Месец след началото на инвазията в Украйна генерал-полковник Сергей Рудской,

...
Месец след началото на инвазията в Украйна генерал-полковник Сергей Рудской,
Коментари Харесай

Примката около Путин се затяга |

Месец след началото на нашествието в Украйна генерал-полковник Сергей Рудской, първи заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, показа цялостния неуспех на блиц крига и големите загуби на жива мощ и техника от страна на съветската войска като “успешно ” привършване на първата фаза на " военната интервенция на Русия в Украйна ".

Онзи ден изчезналият за прочут интервал от време министър на защитата на Русия Сергей Шойгу персонално и пред камерите удостовери кремълската теза: “Като цяло, главните задания на първия стадий от интервенцията са изпълнени. Съществено е намален боевият капацитет на украинските въоръжени сили, което разрешава да се насочи главното внимание и главните старания към реализиране на основната цел – избавление на Донбас ”.

Нито дума за демилитаризация и денацификация на Украйна. Последваха данни за отдръпване на съветски войски от регионите на Киев и Чернигов.

След искрено заплашително заявление преди дни, представителят на Кремъл Дмитрий Песков отчетливо отстъпи обратно, като изясни, че никой в Москва не се заиграва с концепцията за нуклеарно оръжие. То би се употребило единствено при “заплаха против съществуването на Русия ”, а “операцията ” в Украйна нямала връзка с това.

В тези условия приключи и следващият кръг на договаряния сред делегациите на Украйна и Русия, признат от много анализатори със песимистичен оптимизъм и като по-различна стъпка от досегашните стадии.

Украйна предлага въпросът за Крим да се реши без военни средства и в период от 15 години.

Допълнително да се прегледа и въпросът за Донбас.

Страната се съгласява на боен неутралитет, без разполагане на непознати бази и контингенти на нейна територия, което записва и неядрения ѝ статут.

За сметка на горното, представителите на Зеленски оферират механизъм за гаранции посредством интернационален контракт. Гарантиращите страни няма да се намесват по нерешените въпроси за Донбас и Крим, само че ще спомагат за участието на страната в Европейски Съюз.

Не се повдига въпросът за репарации.

Всичко до тук - след преустановяване на огъня и евакуиране на съветските войски.

Дали украинците не са се пречупили - ще попита някой

Съществува една илюзия, че в случай че кърлеж се забие в човешкото тяло, би трябвало да се намаже/ полее с олио, по-късно да се хване с пинсета и с въртеливо придвижване да се извади от пациента.

Защо е илюзия изясняват експертите. Ако кърлежът се намаже с олио, той в действителност се задушава, а това го принуждава да “изплюе ” цялата си отрова в тялото на рецепиента и рискът от болест се усилва неимоверно.

Украинците и западните им съдружници чудесно знаят, че на Путин му е нужен така наречен Златен мост на Сун Дзъ, по който да се отдръпна един тип почтено, с опцията да “продаде ” на съветското общество някаква победа. Формално оферират това, което публично бе причина за нахлуването на съветските войски, само че без да се взема решение дефинитивно.

Основната цел на Зеленски и екипа му на тези договаряния е да се прекратят боевете, да спре обстрелът по градовете и мирното население, а съветските войски да се изтеглят най-малко до границите от 23.02.2022 година

Тогава договарянията могат да продължат с създаването на детайлите. За което пък би трябвало време, а това не е в интерес на Путин.

Неслучайно украинската страна предлага неутралитетът да се подсигурява от редица страни като Обединеното кралство, Канада, Турция, Китай, Франция, Италия, Полша, Израел. И то без да е получено единодушие от всички тях. Подобни договорености, с изключение на постепенно реализирани, следва да се ратифицират от разнообразни органи на националната власт, което би лишило месеци.

Зеленски приказва за тежки решения, които следва да вземе целият украински народ, включително и посредством референдум. Само по себе си съществено предизвикателство в чисто механически проект, само че и задоволително стабилен мотив за разтегливи времеви и договорни рамки.

Украинците, както и целият свят към този момент, чудесно знаят, че каквото и съглашение да се подпише с руснаците, то не коства нищо, в случай че не бъде подплатено с действителна мощ, способна да се опълчи на нова експанзия, изключително при сегашната структура на московската власт.

Историята ясно сочи, че всеки един комунистически, фашистки, нацистки и изобщо всеки властнически режим без изключение наложително е привързан с война и военни дейности. Насаждането на боязън от постоянно химерна външна заплаха е комфортен инструмент за подчинение на обществото, ограничение на свободи и въвеждане на цензура. Външните спорове са положително прикритие за вътрешни стопански проблеми, а постоянно и добър метод за замитане на следите от тежки корупционни практики. Разширяването на територии, възраждането на остарели имперски граници, достъпът до спомагателни запаси и естествени благосъстояния пък са онази идеологическа инжекция, която може да облекчи или осмисли другояче несретния живот на междинния гражданин/поданик.

Този исторически урок формулира ясно и главната цел на днешния ден – не просто прекъсване на нашествието на Русия, а дефинитивно разтрошаване на кремълския режим от вътрешната страна и извън.

Ако Путин остане на власт, в никакъв случай няма да се спре. Катастрофата, в която самичък въвлече цялата страна, ще остане като мъчителна рана на отстъплението пред Украйна и още по-страшно - пред Запада и изключително Съединени американски щати. Изолацията, обединяването на останалия свят, резервираните дейности даже на Китай, Индия и други нормални съдружници той приема като изменничество, вероломство против самия него и неизбежно ще го трансформира в остър тласък, възбуждащ опиат за следващи и то скорошни дейности на отмъщение и реванш.

Поради това Зеленски отваря договарянията към Златния мост, само че редом с тях протичат и редица процеси, които да дадат прочут времеви буфер на украинските управляващи, в случай че се контракти и реализира прекъсване на огъня.

При битката с кърлежите най-важната цел на интервенцията за обезпаризитяване е да не остане откъснатата глава на паразита в тялото на пациента, тъй като това може да докара до тежки последствия на лаймската болест, даже гибел.

Преди дни във Варшава разчувстваният американски президент изрече няколко думи, изненадали международната общност.

“Путин не би трябвало да остава на власт ” – намерено съобщи Байдън.

Последва не тъкмо оборване, само че омекотяване на думите му от страна на държавния секретар на Белия дом Антъни Блинкън и пояснение на подтекст, страсти и среда.

Неволна неточност ли бяха думите на президента? Според редица анализатори и осведомени с делата във Вашингтон, Байдън несъзнателно изпусна изречението, само че то разказва една изцяло осъзната и сложена цел – премахването на режима на Путин, като гаранция за мира в целия свят, в това число и като по-добра вероятност за развиване на самата Русия и народа ѝ.

И примката към Путин се стяга

На първо място не стопира и не трябва да стопира интензивното в допълнение въоръжаване на украинската войска, както и доставката на задоволително муниции. Победите на бойното поле са най-сериозният удар против кремълския режим.

Санкциите се надграждат от ден на ден и повече, като се затварят нови канали за финансиране на режима. Ефектът е безмилостен към обкръжението на Путин и назначените му олигарси, стартира и сензитивно да се демонстрира в стопанската система на Русия и в живота на елементарния руснак.

От разнообразни американски служби е образувана междуведомствена комисия, която на място в Украйна събира доказателства за военни закононарушения. Мисии на Международния съд и Международния углавен съд в Хага също са на терен, до момента в който се правят зверствата. Според информация на Христо Грозев, един от водачите на английската самостоятелна мрежа за проверяваща публицистика Bellingcat, 95% от ресурсите им сега са ориентирани към събиране, инспекция и разказване на случаи на военни закононарушения - с използване на съответните доказателства. След трибунала в Нюрнберг, пред който бяха изправени нацистките веннопрестъпници и няколко процеса в Хага, светът е надалеч по-подготвен за доказването им правно, а през последните десетилетия и софтуерно.

Целта е войната да бъде прекъсната, след което да бъде опустошен режимът на Путин, а отговорните да понесат своите обективни санкции. Тогава модерният свят следва да построи нов модел за интернационална сигурност с надалеч по-надеждни гаранции, възпиращи механизми и изострени рефлекси за недопускане на сходна сериозна обстановка, сложила цялата планета пред заплахата от трета, даже нуклеарна международна война.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР