Мерките срещу замърсяването на водите са закъснели, но идват с

...
Мерките срещу замърсяването на водите са закъснели, но идват с
Коментари Харесай

Експерт: Мерките срещу замърсяване на водите са закъснели

Мерките против замърсяването на водите са закъснели, само че идват с огромна мощ регламенти и документи със наложителен темперамент. Те са единствено за рамките на Европейски Съюз. А би трябвало да са за всички страни, сподели доцент Виолин Райков от Институт по океанология.

За последните няколко години пластмасовите боклуци се трансфораха в международен проблем. По данни на Европейската комисия 80% от пластмасата в морето идва от брега, а едвам 20 на 100 от плавателните съдове.

Варна

Отпадъците в морето са трансграничен проблем, сериозният проблем със замърсяването на водите накара европейските водачи да подхващат незабавни ограничения и от идната година разделното събиране на отпадъците става наложително.

Доц. Райков изясни, че пластмасата се разлага до микрочастици и посредством водата попада във флората и фауната и стига до индивида. Според него в случай че не се подхваща ограничения, ще пристигна миг, когато няма да можем да създадем нищо за влошеното ни здраве.

Вижте във видеото детайлности за плана " Мелтеми ", който заключи препоръчани от специалистите ограничения за възстановяване на транснационалното законодателство в региона на морските боклуци, както и за акцията на доброволците, които дадоха добър образец и почистиха плажа " Ветеран " край Варна. Инициативата е част от идеята " Черно море, свободно от пластмаса ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР