Microsoft работи над нова операционна система, наречена Windows Core OS,

...
Microsoft работи над нова операционна система, наречена Windows Core OS,
Коментари Харесай

Microsoft разработва лека операционна система

Microsoft работи над нова операционна система, наречена Windows Core OS, заяви Windoiws Central. Компанията желае да предложи самобитен софтуерен конструктор, от чиито съставни елементи да могат да се сглобяват операционни системи за разнообразни видове устройства.

Вариантът за смарт телефони и таблети с по-малък размер на екрана ще се споделя Andromeda. Тази за компютри пък е кръстена (засега) Polaris. Изтеклата в интернет информация касае точно нея.

 Microsoft създава лека операционна система

Според източника на Windows Central тя ще се употребява в настолни и портативни компютри, както и в 2-в-1 устройства (т.е. такива с откачаща се клавиатура) и други
Какви са разликите по отношение на Windows 10?
Microsoft има намерение да отстрани така наречен Windows Shell в новия си артикул – нормалният интерфейс, разполагаем в актуалните версии на Windows. Той ще бъде сменен от CShell, който би трябвало да се трансформира в стандад за всички устройства, работещи под ръководството на софтуера, без значение от формфактора. Редно да се означи, че обичайният “десктоп” ще бъде съхранен.

На картинката горе може да се види ранна версия на CShell.

Междувременно обаче доста познати детайли, като Контролния панел, ще изчезнат дефинитивно, отстъпвайки на по-съвременни принадлежности за конфигурация. Редно е да се обърне внимание, че компанията към този момент прави стъпки в тази посока. В Windows 10 въпросният панел е по-труден за разкриване и е сменен с раздела “Настройки” (Settings).

Традиционните Win32 стратегии няма да работят под ръководството на Polaris. Операционната система ще поддържа единствено UWP (Universal Windows Platform) приложения. По сходен метод бе осъществена Windows 10 Mobile. По подобен метод стоят нещата и в Windows 10 S, която е директен съперник на Chrome OS на Гугъл.

Все отново, от Microsoft имат намерение да дадат на потребителите достъп до Win32 приложения. Няма обаче информация по какъв начин ще бъде осъществена тази функционалност.

Една от крайните цели на Polaris е да извлече от устройствата по-дълга самостоятелна работа. За сметка на “олекотяването” задаващата се Оценка за съвместимост ще може да работи и на по-слаби машини от хардуерна позиция. По-бързо от актуалната Windows 10.
Как да се сдобием с нея?
Никак. Устройствата ще идват с авансово конфигурирана Polaris. Преминаването от нея към общоприета Windows 10 също няма да е допустимо.

Двете Оценка за съвместимост ще не престават да съществуват редом. Професионалистите, работещи с тежки приложения, както и геймърите, ще не престават да са клиенти на Windows 10.

Много консуматори обаче не играят игри, като потреблението им се свежда до сърфиране в интернет, прилагане на офисни приложения, слушане на музика и така нататък Именно за тях е Polaris. Целта е системата да предлага бързодействие и да пести батерията.

Няма данни по кое време новата Оценка за съвместимост ще се появи публично, само че е реалистичните догатки са, че това ще се случи през 2019 г.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР