Месец след като инициативен комитет обяви, че ще постави постамент

...
Месец след като инициативен комитет обяви, че ще постави постамент
Коментари Харесай

Нито лев в сметката за барелефа на героя на Одрин

Месец откакто предприемчив комитет разгласи, че ще сложи фундамент с барелеф на героя от обсадата на Одрин ген. Никола Иванов, в дарителската сметка не е влезнал и един лев. За това оповестиха основателите съюз „ Духовно възобновление на България ”. За скромния монумент, който би трябвало да се сложи на фасадата на Военния клуб са нужни 7000 лв.. Автор на барелефа на именития пълководец е скулпторът Атанас Карадечев, който преди време създаде паметника за спасяването на българските евреи.

„ Обаждат се хора от Карлово, които питат за самодейността, само че пари към момента не са постъпили ”, сподели зам.-председателят на съюз „ Духовно възобновление на България ” Георги Караджов. Отправено е искане до дирекция " Социална политика " в Министерството на защитата, което стопанисва военните клубове у нас. „ Предполагаме, че ще получим позволение за барелефа ”, сподели господин Караджов.

Град Свиленград, който е с 10 пъти по-малко население от Пловдив, събра преди повече от година 150 000 лв. за огромен монумент на генерала в натурален размер. Авторът му - Дишко Дишков, създаде от бронз героя от Одрин яхнал коня си. Статуята е висока 3 метра и тежи 1 звук. По план тя не трябваше да е върху елементарен бетонен фундамент, облицован с мраморни плочи, а върху едносъставен мраморен блок. Само той тежи 15 тона. Свиленградският монумент бе открит на 5 октомври - датата, на която стартира Балканската война.

Генералът, който изуми света

Гeн. Hикoлa Ивaнoв e poдeн в Kaлoфep. Пpeз Бaлкaнcкaтa вoйнa (1912-1913) пoeмa кoмaндвaнeтo нa Вторa бългapcкa apмия. Под негово управление е завладяна Одринската цитадела.  Преди това военните експерти настояват, че тя може да падне след 6 месеца блокада и то, в случай че щурмът водят германци. Българите завладяват турските редути за 3 дни. 

Кореспондентът на френското списание „ Журнал ” Людовик Надо отбелязва: „ Внезапността на артилерийската стихия и гневният порив на пехотата лишиха гарнизона от мощ. Те сътвориха у бранителите суматоха, каквато към този момент изпитаха техните събратя по оръжие в Лозенград и Люлебургаз ”.

Британският „ Таймс ” обобщава в коментара си: „ В Източна Европа се яви нова военна мощ, която дори великите сили не ще могат да удържат ”!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР