Местата от разстояние, от които трайно ще се извършва работа,

...
Местата от разстояние, от които трайно ще се извършва работа,
Коментари Харесай

Въвеждането на “Синята карта” и промените в дистанционната работа

" Местата от разстояние, от които трайно ще се прави работа, да вземем за пример дом, вила и така нататък ще би трябвало да се посочат като обитаеми места в трудовия контракт ". Това сподели в ефира на Дарик радио и рубриката " Социалната страна " депутатът от " Продължаваме промяната-Демократична България " и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

Припомняме, че преди дни Народното събрание одобри измененията, в които са написани изискванията, при които да се реализира отдалечена работа.

" Това, което добавихме, е до 30 дни годишно да може да работи служителят откъдето реши, след единодушие на работодателя ", уточни Божанов. По думите му особено законодателство има от 15 години, само че методът, по който е било уредено то, е създавало неясноти и благоприятни условия за пояснение от " Главна ревизия по труда ".

" Получавали сме сходни недоволства - " ние вършим работа от разстояние, само че не знаем дали, в случай че ни дойдат на инспекция, няма да ни глобят ", изясни Божанов. Той уточни още че, затова Планът за възобновяване е предвиждал промяна за обезпечаване на повече еластичност и сигурност при работата от разстояние. " Това, което постановяваше смяната е, че актуалната уредба не даваше сигурност, че всичко е в границите на закона ", уточни още депутатът.

Преди дни държавното управление одобри реда за въвеждането на така наречен " Синя карта " (бел.ред. - автоматизирана осведомителна система " Платформа за произвеждане за издаване на позволения за престояване и работа " ), която планува осведомителната система да обезпечи дигитализиране на процесите, свързани с издаването на разрешителни за престояване и работа на чужденците в България и да понижи административната тежест за всички участници.

" Това, което системата за " Синята карта " ще прави, е да вкара целия развой в една централизирана система. Участието на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Министерство на външните работи, МТСП и структурите в него да става координирано с проследими периоди, със инцидентно систематизиране на преписките, тъй че това да усъвършенства оптимално процеса. Да става по електронен път и да не се редят работодателите на гишета ", разяснява още Божанов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР