Метеор се взриви в небето над България снощи. Какво знаем

...
Метеор се взриви в небето над България снощи. Какво знаем
Коментари Харесай

Астрономи: Почти всяка нощ наблюдаваме по десетина падащи звезди

Метеор се взриви в небето над България нощес . Какво знаем за ярките светлини, които стреснаха хиляди хора в Северозапада и по какъв начин астрономите разясняват необикновеното събитие?

„ От два дни част от екипа е зает с лятната школа обвързвана с науките за космоса и Земята. Сноши, до момента в който подготвяхме телескопа, имахме опция да следим този булит. Мисля, че е по-правилно да го назоваваме булит, а не астероид, тъй като към момента няма информация дали някаква част от него е паднала на земята. Ако е паднал, ние го назоваваме ослепителен метеор или булит “, сподели астрономът доцент Евгени Овчаров.

По данни на румънските управляващи се касае за астероид, който се е взривил във въздуха

Той показа, че нощес един от сътрудниците им е възкликнал, че вижда нещо извънредно. Така всички съумели да видят края на булида. „ Ниско над хоризонта в североизточна посока видяхме по какъв начин няколко части се разпаднаха “, разясни той. Според него това събитие не е рисково и не може да нанесе вреди.

Доц. Овчаров показа още, че съвсем всяка нощ има по десетина падащи звезди или ярки булиди. При явлението нощес се е чул екот, който е пристигнал от разпадането или изгарянето на небесното тяло при навлизането в атмосферата.

Необичайното събитие нощес уплаши Северозапада

„ Има метеорни потоци. Те са десетки през годината. При някои от тях има такива булиди. Но има и други падащи тела, които са спорадични и не могат да бъдат планувани. Не бих се наел да кажа тъкмо какъв брой огромен е този булид, който падна нощес. Може би е в порядъка на половин или един метър. Има ред фактори, които не знаем и не можем да дадем по-точни данни “, сподели още доцент Овчаров.

„ Спомняме си всички за Челябинския метеоритен гърмеж, който се случи рано сутринта през февруари 2013 година Това провокира доста огромен публичен интерес . Това тяло беше с размери към 20 метра. Преди това -  през октомври 2008 година, над Судан се взриви едно тяло с размер към пет метра “, изясни и астрономът Пенчо Маркишки.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР