Мигрантите на босненската граница с Хърватия се оказаха изправени пред

...
Мигрантите на босненската граница с Хърватия се оказаха изправени пред
Коментари Харесай

Лошото време се оказа поредна спънка пред мигрантите в Босна

Мигрантите на босненската граница с Хърватия се оказаха изправени пред още една пречка - неприятното време, което през последните дни се настани на Балканите след топлата есен, оповестява Асошиейтед прес. Наближаващата зима, която носи със себе си хапещ мраз и режещ вятър, вършат още по-трудни изискванията на живот на мигрантите, запътили се към Западна Европа, само че останали блокирани в региона. Стотици мигранти населяват спонтанни лагери без отопление и улеснения. Някои бягат от войни в родните си страни, а други - от беднотия, липса на независимост или на вяра за бъдещето.

 © Българска телеграфна агенция
Един подобен лагер е този в град Велика Кладуша, Северозападна Босна, едвам на километър от строго охраняваната граница. Десетки мигранти прекарват дни и нощи там с вярата да съумеят да преминат границата и да влязат в Хърватия, член на Европейски Съюз, която се намира единствено на хвърлей разстояние.
 © Българска телеграфна агенция
Като член на Европейски Съюз Хърватия може да бъде премината по-лесно на път за по-благоденстващи страни, където мигрантите се надяват, че ще намерят работа и ще стартират нов живот. Много от тях прекарват месеци и даже години по пътищата. След продължителното пътешестване мнозина нямат зимни обувки, топли чорапи, шапки и ръкавици. Те се увиват в одеяла, а лицата им едвам се виждат. По обяд се подреждат за топло ядене, обезпечавано от благотворителни организации. Хранят се измежду осеяни с боклуци палатки, направени от найлон, въжета и кашони. Нощем се събират към огньове, с цел да се греят или да готвят. Някои споделят, че ръцете им са посинели от мраз и не знаят какво да вършат.

 © Българска телеграфна агенция
Властите се затрудняват да настанят мигрантите, които идват в Босна - страна, която към момента се възвръща от етническата война през 1992-95 година Някои мигранти отхвърлят да отидат в проведени от страната лагери с вярата, че може да извадят шанс покрай границата, отбелязва организацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР