Метавселената, която неотдавна вълнуваше целия технологичен свят и обещаваше да

...
Метавселената, която неотдавна вълнуваше целия технологичен свят и обещаваше да
Коментари Харесай

Сбогом, Metaverse. Голямата мечта на Зукърбърг се провали епично

Метавселената, която наскоро вълнуваше целия софтуерен свят и обещаваше да разреши на потребителите нов тип развлечение в добавена действителност, е на път да се окаже цялостен неуспех, написа Businessinsider.

Нещо повече, изданието твърди, че е време планът да бъде изпратен на софтуерното гробище, откакто е бил зарязан от бизнеса.

" RIP, Metaverse ", безпощадни са от Businessinsider в многозначителното заглавие на материала по тематиката.

Метавселената, въодушевена от кино лентата " Tron " от 1982 година и видеоиграта " Second Life " от 2003 година, се появява като план през 2021 година, когато създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг трансформира името на своята компания за трилиони долари на Meta.

След шумния дебют Метавселената става фикс идея на софтуерния свят и се впуска в шеметна конкуренция за вложителите на Уолстрийт.

След като софтуерната промишленост обаче се насочи към генеративният изкуствен интелект, ориста на Metaverse беше предрешена.

Сега планът се насочва към гробището на провалените хрумвания. Но късият живот и безславната гибел на Метавселената са ослепителен образец за зрелищния неуспех на промишлеността, която я сътвори, добавя Businessinsider.

Голямото заричане

От момента на представянето Зукърбърг твърди, че Метавселената ще бъде бъдещето на интернет.

Той описваше бъдеще, в което ще можем да взаимодействаме безпроблемно във виртуални светове: потребителите ще " реализират образен контакт " и " ще се усещат по този начин, като че ли са дружно в стаята ".

Метавселената предлага на хората опция да се включат в едно " потапящо " прекарване, твърдеше в рекламното видео към плана Зукърбърг.

Грандиозните обещания провокираха огромни упования към Metaverse, а медиите изпаднаха във екстаз от новата идея, написа още Businessinsider.

Зукърбърг описваше поетично Metaverse като " визия, която обгръща доста компании " и " правоприемник на мобилния интернет ", само че не съумя да формулира главните бизнес проблеми, които може да реши.

Концепцията за виртуални светове, в които потребителите взаимодействат посредством цифрови аватари, е остаряла и води началото си още от края на 90-те години на предишния век с всеобщите мултиплеър онлайн ролеви игри, като " Meridian 59 ", " Ultima Online " и " EverQuest ".

И до момента в който Метавселената сякаш надграждаше тези хрумвания с нови технологии, единственият действителен артикул на Зукърбърг - VR платформата Horizon Worlds, която изискваше потреблението на слушалка Oculus,  не съумя да предложи нищо вълнуващо или най-малко по-конкретно за потребителите.

Въпреки това, Зукърбърг продължи да твърди, че един милиард души ще употребяват Метавселената и ще похарчат стотици долари в нея, без да изяснява какво тъкмо ще получат в подмяна.

Живот на високи обороти

Невъзможността Метавселената да бъде дефинирана по някакъв логичен метод не попречи на нейното издигане на върха на света на бизнеса. В месеците след оповестяването на Meta изглеждаше, че всяка компания предлага артикул от Metaverse, макар че не беше ясно какъв е той.

Roblox, платформа за онлайн игри, която съществува от 2004 година, също яхна вълната на Metaverse и стигна до първично обществено предложение и оценка от 41 милиарда $.

Криптоиндустрията също се възползва, убеждавайки клиентите си, че Метавселената ще бъде идващото равнище на вложения. Дори бизнеси, които на пръв взор нямат доста общо с технологиите, се качиха на борда. Walmart и Disney се причислиха към Metaverse, напомня още изданието.

Стремежът на фирмите да се включат в играта накара вложители, консултанти и анализатори от Уолстрийт да се опитат да надминат прогнозите си за напредък.

Консултантската компания Gartner съобщи, че до 2026 година 25% от потребителите ще прекарват най-малко по един час дневно в Metaverse.

Според Wall Street Journal метавселената ще промени метода на работа вечно.

Световната консултантска компания McKinsey предвижда, че Metaverse може да генерира до " 5 трилиона $ стойност ", като добави, че към 95% от бизнес водачите чакат да " повлияе позитивно на тяхната промишленост " в границите на пет до 10 години.

Citi разгласява огромен отчет, в който уточни, че Метавселената ще натрупа облага до 13 трилиона $.

Бруталното проваляне

Всяка „ розовите “ пазарни прогнози се основаваше на неразбираемите обещания на един изпълнителен шеф. А когато на хората беше препоръчана опцията да я тестват, никой не прояви интерес към Метавселената.

Decentraland, най-финансираният, децентрализиран, криптобазиран артикул на Metaverse записва единствено към 38 дейни консуматори на ден в своята " екосистема за 1,3 милиарда $ ".

Decentraland оспорва това число, като твърди, че има 8000 дневни дейни консуматори - само че това въпреки всичко е единствено дребна част от броя на хората, които играят онлайн игри като " Fortnite ".

Многократно възхваляваните старания на Meta също се сблъскаха с сходни компликации: Към октомври 2022 година Mashable заяви, че Horizon Worlds има по-малко от 200 000 месечни дейни консуматори - фрапантно по-малко от задачата от 500 000, която Meta си беше сложила за края на 2022 година

The Wall Street Journal заяви, че единствено към 9% от основаните от потребителите действителности са посетени от повече от 50 играчи, а The Verge съобщи, че системата е била толкоз бъгава, че даже чиновници на Meta са я избягвали. В последна сметка, Meta не съумя да убеди хората да употребяват продукта, на който беше заложила бъдещето си.

Началото на края стартира със забавянето на стопанската система и възходът на генеративния изкуствен интелект.

Microsoft закри своята платформа за виртуални пространства AltSpaceVR през януари 2023 година, уволни 100-те членове на своя " промишлен екип по метавселената " и направи редица съкращения в екипа си за HoloLens.

Disney закри своя отдел за метавселена през март, а Walmart последва образеца му, като приключи своите планове за метавселена, основани на Roblox.

Инвестираните милиарди долари и безспирният звук към една полуразработена идея доведоха до загуба на работата на хиляди, в случай че не и на десетки хиляди чиновници.

През март самият Зукърбърг „ постави картите на масата “, като съобщи, че " най-голямата инвестиция на Meta е в развиването на изкуствения разсъдък и вграждането му във всеки наш артикул ".

Главният софтуерен шеф на Meta, Андрю Босуърт, съобщи пред CNBC през април, че дружно със Зукърбърг и основния продуктов шеф на компанията, Крис Кокс, влагат напъните си в създаването на AI принадлежности.

Компанията спря да предлага Metaverse на рекламодателите, макар че похарчи над 100 милиарда $ за научноизследователска активност в задачата " Метавселена преди всичко ".

Макар че концепцията за виртуални светове или групови онлайн прекарвания може да продължи да съществува под някаква форма, Метавселената е мъртва и евентуално ще бъде запомнена като един от най-историческите провали в софтуерната промишленост, обобщава Businessinsider.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР