Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра

...
Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра
Коментари Харесай

Метеорът се е движел със 72 км/сек - 200 пъти по-бързо от звука

Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра и се е движел със скорост от 72 километра в секунда, или 200 пъти по-бързо от звука. Той е бил следен от териториите на още две страни с изключение на България и Румъния - Сърбия и Северна Македония.

Десетина минути преди 22 часа българско време фенове астрономи от четири страни - България, Румъния, Северна Македония и Сърбия обменят информация за преминаващ метеор. Пръв гл. ас. Георги Латев от Българска академия на науките наблюдава известията на сътрудниците си за прелитащото галактическо тяло. Пътят му е бил България - Румъния и е следен най-малко 3-4 секунди.

" Траекторията му напълно е била над България, като е пресякъл река Дунав. Посоката е в направлението Вълчидрън - Лом. В това направление се е движело тялото ", съобщи гл. помощник Георги Латев, Българска академия на науките пред Българска национална телевизия.

Макар към момента да чакат повече информация, учените разочароват търсачите на галактически камъни - паднали части няма, а в случай че има - не са у нас.

" Неговото снишаване е станало над Видин или Румъния, където към този момент след последния гърмеж, който е настъпил, тялото се е взривило в атмосферата и в този смисъл да се каже, че метеорът е паднал, не е доста вярно, тъй като той не е стигнал Земята въобще ", съобщи Пенчо Маришки, Българска академия на науките.

" И в случай че има открити частички, те са на територията на Румъния ", добави гл. ас. Георги Латев.

Годишно над Земята падат сред 25 000 и 30 000 галактически тела, които тежат общо към 100 тона. Между 6 и 12 от тях са даже с размера на пералня. Астрономите не са на едно мнение за размера на снощния.

" Големината му е някъде от размера на зарче за игра на табла ", съобщи гл. ас. Георги Латев, Българска академия на науките.

" За да бъде толкоз мощен звукът при детонацията, би трябвало гърмежът да е от по-голямо тяло ", добави Пенчо Маришки, Българска академия на науките.

" Някакво галактическо тяло, което не е доста малко малко - евентуално от порядъка на няколко метра, не мога да кажа с какъв диаметър е ", сподели доцент Евгени Овчаров, Катедра по астрономия в СУ " Св. Климент Охридски "

" Много постоянно се случват такива метеори - към 10 на час, несъмнено, доста по-слаби от това, което видяхме нощес ", съобщи Пенчо Маришки.

Заради яркостта му учените го назовават болид.

" Ако явлението е доста блестящо и доближи яркостта на цялостната луна, такова събитие се назовава болид. А в случай че от самото тяло останат частички, които попаднат над земната повърхнина или бъдат открити, те се назовават астероиди ", обясни гл. ас. Георги Латев.

Над България има пет регистрирани случая на паднали астероиди - последният е през 1966 година над Свищов и носи името " Павел ". Преди 8 години поданици на Карлово и Сопот настояват, че са видели астероид. Според очевидците той е паднал в посока Средна гора, само че по този начин и никой не откри следи от него. А 10 години след рухването на гигантския - 20-метров астероид над съветския град Челябинск продължава намирането на дребни парчета. Тогава той аргументи съществени вреди и бяха ранени над 1000 души.

" Това, което видяхме нощес, е един минивариант на Челябинския метеоритен гърмеж, за шанс без вреди ", съобщи Пенчо Маришки, Българска академия на науките.

За снощния астрономите още не са сигурни дали е независим или част от юнските болиди. Но припомнят, че небето ще ни даде ново блестящо шоу в края на юли.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР