Мерките, свързани с ограничението на разпространението на коронавируса, които засягат

...
Мерките, свързани с ограничението на разпространението на коронавируса, които засягат
Коментари Харесай

Съветват ни да не си правим планове за пътувания в ЕС

 Мерките, свързани с ограничаването на разпространяването на ковид, които засягат пътуванията, ще се отхлабват съгласно развиването на ситуацията. Поне до края на май обаче ще остане наложителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина. Това разяснява в предаването " Здравей, България " вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя чака още през днешния ден Европейската комисия да разгласи, че страни с невисок риск от разпространяване на COVID-19, ще би трябвало последователно да отстраняват рестриктивните мерки за влизане, надлежно и карантината.

" Тази карантина и това ограничаване на придвижването, изключително вътре в Европейски Съюз, не може да продължат до безконечност. Всички държавни управления мислят по какъв начин координирано да отхлабваме тези ограничения, само че това да не докара до 2 и 3-та вълна на заболеваемостта ", изясни външният министър.

Освен за туризма, това е значимо и за бизнес пътуванията, разяснява още Захариева.

" Работим по тези въпроси. Първо на двустранна основа ще отправим оферти. Първо да вземем за пример за краткосрочните бизнес пътувания ", сподели Захариева.

Според нея обаче едвам след 15 юни е допустимо да падне карантината за хората, прибрали се от страни с по-нисък риск от болестта.

" В непрекъсната съгласуваност сме и с Щаба, и с министъра на опазването на здравето. В диалози сме със Сърбия и Румъния, за пограничните региони, служащите да могат да пътуват, без да остават под карантина. Но това е краткотрайно ", съобщи Захариева. Тя изясни, че вървят диалози в Европейски Съюз по какъв начин да се възвърне и транспортния бранш, и туризмът.

" Не мога да ви дам дата. Всичко зависи от обстановката освен в България, само че и в Европейски Съюз. Това ще продължи още месец. За да не ви заблуждавам и не мога да ви дам точна дата ", сподели външният министър. Тя посъветва хората да не си вършат проекти за пътувания отвън Европа.

Попитана дали фактически тази година няма да има английските туристи по българското черноморие, Захариева сподели:

" Англия е измежду страните с висок риск сега. Представете си какво ще стане, в случай че има екскурзиант с ковид. Спомнете си Банско. Не можем да затворим цялостен хотел или град ", сподели вицепремиерът.

Относно сезонните служащи във Англия и Франция, Захариева изясни, че в петък отново ще има диалози сред страните.

Относно българите, които работят в касапница в Германия, в която имаше над 150 позитивни проби за COVID-19, Захариева съобщи, че външното министерство е в непрекъсната връзка с тях.

" Още нямаме позвъняване от посолството за искане на помощ ", сподели още Захариева. " Условията, при които живеят, са неприятни. Но имат трудови контракти, обществени и здравни осигуровки. Моят зов е да се внимава с какъв медиатор се потегля, тъй като те дават отговор за битовите условия ".

Захариева разяснява връщането на българските сезонни служащи от Франция.

" Не се позволяват още сезонни служащи във Франция. Аз няма да пазя самолетната компания. Тя не може да знае тези пасажери дали имат непрекъснат адрес там, тъй като такива ще бъдат позволени във Франция. Говорихме с министър Желязков какво може да се направи. Договорихме се самолетната компания също да постави предизвестие не уеб страницата си ", сподели Захариева. По думите й и французите няма да бъдат позволени у нас, в случай че нямат непрекъснат адрес у нас.

" Тези хора са поведени от медиатора. Да, френският министър е споделил, че може би ще позволени някакви хора. Но моят зов хората да ревизират информацията си ", сподели външният министър.

" Четете на нашия уебсайт, информацията се обновява непрестанно. Ако не сте филантропичен случай, здравен служащ или по неотложност, не можете да пътувате ", сподели Екатерина Захариева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР