Михаил Касабов, и.ф. президент на БФС и дългогодишен функционер във

...
Михаил Касабов, и.ф. президент на БФС и дългогодишен функционер във
Коментари Харесай

Бекенбауер смяташе България за втора родина, остана си човек от народа

Михаил Касабов, и.ф. президент на БФС и дълготраен функционер във футболната ни централа, е може би най-близкият другар на умрелия в неделя Франц Бекенбауер.

Двамата поддържат връзки още от 1975 година по думите на Касабов, който владее немски език и е не просто почитател, а и член на " Байерн " (Мюнхен). Михаил Касабов даде изявление за Българска телеграфна агенция.

" Познавам го от 1975-а, когато той към момента беше футболист и на върха на славата си. Това са 48 години страхотни връзки. С времето станахме доста близки, построи се едно чисто човешко другарство ", стартира Михаил Касабов.

Самият Бекенбауер е идвал доста пъти в България. Той е излизал с " Байерн " против ЦСКА напролет на 1974 година (2:1 за " алените " в София и 1:4 в реванша). Също по този начин е играл с националния си тим против селекцията ни - да вземем за пример на Мондиала в Мексико през 1970 година (2:5), в другарски срещи...

" Франц Бекенбауер смяташе България за своя втора татковина и това в действителност е по този начин, продължи Касабов. - Действително, през годините сме си говорили, че той в никакъв случай не е посещавал друга страна толкоз доста пъти и толкоз постоянно, колкото нашата страна. Включително е идвал и вкъщи.

На първо място Франц си остана до последно един доста земен, добър човек. Много по-малки от него футболисти са се величаели и са се считали за звезди, а той не. Беше и си остана човек от народа. Баща му е бил пощальон, а майка му - домакиня, тъй че ви е ясно от каква обществена каста излиза. И през целия си живот си остана подобен - в никакъв случай не се смяташе за огромната работа ", продължава Касабов.

Освен, че му беше присъдена почетната степен Доктор хонорис идея на Националната спортна академия, една от залите там носи неговото име. Бил е преподавател и формален посетител на значими събития в Академията, а също и неин донор.

" За неговите визити и отношението му към България считам, че се знае всичко или съвсем всичко. Искам да кажа, че доста пъти е помагал на българския футбол, а също по този начин и на българи отвън футбола без да го акцентира. Няма смисъл да влизам в елементи за отношението му към нашата федерация през всичкото това време, то се знае, сподели още футболният международник. - Чрез своята Фондация Бекенбауер помагаше на доста някогашни български футболисти, а също по този начин и на елементарни хора. "

" Той сътвори тази фондация през 1982 година, когато приключи кариерата си. Всички доходи от билети и дарения след неговия сетен мач влязоха в тази фондация и тя оперираше с тези средства. Помня, че когато реши да основе фондацията си, той сподели: " Футболът ми е дал в този живот толкоз доста, че е редно аз да стартира да връщам този жест ", изясни Касабов.

Бекенбауер е дарявал България и българи, като за това не се знае доста - с изключение на за НСА.

" Милиони евро са изпратени от неговата фондация в помощ на дела, за които хората не знаят от кое място идват парите. В България той е дарявал НСА, Домове за сираци, както и хора в потребност и със здравословни проблеми. И по никакъв метод не е изтъквал, че това е негова заслуга. Такъв човек беше до последно ", приключи Касабов.
" Байерн " ще организира гала на 19 януари
" Байерн " (Мюнхен) ще организира възпоменателна гала за своята най-голяма легенда на 19 януари (петък), с цел да могат почитателите да участват и да покажат своето почитание, оповестиха от клуба. Погребението ще бъде осъществено в по-тесен кръг.

" ФК Байерн ще организира огромна мемориална работа в памет на Франц Бекенбауер в нашата и неговата " Алианц Арена " в петък, 19 януари от 15:00 часа централно европейско време, се споделя в изказване на баварците. - Рекордьорите по трофеи в Германия канят другари, съидейници на немския и международния спорт, просвета и политика, както и почитателите и цялото футболно семейство да се сбогуват с незабравимия Кайзер в специфична, прочувствена конюнктура ".

По времето на президентския мандат на легендата " Байерн " напусна Олимпийския стадион и се реалокира през 2006 г. на " Алианц Арена ", който е с потенциал за 80 хиляди фенове.

Съоръжението към този момент от два дни е осветено с надпис " Благодарим ти, Франц ".

" В центъра на всичко това е споменът за Франц Бекенбауер, който трогна и въодушеви футболните почитатели по целия свят - далеч оттатък терена “, споделиха от " Байерн ".

" Церемония на стадиона на " Байерн " има за цел да сътвори опция да почетем Франц в средата, в която той доближи сърцата на хората по неповторим метод: на футболното игрище, където твореше своята игра ", приключва посланието от клуба.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР