Meta, собственикът на Facebook обяви, че ще спре раздела Новини“

...
Meta, собственикът на Facebook обяви, че ще спре раздела Новини“
Коментари Харесай

Ново 20: Meta спира новинарското съдържание във Facebook в САЩ и Австралия

Meta, притежателят на Фейсбук разгласи, че ще спре раздела „ Новини “ в обществената мрежа в Австралия и Съединени американски щати от началото на април, съобщи ДПА, представени от financialtribune.bg.

Компанията заяви също, че няма да подписва нови търговски договорености за новинарско наличие в Австралия, Франция и Германия, откакто изтече срокът на актуалните съглашения в тези страни. Споразуменията с английските и американските издатели към този момент са изтекли.

Meta разгласи, че не планува стартирането на особено пригодени за издателите нови артикули в бъдеще.

Новината идва три години, откакто Фейсбук се съгласи да поддържа, определени от нея издатели в Австралия след тежка борба с държавното управление в Канбера за заплащане на наличие. Спорът принуди Фейсбук  за малко да забрани новинарско наличие в Австралия на платформата си.

Австралийското държавно управление разкритикува през днешния ден решението на Meta да не заплаща повече за новинарско наличие в избран брой юрисдикции, което съгласно управляващите в Канбера е  " занемаряване на уговорката за устойчивостта на австралийските медии ".

Министърът на връзките Мишел Роуланд и помощник-ковчежникът Стивън Джоунс оповестиха в взаимно официално съобщение, че Канбера ще потърси консултация за „ идващите си стъпки “.

„ Решението лишава австралийските медии от забележителен източник на доходи “, се показва в официалното съобщение.

„ Австралийските издатели заслужават обективна отплата за наличието, което са дали “.

Фейсбук разгласи, че решението да не продължи да поддържа новинарското наличие в Австралия и Съединени американски щати, откакто предприе сходни дейности във Англия, Франция и Германия през септември, е част „ от напъните му да разпредели по-добре вложенията си към артикули и услуги, които хората правят оценка най-вече “.

Решението произтича от признанието на Фейсбук, че клиентите му посещават платформата най-много за обществени контакти и изследване на тематики по интерес, в сравнение с за новинарско и политическо наличие.

Броят на хората, които употребяват новините във Фейсбук в Австралия и Съединени американски щати е намалял с над 80 на 100 предходната година ", съгласно обновената информация. Данните на Фейсбук сочат, че новинарското наличие е било по-малко от 3 на 100 от това, което ползвателите преглеждат на страницата си.

Други артикули и услуги на Meta в тези страни не са били наранени от смяната, разгласи компанията. Потребителите към момента имат достъп до нови статии  чрез споделени линкове на платформата.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР