Михаил Горбачов почина в момент, в който демокрацията в Русия

...
Михаил Горбачов почина в момент, в който демокрацията в Русия
Коментари Харесай

Германският канцлер: Горбачов почина в момент, в който демокрацията в Русия се провали

" Михаил Горбачов умря в миг, в който демокрацията в Русия се провали ". Това счита канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Той оцени високо ролята на някогашният " първи " в Съюз на съветските социалистически републики за обединяването на Германия, само че изрази страдание, че опитът на последния руски водач да откри трайна народна власт в Русия се е " провалил ".

" Демократичните придвижвания в Централна и Източна Европа се възползваха от обстоятелството, че той беше на власт тогава в Русия ", сподели Шолц за годините, довели до рухването на Берлинската стена през 1989 година, заяви Агенция Франс Прес.

Въпреки това Горбачов " умря в миг, в който демокрацията в Русия се провали ", написа Novini.bg.

Наричайки го " самоуверен модернизатор " и " общественик, който се осмели доста ", Шолц съобщи, че неговата " перестройка ", стремежът на Горбачов да модернизира руската стопанска система и общество, е проправила пътя за по-широка " народна власт и независимост в Европа ".

Този нов вятър, който задуха в края на Студената война, разреши " Германия да се сплоти и Желязната завеса да изчезне ", сподели Шолц.

Той изрази страдание за пътя, по който е поела Русия през миналите години, и за това, че съветският президент Владимир Путин е " почнал ужасна война против един комшия - Украйна, написа БГНЕС. 

" Това е още една причина да си спомняме за Михаил Горбачов и да знаем какво значение имаше той за развиването на Европа и на личната ни страна през последните години. "

Запитан по-късно дали би обмислил да участва на погребението на Горбачов в Русия, която е обект на огромни западни наказания поради войната в Украйна, Шолц съобщи, че е " прекомерно рано " да се разисква сходно пътешестване.

" Но ще кажа, че се надявам той да бъде почетен по метода, по който заслужава ", сподели Шолц. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР