Мигрантите, преминаващи нелегално по Балканския маршрут към Централна и Западна

...
Мигрантите, преминаващи нелегално по Балканския маршрут към Централна и Западна
Коментари Харесай

Изпълнено условие за Шенген: Мигрантите по Балканския маршрут са намалели наполовина

Мигрантите, преминаващи незаконно по Балканския маршрут към Централна и Западна Европа са намалели на половина през януари спрямо равнищата през декември. Това заяви комисарят за вътрешните работи Илва Йохансон пред комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент.

Високият брой незаконни пресичания се показва от Австрия като причина за ветото, наложено от нея върху кандидатурите на България и Румъния за Шенген.

Йохансон уточни, че наклонността към спад се е е забелязвала още за декември, когато противозаконните мигранти, минаващи през Балканите са намалели с 30%. Тя не посочи дали това се дължи на измененията във визовия режим, които.

Европейската гранична организация " Фронтекс " заяви, че през декември 8944 противозаконни влизания са засечени по Балканския маршрут.

Членството в Шенген

Еврокомисарят уточни, че намаляването на миграционния напън се дължи на " незабавни ограничения ", подхванати от страните членки и от Европейската комисия. " Като действаме дружно е допустимо да има резултат върху противозаконните пристигания, само че тава няма нищо общо с правото на България и Румъния да са част от Шенген ", съобщи Йохансон.

Тя отговори на румънски евродепутат, който я попита дали австрийските учредения за налагане на несъгласие, са основателни.

Йохансон сподели пред депутатите, че България и Румъния са изпълнили всички условия за участието и сега няма висящи въпроси, които двете би трябвало да отстранят, с цел да бъдат признати в Шенген.

По мотив настояването на Нидерландия за спомагателен отчет за съблюдаването на върховенството на правото в България, еврокомисарят съобщи, че " не може да се поставят спомагателни критерии, тъй като не е почтено, в случай че си извърши изискванията ".

Запитана дали това значи, че ново гласоподаване по кандидатурите може да се чака през март, Йохансон сподели, че това ще зависи от шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което би трябвало да реши по кое време въпросът може да се върне в дневния ред на вътрешните министри от Европейски Съюз, които би трябвало да вземат единомислещо решение.

Шведското председателство към този момент съобщи, че продължава диалозите сред София, Букурещ и страните, които са срещу приемането им, само че.

По данни на европейската гранична организация " Фронтекс " през 2022 година Балканският маршрут е бил най-използван от трафикантите, като през него са регистрирани 145 600 противозаконни влизания в Европейски Съюз, растеж от 136% по отношение на 2021 година Най-често противозаконните мигранти, хванати по маршрута се заявяват като жители на Сирия, Афганистан, Турция и Тунис.

Стената по границата

Еврокомисарят разяснява и, която да стопира мигрантите. Тя сподели, че Европейски Съюз няма регулация дали да се слагат стени и огради по външните граници на Съюза, само че че европейските страни са длъжни да обезпечат достъп до граничните контролно-пропусквателни пунктове на хора, искащи да подадат молби за леговище.

" Работа на страните членки е да решат по какъв начин да пазят външните граници. Това си е тяхно решение ", сподели Илва Йохансон, добавяйки, че Европейската комисия има " дългогодишна позиция да не финансира телени огради с европейски средства ".

 Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея

Очаква се въпросът за оградата по българо-турската граница да бъде разискван на изключителната среща на върха на Европейски Съюз в четвъртък и в петък в Брюксел. Шведското председателство обаче съобщи, че, който ще водят водачите, намеквайки, че не се чака да бъде взето решение за финансирането й.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР