Металният вкус в устата се нарича парагеузия Това състояние се среща

...
Металният вкус в устата се нарича парагеузия
Това състояние се среща
Коментари Харесай

На какво се дължи металният вкус в устата?

Металният усет в устата се назовава парагеузия

Това положение се среща постоянно и по принцип е безобидно, само че може да е индикация за проблеми с черния дроб и бъбреците, диабет и избрани типове карцином, в редки случаи – за заболяванията на Паркинсон или Алцхаймер.

Причината за металния усет може да бъдат антибиотикът тетрациклин, литиумът, който се пие при психиатрични заболявания, някои лекарства за сърце и за поправяне на кръвно налягане, медикаменти за глаукома и остеопороза.

Мултивитамините, съдържащи цинк, мед и хром, постоянно имат същия резултат. Обикновено металният усет изчезва, откакто организмът успее да преработи медикаментите.

В ранните стадии на бременността някои дами усещат подобен усет в устата и това се дължи на настъпилата смяна в хормоналните равнища.

Проблеми със синусите са друга срещана причина за металния усет в устата. Те могат да идват от алергии, мраз, инфекции, възпаления на горните дихателни пътища.

Ако при интервенции в междинното ухо бъде обиден хорда тимпани – дребен нерв, който управлява вкусовите рецептори, ситуирани в предната част на езика, може да докара до железен усет в устата.

В някои случаи той алармира за хранителни алергии от морски блага като стриди и раци или ядки.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР