Меселската кариера e най-голямото средоточие на фосили в света. Изоставеният

...
Меселската кариера e най-голямото средоточие на фосили в света. Изоставеният
Коментари Харесай

Уникалните фосили в Меселската кариера

Меселската кариера e най-голямото средоточие на фосили в света. Изоставеният при започване на 70-те обект е мястото, което дава на науката най-пълно схващане за живота през еоцена, преди 57 милиона години. По-точно то дава неповторима информация за ранните стадии на еволюцията на бозайниците.

В минато са открити извънредно добре непокътнати фосили на бозайници. До момента откривателите са намирали изцяло съчленени скелети и даже наличието на стомасите на съществата, живели през този интервал.

Кариерата се намира край немското село Месел, намиращо се на към 35 км югоизточно от Франкфурт на Майн. В предишното там са се добивали битуминозни шисти. От 1995 година находището по неотложност е оповестено за обект на ЮНЕСКО, поради проектите на локалните немски управляващи да трансфорат изоставената мина в бунище.

Меселската кариера е работила в продължение на един век. Земната повърхнина на мястото е извънредно разорана. Учените считат, че активността на мината е разрушила скъпи исторически доказателства. Парадоксално е, че в случай че не я е имало мината, може би в никакъв случай няма да са били открити научните полезности в парцела.

 Фосил

Извънредните ограничения за запазване на фосилите в парцела, подхванати от ЮНЕСКО, са дали опция за възобновяване на морфологията за консервиране на фосилите. Въпреки че са изкопани почти 20 милиона тона канара от мястото през този един век, през който е работила мината, броят на намираните вкаменелости към момента е надалеч от привършване.

Кариерата обезпечава най-добре непокътнатите доказателства в света за флората и фауната на еоцена. На множеството други места по света се откриват единствено отчасти непокътнати скелети. В Меселската мина обаче са открити екземпляри със непокътната четина, пера и цвят. Разнообразието от типове е удивително и частично е вследствие на хипотезирани периодически изригвания на газове.

На мястото са открити над 320 типа праисторически бозайници, 80 типа птици, 32 типа риби и повече от 358 типа инсекти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР