Методически указания за вписване в регистъра на деца, които могат

...
Методически указания за вписване в регистъра на деца, които могат
Коментари Харесай

Утвърдиха указания за вписване в регистър на деца за осиновяване

Методически инструкции за регистриране в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при изискванията на цялостно осиновяване, утвърди доктор Теодора Иванова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето, оповестиха от институцията. Насоките са одобрени и от Румяна Петкова, изпълнителен шеф на Агенцията за обществено подкрепяне. Те са направени, откакто са идентифицирани компликации и провокации, които срещат работещите при ръководство на случаите с деца в риск. В работната група, под управлението на Държавната организация за протекция на детето, влизат представители на Министерство на правораздаването, Министерство на труда и обществената политика, АСП,  и на упълномощени организации за посредничество при международно осиновяване.

Вписването на дете в този указател се предхожда от продължителна обществена работа по използване на ограничения за реинтеграция на детето в биологичното му семейство. Затова един от акцентите в методическото напътствие е тенденция за справяне с компликациите в този развой, тъй че да се подсигуряват ползите на детето.

Често вписването на дете в регистъра на осиновяване е възпрепятствано от съществуване на голям брой молби от родителите за връщане на детето в фамилията, само че по едно и също време с това изрично несъблюдение на поети от тях задължения за смяна на събитията, довели до извеждане на детето от фамилията. Целта на методическо напътствие е да има работещи правила, и обща рамка за поддръжка на експертите, които ръководят случаите на деца в риск. Отсъствието на ясни и недвусмислени насоки за разрешаване на тези проблеми постоянно води до институционализиране на грижата за децата.

Правото на детето да има мнение и да го показва по време на целия осиновителен развой е различен акцент в одобреното методическо напътствие. В документа ясно е написано, че на възгледите на детето се обръща дължимото внимание, съответстващо на възрастта и зрелостта му. Изследването на мнението и настройките на детето се преглежда в директна връзка с установяване на най-хубавия негов интерес, което, според Закона за протекция на детето, представлява преценка на желанията и възприятията на детето, физическите, душевен и прочувствени потребности, възраст, пол, минало и други характерности, заплахата или щета, която му е породена или има възможност от такава, способността на родителите да се грижат за него и последствията, които ще настъпят за детето при смяна на събитията.

Основен акцент в сегашния документ са разпоредбите за регистриране в регистъра на дете, което има прекъснато осиновяване. Създаден е явен правилник за последващите дейности, които обществените служащи следва да подхващат за отбрана на най-хубавия интерес на разсиновеното дете.

" Държавната организация за протекция на детето от време на време събира информация от всички окръжни съдилища в страната и от Софийски градски съд за позволените разсиновявания на деца. За 2021 г. те са 21 на брой. В тази връзка екипът на ДАЗД ще постави повече старания, с цел да се минимизира този развой, който оставя извънредно тежък отпечатък върху детето “, сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Информацията, с която ДАЗД разполага ще послужи за анализ на процесите, свързани с осиновяванията и разсиновяванията на деца, с оглед обмисляне на щадящи политики.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР