Мерките срещу замърсяването на водите са закъснели, но идват с

Мерките срещу замърсяването на водите са закъснели, но идват с ...

Експерт: Мерките срещу замърсяване на водите са закъснели.


Мерките срещу замърсяването на водите са закъснели, но идват с голяма сила регламенти и документи със задължителен характер. Те са само за рамките на ЕС. А трябва да са за всички страни, каза доц. Виолин Райков от Институт по океанология.

За последните няколко години пластмасовите отпадъци се превърнаха в световен проблем. По данни на Европейската комисия 80% от пластмасата в морето идва от брега, а едва 20 на сто от плавателните съдове.

Варна

Отпадъците в морето са трансграничен проблем, сериозният проблем със замърсяването на водите накара европейските лидери да предприемат спешни мерки и от следващата година разделното събиране на отпадъците става задължително.

Доц. Райков обясни, че пластмасата се разлага до микрочастици и чрез водата попада във флората и фауната и стига до човека. Според него ако не се предприема мерки, ще дойде момент, когато няма да можем да направим нищо за влошеното ни здраве.

Вижте във видеото подробности за проекта "Мелтеми", който обобщи предложени от експертите мерки за подобряване на транснационалното законодателство в областта на морските отпадъци, както и за акцията на доброволците, които дадоха добър пример и почистиха плажа "Ветеран" край Варна. Инициативата е част от каузата "Черно море, свободно от пластмаса".

Източник: bnt.bg