Местното самоуправление остана единствената връзка на гражданите с властта. Държавата

...
Местното самоуправление остана единствената връзка на гражданите с властта. Държавата
Коментари Харесай

Галина Стоянова: Местното самоуправление остана единствената връзка на гражданите с властта

Местното самоуправление остана единствената връзка на жителите с властта. Държавата да обърне по-специално внимание на общините. Това сподели за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ кметът на Казанлък Галина Стоянова във връзка Деня на българската община.

" В локалното самоуправление и в кмета жителите намират освен виновност за всичките си проблеми, само че и решение за тях. Това демонстрира какъв брой е значимо да се обърне особено внимание на общините и на въпросите и проблемите, които решаваме. В последните години страната си освободи от много услуги, които трансферира за ръководство на общините, само че без задоволителен финансов запас. Затова локалният бюджет е непълен да обслужва всички задължения на локалното самоуправление. Затова и битката на кметовете и на Националното съдружие през последните години е за по-голяма децентрализация на локалните управляващи “, изясни тя.

Галина Стоянова бе безапелационна, че е време държавната власт да обърне по-специално внимание на общините. Държавата да стане същински сътрудник на кметовете, общините, общинските администрации и локалните структури в 265 общини в България, прикани тя.

По думите й ролята на общината и на локалната власт през днешния ден не e по-различна от тази, която е била преди доста години.

" Община Казанлък е основана незабавно след Освобождението. Тя е една от първите образувани локални общини. Интиресното за тогава, което важи и до момента е по какъв начин е образуван бюджетът на общината. В архивите намираме бюджет, в който се споделя, че приходите се набират от продажба на наедрял добитък, месо, отдаване чартърен на месарските магазини и други. Малко по-късно при разискване на бюджета на общината новото управление показва, че той още веднъж е подвластен от стопанската и финансова рецесия, под които се огъва българският дъканоплатец. Е, не сме ли в същите години “, попита тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР