Местоработата на родителите, дори тя да е в непосредствена близост

...
Местоработата на родителите, дори тя да е в непосредствена близост
Коментари Харесай

От догодина: Без дискриминация за записването на първолаци

Местоработата на родителите, даже тя да е в непосредствена непосредственост до учебното заведение, към този момент няма да носи преимущество при приема на децата им в първи клас. Това се схваща от думите на Венелина Николова, шеф на 125-о СУ " Боян Пенев " в столицата, която е член на работната група по приема в първи клас за образователната 2018/19 година
По думите ѝ към момента не са обсъждани спомагателните критерии, които всяка община с над едно учебно заведение може да добави отвън 3-годишната уседналост, само че опитът ще бъде " те да бъдат избегнати ".
Неколкократно в приема бяха установявани дискриминационни условия, които сега се ревизират и от комисията за отбрана от дискриминация по искане на прокуратурата. Тъй като те бяха неразрешени в народен мащаб, столичните учебни заведения ги вкарват посредством правото си да показват спомагателни условия при еднакъв резултат на децата и липса на задоволително места.
Венелина Николова изясни, че към момента работната група не е обсъждала въпросните спомагателни критерии, само че е съвсем несъмнено, че критерият месторабота ще отпадне поради многото фалшификации, които се направиха тази година на бележките, удостоверяващи работното място на родителите, предава в. " Сега " в днешния си брой.
По същия метод няма да бъде допускан и критерият " дете на работещ в системата на образованието ", макар че той бе предпазен даже от зам. просветния министър Таня Михайлова като подтикващ задържането на млади учители. По думите на Николова опитът на работната група ще бъде спомагателните критерии въобще да се избегнат и всяко учебно заведение в столицата да класира първолаците си съгласно едни и същи условия.
Тази година, малко след началото на образователната година, МОН вкара уседналост при приема на първокласници, като най-вече точки носи постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение, който не е променян в последните над 3 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР