втората стопанска система в света - Китай, тя е огромна поради Америка, американския пазар и американските технологии.

Войните, които Тръмп не стартира, са тъй като той самият не вижда никакъв персонален интерес от това нещо. Например той съобщи кюрдите на Турция, единствено тъй като Ердоган му даде обещание да построи Trump Tower в Истанбул. Той съобщи съдружниците на Съединени американски щати. Какво значи не си почнал война? Оставил си своите съдружници да ги избият! Това отново е война. Бездействието също е война, не воденето на война също е война. Войната, която е в Сирия, е жестока, кръвопролитна и с помощта на американското безучастие тя продължава.

- Други акцентират положителното положение на стопанската система преди коронавирусът да удари.

- Икономиката, която Обама подвигна след злополуката на Буш, беше най-силната стопанска система ever. Като хванеш един кон, който е пропит, сит, бяга бързо и се качиш да го яздиш, той ще си върви. Освен това, кой беше президент по време на ковид? Защо в Китай, примерно, за два месеца стопираха ковид? Защо в Япония е овладян? Защо в Южна Корея е овладян? А Щатите не овладян. Кой е отговорен за това? Икономиката тя не идва единствено от това, че хората работят, тя идва и от изискванията, в които работят.

Обама, по времето на неговото президентство, беше направил система, мрежа от лекари по света, които да локализират всевъзможни болести, да наблюдават рисковите болести и да ги изолират. Така се случи с Ебола, който е доста по-опасен вирус от Ковид. Успяха да го изолират, локализират и така нататък Това се случи и със Зика, и с Лудата крава, с птичия и свинския грип. Имаше доста и съумяха да се преборят. 2018 година Тръмп уволни всички хора, които са в тази стратегия. Тоест, Америка към този момент нямаше международна мрежа, нямаше международно здравно разузнаване. A единствената страна, която има парите и научния капацитет, е Америка. Благодарение на Тръмп и на спестяването от негова страна на този половин милиард $ разноски, целият свят загуби милиони хора. Благодарение точно на Тръмп и на малоумните му дейности, тъй като това е доста малоумно - да си на ниска цена на брашното, да си безценен на триците. Благодарение на Тръмп Америка нямаше никаква концепция какво се случва с тази болест в Китай. А пък преди този момент тези учени работеха с китайците, със СЗО, имаха достъп на всички места. Всеки един вирус, който се появи някъде, те знаят защо става на въпрос, изолира се и се работи.

- А в случай че го нямаше ковид?

- Няма в случай че. Коронавирусът го имаше и го има към момента. Тръмп трябваше да се оправи с него, а той не се оправи, тъй като е елементарен. Това, че той върви по конференции и споделя: ''Аз това, аз нова'', не значи, че той това и той това. Икономиката се движи от хората, които има мазолите по ръцете. Както и от предприемачите, които мислят схемите. Това не го прави Тръмп, той нищо не прави за стопанската система. Имаше големи затваряния на американски бизнеси в чужбина. Протекционистката политика постоянно е водела до кретения. По времето на другия републикански президент - Хувър (б.р. Хърбърт Хувър), през 30-те години на предишния век, неговата протекционистка политика води до международната рецесия и това дава опция на популисти като Хитлер да изплуват и ''да поведат хорото''.

- Заплаха ли беше Тръмп за демокрацията в Америка и по целия свят?

- Абсолютно. Той е опасност, беше и ще е дълго време. Дори и да почине. Самият тръмпизъм като идея към този момент е реалност и тук идва доста сериозен миг, в който американското общество би трябвало да се пребори с това нещо. Но той към този момент пусна корени на всички места, даже в България.

Тръмп в никакъв случай не е вярвал в демокрацията, той постоянно цени единствено тоталитарни водачи и беше на контра с всичките съдружници. Обиждаше Меркел, Макрон и Трюдо, а това са най-верните съдружници на Америка. Когато американски боец се бие на фронта, до него няма съветски боец, който един до друг с него да води войната за независимост и народна власт по света, а има френски, канадски, австралийски, новозеландски, немски или български боец.

Втори мандат за Тръмп щеше да е най-пагубното нещо в новата човешка история. Той щеше да е новият Хитлер. Беше споделил: ''Пуерто Рико не го желая, ще го сменяем за Гренландия, примерно''. Знаеш ли какво ще му хрумне в главата? Ако се прочете книгата на републиканеца Болтън, който му беше консултант по външната сигурност, ще се разбере, че Тръмп е човек, който като отива в Хелзинки да се срещне с Путин, той няма визия, че Финландия е самостоятелна страна. Той си е мислел, че е някаква съветска провинция. Това е човек, който като му дават брифа за ураганите, които удрят Америка, а тази година имаше 30 урагана, рекорден брой и не смогваха да им дават имена, Тръмп като гледа картата с ураганите и хората приказват какво, по какъв начин и за какво, той стартира да се чуди за какво всички се въртят по часовниковата стрелка. И би трябвало да му обяснят на тоя човек, че в Южното полукълбо се въртят в противоположната страна, а в Северното полукълбо по този начин. Та, това е човек, който няма обикновени знания по нищо. Той е извънредно елементарен човек. Не всеки човек е задължен да ги има тези обикновените знания, само че президентът на най-великата мощ в света би трябвало да ги има. А Тръмп е човек, който не почита науката, не има вяра в науката и единственото нещо, поради което постоянно омаловажаваше ковид и искаше хората да могат да работят, е с цел да може фондовата борса, където евентуално е купил акции, да върви нагоре. Него го интересува само фондовата борса, а не популацията по какъв начин живее. Това са единствено краткосрочни цели, които да те създадат богат за момента. Но в най-великата страна в света - с най-великата стопанска система в човешката история и с най-великата войска, би трябвало да се мисли с доста по-голяма дълбочина. Не може да гледаш единствено на деня какво се изкарва. И, естествено, резултатите го демонстрираха - най-слабата стопанска система от 1930 година насам е сега, най-голямата рецесия финансова е с помощта на неговото безучастие. Защото даже и бездействието е деяние, изключително на такова равнище. Всяко едно деяние и безучастие водят до резултати.

- Джо Байдън въпреки всичко завоюва и това може би успокои доста хора по света. Оптимистично надъхан ли си към него и гледаш ли на него като на някакъв временен вид? Тоест, човек, който ще поуспокои ситуацията след Тръмп и по-късно ще забележим един деятелен, млад и сръчен американски президент.

- Аз от начало не можах да схвана за какво го натиснаха него и не можах да схвана за какво той завоюва вътрешните избори. Но от настояща позиция стартирам да разбирам цялата идея. Аз нито съм политолог, нито съм академик, аз съм един ''прост'' бежанец, който кара Убър, само че стартирам да разбирам цялата идея. Първо, Джо Байдън е извънредно умел човек, който може да работи със Сената и с Конгреса. Това е човек, който е работил 47 години в тази администрация, той познава администрацията, знае по какъв начин да приказва с опозицията, има връзки с хората от опозицията от дълги години. Голяма част от републиканците не са споделили неприятна дума за него. Освен това, не би трябвало да се не помни, че той беше вицепрезидент по времето на един от най-успешните президенти в американската история - Барак Обама. Байдън има опит като общественик, голям, може би най-големият държавнически опит има той от всички, които се кандидатираха.

И в този подтекст - страната не е бизнес, страната е нещо друго. Държавата е почвата, в която бизнесът да пораства. Държавата би трябвало да сътвори изискването, в което всеки човек да може да прогресира и да върви напред. Естествено, страната би трябвало да се грижи и за хората с увреждания, за самотните майки, които имат по няколко деца и бащите са ги изоставили, би трябвало да се погрижи за правата на малцинствата, да няма расова дискриминация. Трябва да се погрижи и за правата на гей обществото, би трябвало да се погрижи за това всеки да може да изповядва религията, която желае. Тези неща не са бизнес. Да управляваш страна и да кажеш: ''Аз съм бизнесмен'', е все едно като отидеш на ортодонт да извикаш Мишо Шамара да ти оправи зъбите, тъй като е добър рапър. Пак ще го кажа - бизнесът няма нищо общо с държавната администрация.

- И в заключението на това изявление да разбирам, че си оптимист за Байдън?

- Да. Моето мнение е, че Байдън ще е един от най-успешните президенти на Америка, тъй като Тръмп докара Америка до една от най-големите финансови рецесии. А аз виждам по какъв начин ограниченията, които Байдън ще вземе, ще доведат до това Америка в идващите 2 години да е още веднъж на крайник доста съществено и ще има най-големия стопански скок, юридически в миналото. Байдън ще е един от най-успешните, в случай че не и най-успешният американски президент, макар че аз имам и други любимци. Важно е да отбележа, че става въпрос освен за президенти, които са от демократите. Има и републикански президенти, които одобрявам. Ако някой републиканец излезе с по-свежите и по-правилните хрумвания, бих подкрепил него. Аз не слугувам на БСП-ГЕРБ. Едните комунисти, другите не знам какви си били. Глупости. Аз виждам хората какво вършат, какви стратегии имат, какви вижданият имат.

Освен това, вицепрезидентът Камала Харис е извънредно верен избор. Тя е извънреден човек - прогресивна, надъхана, млада, чаровна, сполучлива в целия си живот. Интелигентна жена, която в един миг и Байдън да излезе от политиката заради възрастта си, ще продължи неговата политика напред. Още повече, че самият кабинет, който Байдън приготвя сега, е извънредно забавен и доста верен съгласно мен. За първи път шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ ще е от латино генезис, за първи път има вицепрезидент жена и то цветнокожа, за първи път ще има повече дами в ръководството от всеки път.

Сега виждаме, че в случай че здравето на популацията не е положително, стопанската система също не е добре. Имаме милиардите, трилионите за оръжия и войска, само че нямаме няколко милиарда за опазване на здравето. Искаш да дадеш милиарди за някаква стена на границата, пък не искаш да направиш опазването на здравето за всеки човек да е налично. Защото даже най-бедният човек, в случай че е болен, той е в тежест на тази страна. Дори и най-бедният човек като е здрав, той подкрепя тази страна. Защото все някой би трябвало да почисти тоалетната, все някой би трябвало да окоси тревата. Не може да мислим единствено за тези, които имат пари. Трябва да мислим за всички хора - да живеят с достолепие, с почтено вдигната глава. Алеко Константинов още едно време беше споделил, че в Америка, за разлика от европейските страни, не може да различиш кой е богатият и кой е бедният. Като отидеш на спектакъл - кметът седи хубаво облечен, а до него седи този, който лъска обувките отново хубаво облечен. И двамата си приказват като равни. Това е Америка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР