Месец май, 1944 година. Аушвиц. Самият Ад е слезнал на

...
Месец май, 1944 година. Аушвиц. Самият Ад е слезнал на
Коментари Харесай

Нещастието да се родиш в Аушвиц: Историята на Анджела Орош

Месец май, 1944 година. Аушвиц. Самият Ад е слезнал на земята и се е настанил в душите и мозъците на група хорa, които за злощастие имат и власт. Гладът, мизерията и гибелта са целесъобразно всекидневие. Една жена прекрачва прага на концентрационния лагер. Името ѝ е Вера, те е млада еврейка от Унгария. Сърцето ѝ се е сгърчило от боязън за бъдещето, само че в утробата ѝ пораства дребна безумна недежда. Вера е бременна.

Нейната история е историята и на доста други дами, имали нещастието да родят в Аушвиц. Само че Вера изважда необикновен шанс, като че ли спуснат някъде отвисоко, с цел да подсети, че и в най-мрачните времена се крие знамение. Документалният филм " Родена в Аушвиц ", който можете да гледате в наблюдава ориста на Вера и по надълбоко покъртителен метод разпростира тематиката за поколенческата контузия. Защото даже когато оцеляваш от Аушвиц, ти не си напълно оживял, животът ти продължава да е битка, която като нервни импулси се предава на твоите деца, а те на собствен ред я предават на своите. И по този начин, до момента в който някой не скъса веригата...

" Родена в Аушвиц " не е най-вече филм за ужасите на Холокоста, а по-скоро се концентрира върху наследяването и превъзмогването на контузията. Режисьорите наблюдават историята на три генерации дами, които се оправят с дългата сянка на претърпяното в Аушвиц - всяка по собствен личен метод. Личният роман, който ще откриете в специфичната видеотека на EON, е по едно и също време и разтърсващ, и лекуващ.

С години Вера отхвърля да си напомня ужасите на Аушвиц. Тя е намерила кей и разтуха след спасението и се пробва да живее естествен и спокоен живот, доколкото това е допустимо. Една от най-силните човешки потребности обаче е да познаваш корените си.

Germany, September 1941, a mother wearing the Jewish badge, with her daughter.
— Auschwitz Exhibition (@auschwitzxhibit)
След години внучката на Вера ще ѝ каже " Бабо, разкажи ми ", а Вера насилствено ще стартира да го прави. Ще опише за това по какъв начин в никакъв случай повече не е видяла мъжа си, по какъв начин са упорствали да направи аборт, по какъв начин е работила най-черната работа бременна, по какъв начин лекар Менгеле е правил опити с нероденото ѝ бебе, по какъв начин е инжектирал матката ѝ с химикали и по какъв начин извънредно доста я е боляло, по какъв начин е родила скрито и три часа по-късно са я изкарали на открито, с цел да ги преброят германците, по какъв начин е криела еднокилограмовото си бебе в продължение на седмици, по какъв начин то е било толкоз немощно, че даже не е плакало, по какъв начин тъкмо когато са ги изпратили към един тунел с думите, че ще ги изтребят е пристигнало спасението.

Днес бебето-чудо от Лагера на гибелта е познато като Анджела Орош - оживяла от Аушвиц единствено на няколко седмици и дългогодишна активистка за жертвите и оживелите от Холокоста. Нейните показания са довели до осъждането на двама някогашни нацисти през 21 век.

Мнозина обаче нямат шанса на Анджела и нейната майка. Анги, както я назовава Вера, е едно от шепата бебета, родени в лагера, които съумяват да оцелеят до освобождението.

September 17, 1944 | 1,824 prisoners, among them 1,396 Poles are transferred from to. In this transport are prisoners who were sent to the Penal Company in Birkenau between July and September 1944.
— Auschwitz Exhibition (@auschwitzxhibit)
В ранния интервал от съществуването на женския лагер в Аушвиц децата, родени там, са били умъртвявани, без значение от етническата им принадлежност, без да бъдат вписвани в лагерните архиви. От средата на 1943 година на нееврейските новородени е позволено да живеят. Няколко дни след раждането фактът е бил отбелязван в протоколите и са им били давани лагерни номера.

Децата, родени от еврейски дами, са убивани до ноември 1944 година, когато всеобщото изтребване на евреите е спряно. Децата, родени в фамилния лагер за евреи от Терезин, не са убивани. Няма обаче непокътнати записи какъв брой деца са родени там. Всички те са убити при закриването на този лагер през юли 1944 година

Наличните документи демонстрират, че минимум 700 деца са родени в лагера Аушвиц-Биркенау.

Внушителна видеотека в комфортно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от, на вашето отдалечено. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията съгласно вашите ползи и желания. Те са комфортно разпределени в обособени жанрове. Каталогът се обновява непрестанно, тъй че в никакъв случай няма да скучаете. Филмовото наслаждение е обезпечено!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР