Мигрантите от камиона ковчег са починали от липса на кислород,

...
Мигрантите от камиона ковчег са починали от липса на кислород,
Коментари Харесай

Тайник с 52 мигранти е имал камионът ковчег, 18 са загинали от задушаване

Мигрантите от камиона ковчег са умряли от липса на О2, тъй като са били натъпкани като в консерва. Жертвите са 18, измежду които едно дете. Те бяха открити мъртви в тайник на транспортното средство. 

От детайлностите, предоставени от Националната следствена работа, излиза наяве, че към 7.30 часа сутринта двамата водачи, които към този момент са обвинени, са отишли с камиона в околност до турската граница. Локацията е посочена в Телеграм, като от там са качили 52-ма индивида от мъжки пол, на забележима възраст от 13-14 години до 33 години. На нито един от мигрантите не се знае същинската идентичност, тъй като те нямат документи в себе си. Мигрантите са качени в тайниците. Малко след " Траянова врата " се е чуло от каросерията на комиона мощен тътен. В местността към село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, водачите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, само че и мъртви мигранти. Изоставили са камиона и мигрантите и са тръгнали да бягат към родните си места в Бургаско.

До момента са направени 18 правосъдно медицински експертизи - заключението е, че мигрантите са починали вследствие на асфикция - задушаване от привършване на кислорода в затворено пространство, както и от позицията им в камиона, които са били свити и наблъскани като в консерва, а придвижванията им на гръдния панер и корема са били мощно лимитирани, което е довело до кислородна непълнота. Пострадалите са умирали постепенно, трудно и дълготрайно - сред 30 и 60 минути умира всеки от тях, посочи Борислав Сарафов.

Той съобщи, че ще бъдат безкомпромисни и няма да се поколебаят да разплетат тази верига и да работят по всички останали каналджийски групи.

" Вероятно би трябвало да се намерения и по увеличаване на защитата на границата ", добави още Сарафов.

Той посочи още, че в камиона са качени прекалено много мигранти, като предходни пъти са качвани до 35 мигранти. Стана ясно също, че камионът прави най-малко по два транспорта месечно.

Здравният министър Асен Меджидиев изясни, че на всички 34 оцелели  им е предоставена здравна помощ. 

" От тях 27 са настанени  в пет софийски лечебни заведения, които събраха спомагателни екипи, с цел да могат да реагират.. 19 мигранти остават в лечебните заведения, а 8 са освободени, заради положителни индикатори.  Повечето от тях са настанени  в центъра за бежанци на Военна рампа. 14 от мигрантите са малолетни. Осигурени са им храна, облекла и психолог ", посочи Меджидиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР