Micron представи първите си HBM3 чипове памет с висока пропускателна

...
Micron представи първите си HBM3 чипове памет с висока пропускателна
Коментари Харесай

Micron представи HBM3 памет от второ поколение с пропускателна способност 1,2 TB/s – с 44% по-бърза от стандартната HBM3

Micron показа първите си HBM3 чипове памет с висока пропускателна дарба, предопределени за високопроизводителни системи. Micron бе последният от огромните производители наизуст, който стартира да създава HBM3. В устрема си да навакса изоставането Micron ще стартира незабавното произвеждане на ускорена версия на паметта – HBM3 Gen2. Масовото произвеждане на новите модули памет, предопределени най-вече за центрове за данни, ще стартира при започване на 2024 година

24-гигабайтовите HBM3 Gen2 чипове на Micron се образуват посредством нареждане на осем 24-гигабитови кристала памет (8-Hi), създадени по технологията 1β. За съпоставяне, SK hynix построява своите 24-гигабайтови стекове от 16-гигабитови кристали в настройка 12-Hi. По този метод Micron може да стане първият снабдител, който предлага 24-гигабайтови HBM3 чипове в по-типичната настройка 8-Hi. А през идната година компанията има намерение да показа 36-гигабайтови чипове с HBM3 Gen2 с още по-голям потенциал.

Теоретичната скорост на трансфер на данни на HBM3 Gen2 може да доближи 9,2 GT/s (гигатрансфери в секунда), което е с 44% повече от базовата спецификация на HBM3 и с 15% повече от скоростта от 8 GT/s на конкурентната памет HBM3E на SK hynix. Пиковата пропускателна дарба на всеки HBM3 Gen2 стек във всеки чип е 1,2 Тбайта/сек.

Micron твърди, че потреблението на нейните 24-гигабайтови памети вид HBM3 Gen2 ще обезпечи пропускателна дарба от 4,8 TB/s в 4096-битови подсистеми на паметта (четири стека) и 7,2 TB/s в 6096-битови подсистеми на паметта (шест стека). За съпоставяне, ускорителят NVIDIA H100 SXM има пикова пропускателна дарба на паметта от 3,35 Tbytes/s.

Micron е удвоила броя на връзките Through Silicon Via (TSV) в своите нови чипове памет спрямо HBM3 продуктите на други производители и е понижила дистанцията сред DRAM кристалите. Тези две промени в опаковката са понижили термичното противодействие на чиповете памет и са улеснили тяхното изстудяване.

Освен това по-големият брой TSV дава обещание и други преимущества – увеличена пропускателна дарба, понижена инертност, усъвършенствана енергийна успеваемост и мащабируемост с помощта на паралелизираните прехвърляния. Също по този начин се усъвършенства надеждността чрез намаляване на повредите посредством пренасочване на данните. Тези преимущества обаче са свързани с нараснала трудност на производството и евентуално по-високи равнища на брак.

Подобно на другите HBM3 памети, HBM3 Gen2 стековете на Micron поддържат ECC Reed-Solomon промяна на грешките, меко възобновяване на клетките на паметта, твърдо възобновяване на клетките на паметта, както и автоматизирана инспекция на грешките и поддръжка на пречистване. В допълнение към високите честоти, HBM3 Gen2 чиповете на Micron са изцяло съвместими със актуалния хардуер, употребяващ HBM3.

Micron има намерение да стартира всеобщо произвеждане на своите 24GB HBM3 чипове през първото тримесечие на 2024 година, а всеобщото произвеждане на 36GB HBM3 паметите би трябвало да стартира през втората половина на 2024 година

Към днешна дата JEDEC към момента не е одобрил спецификациите за HBM3 със скорости над 6,4 GT/s, тъй че HBM3 Gen2 паметта на Micron, както и конкурентната HBM3E памет на SK hynix сега надвишават условията на стандарта. Но специалистите не се съмняват, че той ще бъде поправен, разсейвайки спекулациите по отношение на новото означение.

Micron също по този начин съобщи, че към този момент работи върху паметта HBMNext. Това ново потомство памет би трябвало да предлага пропускателна дарба от 1,5 Tbytes/s до над 2 TB/s на чип с потенциал от 36 до 64 GB.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР