Метеоролозите обясниха каква е основната причина за наводненията. Феноменът Омега

...
Метеоролозите обясниха каква е основната причина за наводненията. Феноменът Омега
Коментари Харесай

Метеоролози разкриха каква е причината за наводненията

Метеоролозите обясниха каква е главната причина за наводненията. Феноменът " Омега " е извънредно постоянен и унищожителен. Той е и главният провинен за разрушителните наводнения в България, Гърция и Турция, пишат от днвеник.бг

След нетърпимата горещина в този момент вълна от наводнения заля Испания, Италия, а след това и Гърция, България и Турция. Отговорник за тези аномалии е климатичният феномен " Омега ".
-->
Периодите на високо атмосферно налягане, известни като " Омега ", се появяват освен в Европа, само че и в Северна и Южна Америка, както и в Азия и Африка. Те са изключително значими в интервала сред лятото и зимата, защото обезпечават температурния баланс сред тропическите и полярните райони. Понякога обаче пораждат и през лятото и зимата.

Феноменът " Омега " е извънредно постоянен и унищожителен, изясняват метеоролози. В Централна Европа се настанява голяма зона на високо атмосферно налягане, която е поддържана от две зони на ниско атмосферно налягане в северната част на Атлантическия океан и Източна Европа.

Последиците са разнообразни - в Централна Европа да вземем за пример се настанява трайно топло и слънчево време, до момента в който в Западна и Южна - както в Испания, Гърция, България и Турция - се изливат неспирни дъждове.

Когато хладният въздух от север се срещне с доста горещия въздух над Средиземноморието, както сега, водната пара дава спомагателна сила на зоната на ниско налягане, образуват се мощни стихии с значителни проливни превалявания.

Трудно е да се планува какъв брой дълго ще продължи този феномен. Прогнозите за идващите дни в Югоизточна Европа са мрачни: едвам първоначално или средата на идната седмица атлантическите низини могат още веднъж да трансформират времето над Централна Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР