Meta получи рекордна глоба от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда

...
Meta получи рекордна глоба от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда
Коментари Харесай

ЕС глоби Meta с 1,3 млрд. долара

Meta получи рекордна санкция от 1,3 милиарда $ (1,2 милиарда евро) от регулаторите на данни в Европейски Съюз и подреди да спре прехвърлянето на данни от Фейсбук на жители на Европейски Съюз към Съединени американски щати. Решението беше взето от Комисията за отбрана на данните на Ирландия (DPC), която сподели, че актуалната правна рамка за трансфер на данни към Съединени американски щати „ не адресира рисковете за главните права и свободи “ на потребителите на Фейсбук в Европейски Съюз и нарушава GDPR. Глобата надвишава предходния връх на Европейски Съюз от 746 милиона евро, наложени на Amazon през 2021 година за сходни нарушавания на поверителността.

Прехвърлянето на данни към Съединени американски щати е от решаващо значение за обширната интервенция за ориентиране на реклами на Meta, която разчита на обработка на голям брой потоци от персонални данни от своите консуматори. Миналата година Meta сподели, че ще бъде принудена да обмисли прекъсването на Фейсбук и Instagram в Европейски Съюз, в случай че не може да изпраща данни назад в САЩ; предизвестие, което политиците от Европейски Съюз видяха като явна опасност. 
-->
Преди това тези прехвърляния на данни бяха предпазени от трансатлантически пакт, прочут като Privacy Shield. Но тази рамка беше оповестена за невалидна през 2020 година, откакто висшият съд на Европейски Съюз откри, че не пази данните от заличаване от стратегиите за наблюдаване на Съединени американски щати. Това решение беше постановено в отговор на иск на австрийския юрист Макс Шремс, чиято правосъдна борба против Фейсбук датира от 2013 година и първичните разкрития на Сноудън за американското наблюдаване.

Въпреки че на Meta към този момент е подредено да спре тези прехвърляния на данни, има редица предизвестия, които са от изгода за американския колос на обществените медии. Първо, решението се отнася единствено за данни от Фейсбук, а не за други Meta компании като Instagram и WhatsApp. Второ, има петмесечен гратисен интервал, преди Meta да би трябвало да спре бъдещи прехвърляния, и шестмесечен краен период за прекъсване на съхраняването на настоящи данни в Съединени американски щати. Трето, и най-важно, Европейски Съюз и Съединени американски щати сега договарят за нова договорка за прекачване на данни, която може да влезе в действие още това лято и чак през октомври.

Въпреки рекордния размер на санкцията, специалисти показаха подозрение, че тя ще промени нещо фундаментално в практиките на Meta за дискретност. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР