Мецанин фондът Silverline Capital започва да финансира малки и средни

...
Мецанин фондът Silverline Capital започва да финансира малки и средни
Коментари Харесай

Нови 100 млн. лв. от мецанин фонда Silverline за изстрелване на десетина компании

Мецанин фондът Silverline Capital стартира да финансира дребни и междинни предприятия след епична процедура на Фонда на фондовете. Дълговите или финансови вложения би трябвало да се създадат до края на 2023 година Фондът ще влага сред 2.5 и 7 млн. евро в компания.
Близо пет години. Толкова време лиши основаването и заработването на първия български мецанин фонд за вложения в растящи приблизително огромни компании. След съмнителни спирания в избора от страна на държавния Фонд на фондовете, който дава главното финансиране, Silverline Capital скоро ще стартира асортимент на локални сдружения, в които да вложи съвсем 100 млн. лева за две години .

Селектираните компании ще получат финансиране сред 2.5 и 7 млн. евро, с които да разширят активността си. Средствата ще бъдат отпускани под разнообразни форми - дялово и дългово (мецанин) финансиране и комбинации от тях.

Silverline е най-големият от основаните дотук структури за дялови вложения с пари от европейските фондове, ръководени от държавната конструкция. И на процедура първият, който ще предложи благоприятни условия за мецанин финансиране - като цяло чужд на българския пазар инструмент, който попада сред финансовото и дълговото вложение (виж карето).
Реклама Особености на мецанин финансиранетоМецанин финансирането е тип финансов запас сред дълговото (с по-нисък риск) и дяловото (с по-висок риск) вложение. Оттам идва и името му - мецанинът е полуетаж, нормално над партера. Разглежда се като самобитен инструмент за планово финансиране, което служи за постигането на избрана цел и по-късно може да бъде сменен с по-евтин капитал - да вземем за пример банков заем. Инструментът разрешава на фирмите да получат средствата, без това да е обвързвано с разводняване на собствеността им.Характерно за мецанин финансирането е гъвкавото структуриране на покупко-продажбите, съобразено с съответните потребности, парични потоци и тактика за развиване на обособените компании. Заради риска, лихвите нормално са по-високи спрямо банковите заеми.
100 милиона лв. към бизнеса Средствата в Silverline Capital са главно обществен запас - 38.5 млн. евро идват през държавния Фонд на фондовете (ФнФ) от оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " . В допълнение към това самото сдружение " Силвърлайн партнърс ", което беше определено за фонд управител, влага 1 млн. евро, а още 3.3 млн. евро са привлечени от частни вложители - няколко физически лица, най-вече сполучливи български бизнесмени, разяснява Евгени Ангелов, ръководещ сътрудник във фонда. А на равнище компания при всяка една от покупко-продажбите би трябвало да бъдат привлечени още 20% частни вложения, тъй че крайното съответствие обществен - частен запас да е 70:30. Тоест цялата сума, която ще бъде вложена през фонда, е от порядъка на 55 млн. евро.

Със средствата ще бъдат финансирани минимум 10 дребни и междинни предприятия, показват от ФнФ. Заради забавянията в структурирането на мецанин фонда екипът му ще разполага с по-кратък интервал, в който би трябвало да направи вложенията - до края на 2023 година Затова и към този момент интензивно изследват евентуални благоприятни условия, като по думите на Ангелов досега са разгледали към 70 компании от разнообразни браншове, като с 2-3 от тях се водят по-сериозни диалози . Самият мецанин фонд е основан със период на битие до 2031 година, а целевата му годишна възвращаемост е 15% до 20%. А от ФнФ показват, че въз основата на резултатите от активността му и след спомагателен пазарен разбор се плануват още такива фондове със средствата по европейските стратегии от новия програмен интервал 2021 - 2027. Експортни и нишови желания От екипа на Silverline разясняват, че отвън нормалните секторни изключения като цигари, алкохол, хазарт и така нататък, няма неразрешени сфери и преглеждат бизнеси от разнообразни браншове. Но въпреки всичко с необикновен интерес гледат на компании за услуги с капацитет за излизане на външни пазари (т.нар. exportable services), както и на разнообразни нишови производства. " Също по този начин фрагментирани пазари, където имаме капацитет за консолидация - посредством придобивания, сливания или изцяло разгръщане на една компания ", споделя Диана Аладжова, сътрудник в Silverline Capital.

" Като цяло нашият фокус е върху открити компании ", добавя тя. И защото концепцията на фонда е да помогне на такива предприятия да пораснат в допълнение, мениджърите му ще търсят сдружения с към този момент потвърден бизнес модел и капацитет за лидерска позиция в съответния пазарен сегмент.
Реклама
Минималният размер на инвестицията, която Silverline може да прави - най-малко 2.5 млн. евро, пък води и до това, че от фонда залагат граница от най-малко 3 млн. евро годишни доходи за размер на фирмите, които ще поддържат . Идеята е да са постигнали пазарни позиции, които да им разрешат да усвоят подобен размер финансиране, изяснява Аладжова.

По-големите единични суми (т.нар. ticket), които се насочват към всяко от подкрепените сдружения, са присъща отличителна линия на фондовете, които влагат в компании в зрял стадий на развиване. Допреди година на процедура такива в България липсваха, което принуждаваше сдруженията, минали към този момент първичните стадии на напредък и нуждаещи се от по-големи вложения, да търсят такива от интернационалните източници. Проблемът е, че за огромните задгранични (основно западни) вложители българският пазар към момента е много дребен и постоянно остава под радара. Сега този пазарен вакуум последователно стартира да се запълва - с изключение на Silverline, от средата на предходната година работа стартира и, който ще финансира с сред 5 и 10 млн. евро компании от България и Югоизточна Европа. Разликата е, че при BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund вложенията са напълно под формата на дялов капитал, до момента в който Silverline Capital ще се употребява микс от финансови и дългови принадлежности. Свободен кеш за напредък Основното преимущество на този вид покупко-продажби е, че разрешават на бизнесмените да получат разполагаеми парични средства, без това да е обвързвано с преотстъпване на част от собствеността в компанията. Финансирането се структурира по този начин, че включва заемен съставен елемент и съставен елемент, обвързван с капитала на компанията - да вземем за пример конвертируем дълг или варанти (инструменти, които дават право, само че не и обвързване на притежателите им да запишат акции на компанията при избрана цена). Този вид хибридно финансиране обезпечава на бизнеса опция на банковото кредитиране. Разликата е, че поради по-високия риск, цената също е по-висока спрямо банков заем, само че за сметка на това пък дава по-голяма еластичност.

" Чрез гъвкаво структуриране на покупко-продажбите целим да освободим паричен поток на компанията, тъй че тя да може да реализира задачите си за напредък. Това включва възможнст огромната сума да е дължима най-после, при падежа на заема. Сделките с различни принадлежности в действителност разрешават една много по-добра организация и ръководство на паричните потоци при бързо растящи компании ", изяснява Диана Аладжова. Обикновено при мецанин финансирането срокът на договорката е по-дълъг спрямо банковите капиталови заеми, само че според от съответните потребности може да се договарят и разнообразни периоди. " Във визията е, че компанията употребява получените пари, до момента в който реализира задачите си за напредък и изплати предните си заеми, като сега, в който към този момент има подготвеност, може да рефинансира мецанина с банков дълг с по-ниска рента. Нашата роля е да дадем този първичен подтик на компанията да се развие, да се откри като по-голям състезател на пазара, да усили маржовете и по-късно към този момент да се разплати с нас ", показва тя.
ЕкипУправляващ сътрудник на Silverline Capital е Евгени Ангелов, който беше зам.-министър на стопанската система, стопански консултант на президента, а сега оглавява Българската асоциация за дялово и рисково вложение, като също така е и сътрудник във фонда Postscriptum Ventures. Инвестиционният екип на Silverline Capital включва още Диана Аладжова (инвестиционен управител в Empower Capital) и Лойд Шулц (мениджър в английския мецанин фонд сътрудник Syntaxis Capital). В обединяването влиза и " Ривър Стикс кепитъл " на бизнесмена Елвин Гури. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Енергетика 3 Градове 1 Право 2 Енергетика 3 Отбрана 1 Право 2 Политика 3 Предприемач Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР