Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да

...
Метеорологичните експерти предупреждават за суша в Европа, което може да
Коментари Харесай

Експерти предупреждават за суша в Европа

Метеорологичните специалисти предизвестяват за суша в Европа, което може да бъде причина за неприятна годишна продукция и пожари. В Германия, най-голямата стопанска система в Европа, земеделските стопани се опасяват при започване на сезона на растежа на културите след дъждове под междинното равнище по-рано тази година - неприятни вести след сушата от предходната година.
Освен в случай че през май няма обилни превалявания, специалистите настояват, че има дребен късмет за обикновено развиване на посевите, съобщи БГНЕС.
" Ако сухият интервал продължи и през идващите месеци, сушата от 2018 година може да се повтори или да бъде още по-голяма ", предизвести Удо Буш, шеф на земеделския отдел на немската метеорологична работа.
През последните няколко дни немските пожарникари са се сблъскали с пламтящи горски пожари в провинциите Хесен, Бранденбург и Тюрингия. Шеф на огнеборци даже помолил управляващите, в това число армията, да заемат хеликоптери, с цел да " реагира съответно ". Скандинавия също е наранена, като шведските пожарникари сега се оправят с 10 до 15 горски пожара дневно след скъпоценния, само че слаб дъжд през този месец. Най-сериозният пожар обхвана над 300 хектара в южния регион на Хаслехолм, което принуди 49 души да бъдат евакуирани.
Решаващ месец е май
Миналата година близо 25 000 хектара земя бяха опустошени от пожари в Швеция. В прилежаща Норвегия горски пожар мина покрай общността на Сокндал, само че към 70 пожарникари към момента гасят пламъци в четвъртък на повърхност от 750 хектара. Сушата е главоболие за земеделските стопани в Северна Европа.
Фил Хоган, комисар на Европейския съюз за селското стопанство, в четвъртък даде обещание фермерите и селските общности в държавите-членки да получат поддръжка от Европейски Съюз, в случай че още веднъж се стигне до засушаване. В немската провинция Бранденбург, към Берлин, безплодните площи наподобяват на пустинни пейзажи.
Съществуват опасения от повтаряне на неприятната годишна продукция от предходната година, когато реколтата спадна сред 30 и 80 %, застрашавайки препитанието на доста немски фермери. В 780 ферми в Бранденбург регистрираните загуби за 2018 година са над 93 милиона евро, а страната би трябвало да даде помощ в размер на 72 милиона евро.
За идващите дни се предвижда дъжд. Очаква се обаче той да е надалеч под нужния като размер за намаляване на тревожна обстановка. " Искрено се надяваме на дъжд - решителен за нас месец е май ", съобщи представителят на асоциацията на фермерите Тино Ерстлинг. В прилежаща Австрия първите признаци на суша към този момент се появяват на изток и на север, което поражда страхове за още една мрачна годишна продукция. Валежите към този момент са достигнали единствено една четвърт от 10-годишната междинна стойност през последните седмици.
Знаците сочат към страдалчество
Производителите на картофи изискват разхлабване на регламентите за пестициди, с цел да се управлява по-добре броят на жичните червеи, за които се споделя, че процъфтяват заради суша.
" Настоящите признаци сочат страдалчество за селското стопанство ", споделиха от Hagelversicherung, профилирана застрахователна компания.
Ситуацията е още по-шокираща в Чехия, където 99% от страната към този момент са наранени от суша през последните пет седмици
Една трета от страната е класирана измежду най-лошите две категории засушавания по шестстепенна канара, съгласно портал Intersucho, който следи засушаването в Централна Европа
Сушата настъпи месец по-рано от предходната година
В доста чешки селища кладенците към този момент са сухи, принуждавайки популацията да откри други способи за извличане на вода
През този уикенд има прогнози за дъжд, което може да помогне за спасяването на някои култури, само че фермерите остават скептични. Най-силно наранени ще бъдат районите северозападно от Прага, където се отглежда хмел от решаващо значение за чешката бира, и на югоизток, където са известни със своето вино и зърно.
Няколкото ветровити дни през последните седмици не помогнаха, защото вятърът изсуши горния пласт на почвата. Сушата също по този начин опустошава чешките гори, защото предизвиква размножаването на дървоядите, като се чака вредите от тях през тази година да надвишават един милиард евро.
Чешката република се бори с заразяването с дървояди от няколко години и съгласно специалисти настоящето състояние е най-лошото в историята на Чехия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР