Метрополитен София“ има до момента най-много разплащания по първия транш

...
Метрополитен София“ има до момента най-много разплащания по първия транш
Коментари Харесай

Най-много средства от Плана за възстановяване са отишли за метрото

Метрополитен София “ има досега най-вече разплащания по първия транш от Плана за възобновяване резистентност (ПВУ), заяви от парламентарната естрада

„ Метрополитен София “ има досега най-вече разплащания по първия транш от Плана за възобновяване резистентност (ПВУ), заяви от парламентарната естрада Атанас Пеканов, длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, по време на чуване.

Пеканов благодари на „ Метрополитен “, които по думите му вървят най-бързо с реализацията на софийското метро и там има най-вече разплащания досега. „ Мисля, че са над 100 млн.лв. “, уточни вицепремиерът.

Той напомни, че България получи първия транш по ПВУ през декември 2022 година, с помощта на напъните на служебния кабинет допустимо най-бързо това да се случи. Плащането към България от 2,7 милиарда лева е подписано и верифицирано от Европейска комисия. Парите са в Министерството на финанасите и ще бъдат употребявани по договорите, които министерството подписва с всяко едно министерство или различен реализатор на плановете, уточни Пеканов. Той изясни, че министерството разплаща, когато работата е свършена. Вицепремиерът не можа да каже точната сума на разплатените досега средства, тъй като тя се трансформира всеки ден. Важното съгласно него е, че средствата са пристигнали, това са 24% от целия запас, който ще получи България по ПВУ.

Вицепремиерът заяви, че България ще получи средства и по Плана REPower EU за нови електроенергийни планове, чиято подготовка върви. През юни се надявам да сме подготвени, тогава ще подадем формалното искане, сподели вицепремиерът. В момента върви неофициалното координиране на общо осем плана – шест нови и два усъвършенствани предходни плана, които са изпратени до Министерството на енергетиката, добави Пеканов.

Той сподели, че всеки месец има диалози с две дирекции към Европейска комисия, които дават отговор за българския ПВУ, и ги е уведомил още незабавно след решението на Народното събрание, че страната ни счита, че е невероятно осъществяването на заложените цели в настоящата обстановка. Министерството на енергетиката ще преработи частта „ енергетика “ в ПВУ, след което съответното ведомство поема идващите диалози, които се водят от министъра, заместник-министрите и специалисти в министерството.

Пеканов сподели, че българското държавно управление е обяснило на Европейска комисия за какво през предходната година беше невероятно затварянето на въглищните централи, и това е заради високите им финансови резултати и поради енергийната обстановка в района. Според Пеканов тези причини към този момент са възприети от Европейска комисия. Очакват се ограничения, които имат равносилен резултат, сподели вицепремиерът и това са точно плановете на Министерството на енергетиката. Като да вземем за пример план за електропреносната система, който ще разреши да се включат повече ВЕИ-та, с които страната ни ще извърши задачите на зелената договорка и ще понижи натиска за осъществяването на задачите за излъчванията.

Атанас Пеканов акцентира, че въглищните централи ще бъдат непокътнати, само че, по думите му, цялостната анулация на промяната без други задължения, които да реализират декарбонизацията, ще значи, че ще изгубим голяма сума от парите в границите на милиарди.

/АБ/

длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, по време на чуване.

Пеканов благодари на „ Метрополитен “, които по думите му вървят най-бързо с реализацията на софийското метро и там има най-вече разплащания досега. „ Мисля, че са над 100 млн.лв. “, уточни вицепремиерът.

Той напомни, че България получи първия транш по ПВУ през декември 2022 година, с помощта на напъните на служебния кабинет допустимо най-бързо това да се случи. Плащането към България от 2,7 милиарда лева е подп

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР