Microsoft представи четвъртата актуализация от серията Moment за Windows 11

...
Microsoft представи четвъртата актуализация от серията Moment за Windows 11
Коментари Харесай

Излезе голямото обновяване Moment 4 за Windows 11 версия 22H2: нововъведения и промени

Microsoft показа четвъртата актуализация от серията Moment за Windows 11 версия 22H2. Тя носи със себе си голям брой нововъведения и промени, които в началото бяха планувани за огромна функционална актуализация с кодово име „ Sun Valley 3 “.

Заслужава да се означи, че актуализацията Moment 4 се конфигурира върху Windows 11 версия 22H2. Това значи, че кодовата база остава непроменена и не би трябвало да има проблеми със съвместимостта на приложенията.

Обикновено споделяме, че сходни актуализации не би трябвало да въздействат на стабилността на операционната система. Но в този момент казусът не е подобен. Промените са засегнали Explorer, Task Manager и редица други съставни елементи на операционната система, което може непосредствено да повлияе на тяхната продуктивност.

Нека в този момент преминем към прегледа на главните промени в Moment 4 за Windows 11 версия 22H2!

Copilot

Copilot евентуално е главното изобретение в тази актуализация на Windows 11. Copilot е основан на чатбота на Bing, показан по-рано тази година.

Copilot се появява като странична лента на работния ви плот. Ще можете да го употребявате, с цел да управлявате настройките на компютъра си, да стартирате приложения и да получавате отговори на запитванията си. Copilot ще бъде надълбоко интегриран в операционната система, което ще му разреши да основава текстови известия, употребявайки данни да вземем за пример от календара ви в Outlook.

Може да се каже, че Copilot е новият дигитален помощник в Оценка за съвместимост Windows, който замества Cortana.

Explorer

Началната страница е модифицирана благодарение на библиотеката WinUI. Потребителите, влезнали в Azure Active Directory (AAD), ще виждат „ въртележка “ от предложени файлове с поддръжката на прелиминарен обзор на наличието в тях. Останалите ще имат достъп единствено до разделите „ Бърз достъп “, „ Любими “ и „ Последни “.

Също по този начин, рекомендациите, основани на изкуствения разсъдък, ще се появят в менюто „ Старт “, само че единствено за бизнес клиентите.

Смесителя на аудиото

Смесителят за силата на звука е модифициран. Сега той е в жанр Fluent Design и подхожда на дизайна на операционната система. Както и преди, можете да го употребявате, с цел да регулирате бързо силата на звука за всяко приложение и да превключвате сред изходните устройства.
Между другото, в този момент можете да употребявате миксера за силата на звука, с цел да изберете технологията за съраунд тон от конфигурираните на компютъра ви.

Нова начална страница в Настройките

Microsoft вкара нова начална страница в приложението Настройки, която предлага бърз достъп до главните настройки и ви дава опция да управлявате акаунта си в Microsoft.

Интерактивните карти оферират разнообразни настройки на операционната система и акаунта. Всяка карта е проектирана по този начин, че да дава на потребителя настояща информация и нужните контроли. В тази компилация на началната страница ще бъдат показани до 7 карти, само че в бъдеще ще бъдат добавени още.

Препоръчителни настройки. Тази карта взема поради метода, по който употребявате компютъра си, и предлага настоящи и подобаващи варианти за настройки. С нейна помощ можете да настроите системата си по-бързо, като по този метод спестите скъпо време. Съхраняване в облака. Предоставя информация за положението на облачното вместилище и ви предизвестява, в случай че пространството ви е на привършване. Възстановяване на профила. Помага ви да подобрите сигурността на вашия Microsoft акаунт. Тук ще намерите повече информация за възобновяване, тъй че да не губите достъп до профила си, даже в случай че забравите паролата си. Персонализиране. Използвайте тази карта, с цел да промените фоновото изображение на работния си плот или да преминете към друга тематика на дизайна с едно кликване. Microsoft 365. Дава ви опция бързо да намерите нужната информация за положението на абонамента и изгодите от него, както и да правите някои дейности с него. Xbox. Можете да преглеждате и управлявате положението на абонамента си от приложението „ Настройки “. Bluetooth устройства. Сега можете бързо да се свързвате с нужните ви Bluetooth устройства, без да влизате в специфичния раздел на настройките.

Важно е да се означи, че началната страница ще се промени според от метода, по който употребявате компютъра си. Тя ще бъде приспособена по този начин, че постоянно да разполагате с най-подходящата и потребна информация.

Динамично осветяване

Тази функционалност работи единствено с устройства, които поддържат стандарта HID LampArray. Няколко производители на устройства, в това число Acer, ASUS, HP, HyperX, Logitech, Razer и Twinkly, работят с Microsoft за подобряването на тази функционалност.

Dev Drive

Dev Drive е нова функционалност на Windows 11, предопределена да усъвършенства продуктивността на при основни работни натоварвания и е предопределена най-вече за разработчиците. Тя ви разрешава да създадете обособен дял на твърдия си диск, който употребява Resilient File System (ReFS), която обезпечава по-добра продуктивност и сигурност. Функцията е предопределена да отговори на потребностите на разработчиците за хостване на изходния код на плановете, работните папки и кеша на пакетите. Тя не е подобаваща за елементарните потребителски работни процеси, без значение дали става въпрос за предпазване на документи, инсталиране на приложения и така нататък

Можете да създадете дял Dev Drive от свободното място на диска или да употребявате виртуални твърди дискове VHD/VHDX. За да извършите това, отидете в Настройки -> Система -> Памет -> Разширени варианти за предпазване -> Дискове и томове или използвайте командния ред. Дисковият дял Dev Drive би трябвало да е с размер най-малко 50 GB. Препоръчва се също по този начин да разполагате с над 8 GB оперативна памет.
Антивирусната стратегия Microsoft Defender има нов режим на продуктивност, който е предопределен да сведе до най-малко въздействието върху работните натоварвания на разработчиците в Dev Drive.

Paint

Приложението Paint за Windows 11 е доста актуализирано. То към този момент поддържа пластове и изображения с бистрота. Разбира се, Paint няма да може да размени професионалните редактори на изображения като Photoshop, само че това не е наложително. За по-прости задания приложението е много уместно, а поддръжката на пластове го прави по-актуално в актуалните действителности.

Добавена е функционалност за унищожаване на фона на обещано изображение. Използвайки изкуствен интелект, приложението разпознава и отделя обектите на напред във времето от фона. А с помощта на поддръжката на пластове изрязаният обект се получава с транспарантен декор.

Но това не е всичко. От на следващия ден тестерите на Windows 11 ще имат достъп до Cocreator – функционалност, основана на модела DALL-E. С нейна помощ можете бързо да генерирате неповторимо изображение, като въведете текстова поръчка и изберете стремежи жанр.

Освен това Paint към този момент поддържа тъмна тематика на дизайна, а платното към този момент се демонстрира в центъра на работното пространство.

Microsoft Clipchamp

Приложението Clipchamp също е получило функционалности, основани на изкуствен интелект. Функцията Auto Compose ще ви помогне да започнете с редактирането на видеоклипове, като ви зададе няколко елементарни въпроса за тематиката на вашия видеоклип. След това Clipchamp ще предложи целесъобразни подиуми, варианти за редактиране и изложение на историята.

Когато работата ви е приключена, можете да запазите резултата в OneDrive, Гугъл Drive или да го изпратите непосредствено в платформи като TikTok или YouTube.

Ножицата

Сега приложението „ Ножица “ може да записва видео от екрана на компютъра ви, а настрана можете да активирате опцията за запис на систематични звуци и гласа си от микрофона.

Новата версия включва и функционалността Text Actions (Текстови действия). Това в действителност е просто автоматизирано различаване на текст (OCR) с някои много потребни функционалности.

Първо, можете просто да разпознаете и копирате стремежи текст от екранна фотография. Функцията работи сносно, макар че от време на време се случват странни неща. Това обаче е тестова версия на приложението, тъй че проблемите не трябва да ви изненадват.

Второ, „ Действия с текст “ ви разрешава бързо да скриете сензитивна информация, когато щракнете върху бутона „ Бързо маскиране “. Електронните адреси и телефонните номера ще бъдат автоматизирано скрити. Ако би трябвало да скриете различен текст, просто го маркирайте, щракнете с десния бутон на мишката и изберете опцията „ Скриване на текст “.

Снимки

Приложението „ Снимки “ разполага с нова функционалност, която ви разрешава да замъглявате фона на обещано изображение. За да извършите това, отворете мечтаната фотография в режим на редактиране, изберете обекта и изберете опцията „ Размазване на фона “. Приложението автоматизирано ще отдели обекта от фона и по-късно ще размаже фона. Можете да персонализирате резултата на размазване, като измененията интензивността или регулирате зоната на размазване благодарение на четка.

В приложението е усъвършенствано и търсенето на фотоси в OneDrive и е добавена поддръжката на Motion Photos, направени с устройства на Samsung и Гугъл.

Резервно копие

Добавени са нови варианти за архивиране и възобновяване на систематичните настройки, с цел да се улесни миграцията към нов компютър и да се помогне на разработчиците да запазят клиентите си. Целта на измененията е да се обезпечи на потребителите прочут работен плот, тъй че да могат да се върнат към работа на друго устройство единствено за няколко минути.

След като създадете аварийно копие благодарение на новото приложение за архивиране на Windows или в „ Акаунти “ -> „ Архив на Windows “, ще можете да изпробвате функционалността за възобновяване по време на първичната конфигурация на Windows 11 (OOBE) на нов компютър или след възобновяване на фабричните настройки на настоящото ви устройство.

Потребителите ще видят възобновените икони на класическите приложения в менюто „ Старт “ и лентата на дилемите, даже в случай че тези приложения не са били конфигурирани от Microsoft Store.

Тези приложения, които са налични от Microsoft, могат елементарно да бъдат възобновени посредством допиране на иконата. Ако приложението не е налично в Microsoft Store, ще бъдете пренасочени към уеб страница, откъдето можете ръчно да изтеглите инсталационния файл.

Други промени

За компютри, оборудвани със датчици за наличие с задействан датчик за внимание, се вкарва адаптивен надзор на яркостта. Устройството към този момент ще може да трансформира яркостта на екрана според от това дали гледате към екрана, или гледате настрана от него. Настройки за функционалността можете да намерите в Настройки -> Поверителност и сигурност -> Сензор за наличие, в случай че устройството ви го поддържа. Функцията за гласов достъп към този момент ще работи незабавно откакто включите компютъра си. Това значи, че ще можете да я употребявате, с цел да влезете в операционната система и да получите достъп до други варианти на изводи екран. Освен това към този момент можете да диктувате комплицирани и ексцентрични думи, като употребявате нова функционалност за поправяне на погрешно разпознати думи. Screen Narrator е получил естествени гласове за британски (Великобритания, Индия), испански, португалски, френски, немски, китайски, японски и корейски.

Има и други забавни промени, които потребителите независимо могат да открият.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР