Месеци наред пред общестото се разиграва спектакъл - законен ли

...
Месеци наред пред общестото се разиграва спектакъл - законен ли
Коментари Харесай

Главният архитект на София Здравков разрешил скандалния строеж в полите на Витоша



Месеци наред пред общестото се разиграва театър - легален ли е или не градежът в полите на Витоша, за който осведомиха жители и медии?

Наскоро стана ясно, че на повърхност от 43 декара в подножието на планината ще се "роди “ жилищна постройка с два басейна, с паркинг и трафопост.

Информацията пристигна от обява във фейсбук на Люблена Папазова, която сподели и фотоси от строителната площадка.

„ Блок на Витоша, в естествения парк, на метри от обичаната на туристите пътека „ Инж. Иванов” в региона на село Бистрица, местността Манастира, която към този момент стана известна… Направен е път, дърветата се секат непрестанно, колите на служащите се качват все по-нагоре..Според осведомителната табела става дума за жилищна постройка с паркинг и трафопост, подпорна стена не се загатва. Моля споделяйте, тъй като скоро даже на Черни връх ще вдигнат една кооперация” Това написа Папазова в своя пост.

Резонно първите реакции пристигнаха от природозащитните организации. Добромир Добринов от WWF съобщи, че „ градежът не се прави в рамките на естествен парк „ Витоша “ и заради тази причина няма режими, ограничаващи строителството по Закона за предпазените територии. Самият план за строителство обаче не е бил подложен на преценка на въздействията му предвид на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда и е това значителен пропуск, формиращ незаконния темперамент на осъществяваното строителство”.

Общинският консултант от „ Демократична България “ Тома Белев пък разгласи, че е внесъл искане до министъра на околната среда за инспекция и издаване на насилствена административна мярка за прекъсване на градежа за нарушение на изискванията по екологичната оценка.

Създалото се напрежение предизвика интерес към регистъра на Направление „ Архитектура и градоустройство “, от който стана ясно, че разрешението за градеж е издадено от основния проектант на Столична община Здравко Здравков на 24 февруари тази година и е влезнало в действие на 11 март. Документът ясно формулира какво тъкмо ще се гради тук: жилищна постройка, закрит и открит басейн, обслужваща постройка с гаражи, под земята поливен контейнер, контейнер за противопожарни потребности, изгребна яма и вграден трафопост. Разбра се също, че разгънатата застроена повърхност на обекта със сутерена е 6655 кв. метра. „ Бенефициентът “ му е Николай Динков Найденов, на който през юни 2016 година Столичният общински съвет е разрешил да сплоти голям брой закупени по-малки имоти и да бъде направен обстоен организационен проект на новия урегулиран аграрен парцел.

Съгласно плана за общ организационен проект на София парцелът попада в „ Жилищна зона с малко етажно застрояване в естествена среда “. Това пък заяви Тома Белев. Според него “съгласно Приложение 1 на мнението по екологична оценка на проекта е записана мярка „ Предвиденото уголемение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи, като отстои минимум на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за към момента незастроените територии. Съгласно това и заради обстоятелството, че целият парцел, който се застроява, попада в рамките на полосата от 500 метра на границата на парка, смятам, че той не предстои на застрояване”, безапелационен е Белев.

Естествено ползата се насочи към вложителя на градежа, защото това по всички „ нашенски правила “, надали би могъл да бъде инцидентен човек.

Независимо, че на осведомителната табела като възлoжитeл на обекта е записано името на физичecкoто лицe - Никoлaй Нaйдeнoв, като cтрoитeлeн нaдзoр – компания ''Aвaнгaрд Мeниджмънт'' и като cтрoитeл (изпълнитeл) – „ ШEКИ 83 “ EOOД cъc ceдaлищe и aдрec нa упрaвлeниe в гр. Рaкoвcки, тези дни зад това следващо начинание за бетониране в полите на Витоша изплува името на доближения до властта предприемач Кирил Домусчиев.

Това пък разкри в собствен пост във фейсбук вдовицата на огромния артист от близкото минало Коста Цонев - Ели Цонева, която както стана ясно е брокер на парцели и е доре осведомена с този пазар и с огромните играчи в него.

„ Имотът е на Кирил Домусчиев, постройката, която ще се строи, е със стъпка от 2324 кв. м. Ще е висока седем метра с минимално озеленена повърхност от 60%-70% от терена. Статутът на земята е ЖМ1”, написа Цонева под обява за градежа. Часове по-късно обаче - може би посъветвана от доброжелатели, Цонева изтри поста си.

Но както всички добре знаем, постоянно на книга имената на притежателите са едни, а действителните чорбаджии на сходни градежи – напълно други...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР