Местната власт в град Неринга скоро ще пусне в продажба

...
Местната власт в град Неринга скоро ще пусне в продажба
Коментари Харесай

Литва продава бункер от Втората световна война

Местната власт в град Неринга скоро ще пусне в продажба някогашния боен комплексът за защитата "Алкини ". Той е бил баварска батарея за защита на въздуха с мрежа от бункери, оповестява lzinios.lt.

Бункерите са трансферирани на локалната власт преди няколко години. Често в такива здания се вършат необикновени музеи за туристи. Помещенията във военния комплекс са в доста положително положение, макар че сега се употребява от бездомници.

„ Kultūros naktį “ – išskirtinės ekskursijos po Antakalnio bunkerius https://t.co/wHEs3u76bf pic.twitter.com/irdy8BLwtf
— I Love VILNIUS (@ILoveVilnius) 12 юни 2017 година

По думите на кмета на Неринга - Дариус Ясаитис, обаче превръщането на бункера в туристическа атракция не е във финансовите благоприятни условия на града, тъй като, по предварителни калкулации, това би коствало към 1 милиона евро. Освен това военният комплекс е много надалеч от града. Затова градският съвет обмисля да го о пусне за продажба.

Местната власт се надява, че след продажбата, частни вложители да могат да се грижат за комплекса.

Историята на бункера

Курнийският шлюз е прочут освен с изключителните си пейзажи, етнографски селища, само че и с доста места за международно завещание на Германия. Най-известната е батереята на "Алкшнас " за защита на въздуха, наричана още "Прасето на гърба " (разположено против еднакъв остров).

Целта на постройката от 1939 година е била да да отбрани въздушното пространство на град Мемиле през военните години. Защитеният от страната комплекс, като арсенали, командировки, други бункери, барутни дворове, остава като културно завещание.

Най-впечатляващ е подземният бункер със система от коридори, изходи и жилищни пространства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР