Мерките вкараха хаос в държаватаСервитьори и готвачи масово напускат, опашки

...
Мерките вкараха хаос в държаватаСервитьори и готвачи масово напускат, опашки
Коментари Харесай

Служители си плащат, за да ходят на работа

Мерките вкараха безпорядък в страната Сервитьори и готвачи всеобщо напущат, опашки за проби пред моловете
 

Служители в заведения всеобщо напущат поради новите ограничения, съобщи пред " Стандарт " представителят на ресторантьорската организация Ричард Алибегов. Причината е, че в случай че не са имунизирани, на сервитьори, готвачи и бармани им се постанова да си заплащат тестванията, с които да потвърдят, че не са заболели от Ковид-19 и да продължат да работят в обектите. Така на процедура те стопяват надницата си и няма смисъл да работят, защото през три дни би трябвало да заплащат за тест. Ако ги вършат в лаборатория, антигенният коства 30 лева Но някои от работодателите, които желаят да си запазят хората, поемат част от цената.В някои огромни нощни заведения и молове вършат теста за 15 лв.. Първоначално браншовите организации бяха декларирали, че те ще са безвъзмездни надали не за всички гости на заведенията и за личния състав. Само до сряда сумата набъбна на 15 лв., като бе коментирано, че с тези пари искащите да чуят " Води ме в някоя квартална механа " би трябвало да платят работата на лаборантите. Самите антигенни проби, които бяха дописани на коляно в заповедта на министър Стойчо Кацаров, костват под 5 лв. и кръчмарите ги покриват. Още при започване на третия пик заведенията настойчиво упорстваха страната да заплаща тестванията на техните чиновници и гости, без значение от обстоятелството, че десетки пациенти, които фактически са заболели, си ги заплащат сами, в случай че персоналният доктор не им даде направление за безвъзмезден.
Моловете желаят отсрочване на ограниченията
Въвеждането на зеления документ, въведен в извънредно къс период, може да докара и до всеобща безработица. Това настояват освен притежателите на заведения, а и моловете и други огромни търговски обекти. Те упорстват зелените документи да влязат след едномесечен гратисен интервал, т.е. от 21 ноември 2021 година През това време оферират да работят при ограниченията, посочени от основния здравен контрольор - повърхност от 8 кв. м за един клиент. В противоположен случай към 200 000 души може да останат без прехранване. В публично писмо до министъра на опазването на здравето от Сдружението за съвременна търговия, където членуват хранителни и нехранителни вериги, декларират подготвеност да провеждат имунизационни пунктове на паркингите на обектите си, с което да подкрепят процеса на имунизация. " Спирането на работа на доста търговски обекти и излизането в неплатен отпуск на близо 200 000 души е измежду другите съществени проблеми, които в средносрочен проект има капацитет да доведат след себе си още по-сериозни последици ", предизвестяват от Сдружението. Неприемливо е ограничения, касаещи търговията на дребно, която е вторият максимален шеф в страната, да не се съгласуват с представители на бранша, показват в мнението си търговците. Те декларират, че са потърсили среща с министъра на опазването на здравето още преди един месец.Пренаписването на коляно на заповедта докара до още по-голяма драма в браншовете, които би трябвало да работят с имунизирани чиновници. От сутринта през вчерашния ден пред моловете се извиха опашки, само че не от купувачи, а от чиновници, които желаят да отидат на работа, а не са имунизирани. Всички те трябваше да си създадат тест, за който да заплатят 10 лв. от личните си пари. Това значи, че служащите би трябвало да заплащат 300 лв. на месец, с цел да вървят на работа.
Заповедта побърка учители и родители
Родителите на учениците в цялата страна бяха на нокти до вечерта в сряда, преди да се разбере кой ще остане онлайн и дали някой няма въпреки всичко да се образова присъствено. За мнозина от тях това означаваше да излязат в отпуска още от идващия ден или да минат на работа от хоум офис, без да са предизвестили работодателя си в задоволително дълъг период. А е ясно какъв брой един шеф е склонен да бъде известен от предходния ден за неявяване на чиновник. " Трябваше да анулира среща с значим клиент, тъй като детето ми е във втори клас и не може да остане единствено у дома ", написа във Facebook Мария Николова. " Баща съм на деца от първи и четвърти клас и не съм от стилния IT бранд, който може да работи от у дома. По закон децата до 14 години не трябва да бъдат оставяни вкъщи без родители. Кой ще поеме отговорността, в случай че аз ги оставя. Другият вид е да изгубя работата си ", гласи позвъняване на татко до МОН.В последна сметка късно в сряда стана ясно, че всички възпитаници от София и още няколко области в тъмночервената зона ще учат напълно онлайн.
Масово връщат билети за кино, отсрочват предплатени тържества
За всеобщо връщане на билети за кино оповестиха в София. Хората си били закупили талоните за прожекция още преди да бъдат оповестени ограниченията. Организатори на фамилни празненства също не са били предизвестени авансово от здравните управляващи, към този момент са заплатили разноските за тях и не чакат да им бъдат върнати. Малки кафенета пък настояват, че разчитат на " take and way " - с цел да не тормозят клиентите си с въпроса дали имат зелен документ, ще продават кафе и питиета на гише и ще оставят хората сами да преценяват къде да ги пият, което обаче е положително решение единствено до момента в който времето е топло. " Няма по какъв начин да карам моите бармани да ревизират зелените документи, тъй като нямаме право да желаеме персонални карти и да ревизираме персонални данни. А без да погледнем персоналната карта, всеки клиент може да ни покаже документ, взет назаем от комшията. Отделно от това, към този момент има и подправени документи, които ние по никакъв метод не можем да открием ", описа притежател на заведение на улица " Шейново ". Някои от кръчмарите обявиха, че ще сервират единствено навън, сходно на интервала в предходния локдаун и по този начин ще избегнат рекомендацията да желаят документи от клиентите.Много от текстовете на написаната прекомерно небрежно заповед останаха неразбираеми. Сватби въпреки всичко могат да се вършат с до 15 души, само че не е ясно какво става, в случай че булката е бременна и не може да се имунизира - ще я позволен ли на личната й светба. А в случай че младоженците са изпратили 200 предложения авансово, не е ясно по какъв начин мероприятието ще се състои, изключително в случай че част от гостите не са имунизирани. Същото важи и за кръщенетата.
Какво да вършат хората с автоимунни болести?
В заповедта на здравния министър няма  директива по какъв начин би трябвало да се третират хората с автоимунни болести, които не трябва да се имунизират, тъй като това е в тяхна щета. " Стандарт " се обърна към персонални лекари дали някой им е дал указания по какъв начин да подходят с тези пациенти и се оказа, че все още няма такива. В противоречащия си текст заповедта на министър Кацаров показва също, че могат да се посещават без документ и офисите на телекомуникационните оператори и застрахователите в моловете. Интересно, в случай че някой реши да си заплати сметката и влезе в мола без документ, дали ще бъде съпроводен от имунизационен служител на реда до офиса на оператора, да не би да се промуши и в различен магазин. Междувременно, макар обещанията, че плановият банкет няма да стопира, " Александровска " и " Пирогов " към този момент отложиха интервенциите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР