Местността Кападокия в Турция е едно от най-загадъчните места в

...
Местността Кападокия в Турция е едно от най-загадъчните места в
Коментари Харесай

Подземният град Деринкую крие много тайни

Местността Кападокия в Турция е едно от най-загадъчните места в света, което първоначално е привличало вниманието поради причудливите скални форми, формирани от взаимоотношението сред вятъра и вулканичната канара.

Но най-голямата тайнственост е обвързвана с първия от мрежата с подземни градове – Деринкую, който е открит през 1963 година при строителни действия. Работниците инцидентно попадат на вход към пещера, който се оказва под земята град, стигащ 85 метра дълбочина.

Подземният град е бил построен на 13 равнища, а подземен е имало към 15 000 вентилационни шахти, с помощта на които въздухът стигал и до най-ниските равнища.

Открити са също религиозни стаи, складове, преси за грозде и конюшни. Предполага се, че градът е населяван от почти 20 000 поданици, само че към момента е незнайно към кое от античните племена са принадлежали.

Смята се, че градът е издигнат през Древността, с цел да служи като леговище от атакуващите римляни и араби. Здравината на цялата структура, която се е запазила до през днешния ден, прави най-силно усещане, а за археолозите това демонстрира, че градът е изграждан от интелигентни хора, които имали отлични знания по архитектура.

Едно от догатките споделя, че подземният град е бил построен от фригийците - индоевропейски народ от антични времена, живял там в интервала сред VII и VIII век прочие Хр.

 разкопки

Историците обаче поддържат теорията, че градът принадлежи на Мидийското царство, което се простирало сред Иран, Северна Месопотамия и източната част на Мала Азия.

Според други вярвания подземната мрежа е била построена от хетите – воини, споменавани и в Библията.

В непосредственост до този впечатляващ под земята град са открити още 200, като 4 съществени тунела те се свързвали с най-големия от тях – Деринкую.

Из множеството градчета тече прясна питейна вода, има обособени жилища, кладенци, магазини, гробища и специфични отвори за бягство. Входът се е защитавал от солидна кръгла канара, която можела да се отваря единствено от вътрешната страна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР