Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на

...
Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на
Коментари Харесай

Градски транспорт Варна има нужда от финансова инжекция

Местната власт във Варна подхваща ограничения за финансово излекуване на общинския транспортьор „ Градски превоз “. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на сдружението, стана ясно на днешното съвещание на отрасловата комисия към локалния парламент, оповестяват от пресцентъра на общината.

Общият дефицит на средства на „ Градски превоз “ е в размер на малко над 7 млн. лв., от които 5,9 млн. лева са просрочени отговорности. С част от преходния излишък от бюджета за предходната година ще бъдат покрити най-неотложните заплащания и общата сума на дефицит ще остане към 6,4 млн. лв., бе изтъкнато на съвещанието.

Съветниците разпоредиха на управлението на „ Градски превоз “ да изследва опциите за изтегляне на банков заем, с който да се изплатят отговорностите. В екипа по изследване ще бъде включен и заместник-кметът с сектор финанси и бюджет Христо Рафаилов.

В дневния ред на днешното съвещание беше включено и предложение от групата общински съветници от Политическа партия ГЕРБ учениците, студентите, пенсионерите и хората с увреждания да пътуват гратис в публичния превоз на Варна. Съветниците обосновават предлагането си с обновяването на автопарка на „ Градски превоз “ ЕАД, с което бяха пуснати в придвижване 50 нови електробуса.

„ В резултат на това се чака понижаване на разноските на сдружението за дизелово гориво и пропан-бутан с към 50%, като на годишна база сумата възлиза планирано на над 3 млн. лв., какъвто почти е размерът на приходите от абонаментни на преференциални цени. Намаление на разноските се чака в забележителна степен в дяла за аварийните елементи, който заема водещо място в разходната част “, аргументират се съветниците от ГЕРБ.

В отговор общинската администрация показва, че приходите през 2023 година от продажбата на абонаментни карти за групите, посочени в предлагането, възлизат на 4,365 млн. лв.. В тази сума влизат и постъпленията от картите за учениците до 14-годишна възраст, на които от февруари тази година се обезпечава безвъзмезден превоз, а общината получава за задачата средства от държавния бюджет. Затова е нужен нов разбор за финансовия резултат върху локалната хазна. Съветниците гласоподаваха отсрочване на точката и сложиха 20-дневен период, в който администрацията да показа новия разбор.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР