Местните жители измислиха достъпен и екологичен начин за генериране на

...
Местните жители измислиха достъпен и екологичен начин за генериране на
Коментари Харесай

Маслиновите отпадъци се превръщат в чисто гориво за захранване на домове в Сирия

Местните поданици измислиха наличен и екологичен метод за генериране на гориво в Сирия, защото цените на дизела скачат до небето в цялата страна. /, 09:44 ч. 20  article picture alt description
Снимка: Pixabay

Местните поданици измислиха наличен и екологичен метод за генериране на гориво в Сирия, защото цените на дизела скачат до небето в цялата страна. Гориво, направено от маслинови боклуци, се употребява за отопление на домовете през зимата в град, наименуван Арманаз, в северозападната част на сирийската провинция Идлиб.

Известни като „ бирин “, отпадъците се получават от семената на маслините, останали от процеса на произвеждане на зехтин. По време на производството на зехтин не се употребяват огромни количества кюспе (месеви остатъци) - тъй че те се пресоват със специфична машина и се сушат на слънце, написа.
След това изсушените боклуци се трансформират в цилиндрични пелети, които работят като гориво от биомаса. Така че процесът освен е екологичен, само че и е безвъзмезден за произвеждане.
„ Дизелът към този момент е прекомерно безценен, с цел да го купуват, тъй че алтернативата е да се употребява „ бирин “ “, споделя Абу Саид, началник във фабриката.
Цената на дизела се усили доста в Сирия през последните години вследствие на опустошителната война в страната, траяла десетилетие.
Има ли доста маслинови дървета в Сирия?

Въпреки че може да мислим, че маслините са гръцки, те в действителност произлизат от Сирия.
Сирия е родината на маслиновото дърво, където се култивира от хиляди години като значим източник на храна. Маслиновите гори са извънредно гъсти и изобилни и дърветата стават много остарели – някои живеят над 1000 години и не престават да дават плодове до дълбока напреднала възраст. Изглежда, че дърветата са се популяризирали от Сирия, Палестина и Иран до Гърция и останалата част от средиземноморския басейн преди 6000 години.
През последните няколкостотин години маслината се е популяризирала в Северна и Южна Америка, Япония, Нова Зеландия и Австралия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР