Мераклийски дроб за мезеПродукти: агнешки черен дроб - 250 г,

...
Мераклийски дроб за мезеПродукти: агнешки черен дроб - 250 г,
Коментари Харесай

Агнешки вълшебства за Гергьовден

Мераклийски дроб за мезе
Продукти: агнешки черен дроб - 250 г, сол - на усет, черен пипер - 1 щипка, брашно - 250 г, олио - 200 мл

Приготвяне: Почистете агнешкия черен дроб от ципите. Поставете във фризера дроба за 15 минути, с цел да стегне и стане по-лесен нарязване на филийки. Дебелината им би трябвало да е към 0.5 см. Измийте добре от кръвта частите нарязан дроб и ги попийте с кухненска хартия. Овкусете дроба със сол и черен пипер. Добавете частите в решето с брашното. Объркайте, а по-късно всяко парче изтупвайте от непотребното брашно. Сложете агнешкия дроб да се пържи в сгорещено олио в бездънен тиган. Поднесете готовия дроб топъл поръсете с ситно раздробен магданос и напръскайте с балсамов оцет.
  Крехки ребърца на скара
Продукти: агнешки ребра - 1 кг, зехтин - 4 с.л., джоджен - 1 и 1/2 ч.л. сушен, черен пипер - 1/2 ч.л., пикантен пипер - 1/2 ч.л., сок от лимон - 3 с.л., сос уорчестър - 2 с.л., сол - на усет, червен лук - 1 или 2 глави

Приготвяне: Измийте и подсушете агнешките ребра. Нарежете ги на две по две ребърца, с цел да поемат по-добре маринатата, а и да се сготвят по-бързо. Пригответе маринатата, като смесите зехтина, сока от лимон, сос Уорчестър, джоджен или мента, черен и пикантен пипер и малко сол.

Червения лук нарежете на дебели шайби. Намажете месото с ароматната марината, покрийте с лука и оставете в ледник за 1 нощ. Ако ребърцата са от младо агне, можете да печете на скарата непосредствено, само че в случай че са по дебелички и огромни, е добре да претърпят предварителна термична обработка, като ребрата се завият във хартия за печене и се готвят постепенно във фурната на 120 рC за час и 15 минути.

След това са подготвени за скарата. Когато подредите ребрата върху добре загрялата скара, не ги обръщайте най-малко 3-4 минути или до момента в който видите, че месото стартира да се отделя. Печете до прекрасен тен от двете страни към 10 минути общо. Проверете месото дали е добре опечено от вътрешната страна и в случай че би трябвало, сложете за още малко време върху скарата. След като нежните ребърца са подготвени, ги посолете, а настрана изпечете върху скарата и лука от маринатата.

 
Агнешко с песто от босилек
Продукти: агнешко месо - 1 и 1/2 кг, лук - 3 глави, зехтин - 4 с.л., чесън - 2 скилидки, салвия - 1 с.л. нарязана, джинджифил - 1 щипка на прахуляк, бял пипер - 1/4 ч.л. млян, магданоз - 1/2 връзка босилек - 20 стръка, сол - 2 щипки

Приготвяне: Месото се измива, почиства се от ципите, нарязва се на огромни части и се начуква леко. Чесънът се начуква със солта, прибавя се салвията, нарязаният на ситно босилек и всичко се счуква в хаванче. Добавя се джинджифилът и белият пипер и се разбърква добре. Месото се овалва в подправките, поставя се в стъклен съд и се оставя за 1 час в хладилника. В половината зехтин се пържи месото от всички страни до златисто. Лукът се нарязва на тънки шайби и се пържи в останалата лой до златисто. Подходяща гарнитура за ястието е задушн свеж грах с масло.
  Бабината дроб сърма
Продукти: 1 агнешки комплект, 200 г ориз, 5 връзки свеж лук, 1/2 глава лук (голяма), 1 връзка свеж чесън, 1 връзка свеж джоджен, 1/2 връзка магданоз, 1 с. л. червен пипер, 3 с. л. олио, сол и черен пипер на усет

За заливка: 2 яйца, 300 г кисело мляко, 3 с. л. брашно, кисело мляко за поднасяне

Приготвяне: Агнешките дреболии (черен дроб, бял дроб, покривало, бъбреци, сърце) се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2-3 минути. Останалите дреболии (без булото) се сваряват в подсолена вода за към час. След това се отцеждат, охлаждат се и се нарязват на кубчета, а бульонът се резервира. Двата типа лук и чесънът се наситняват. Старият лук се запържва в олиото, до момента в който омекне. Добавя се оризът и когато стане стъклен, се сипват пресният лук, пресният чесън и аленият пипер. Слагат се дреболиите, нарязаните наситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер. Ястието се завива с булото и се пече на 180 градуса за 50 минути. Заливката се подготвя като киселото мляко се разрушава с яйцата и брашното, сместа се разпределя върху ястието и се допича за още 15 минути.  По предпочитание се сервира с кисело мляко и филиз прецен лук.
  Печено бутче с бяло вино
Продукти: 1 бр. агнешко бутче (2,5 кг) или плешка (2 кг), 1 глава чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. горчица, 1 ч.л. кафява захар, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 стръка прясна мащерка, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимьон, 50 гр. масло

Приготвяне: Измийте добре и подсушете месото с забрадка.  Направете дребни прорези (около 20 прореза) по цялата повърхнина на агнешкото месо с нож. Във всеки разрез поставете по половин скилидка чесън.  Смесете солта, черния пипер и аления пипер и ги втрийте в месото.

Загрейте в дребна касерола олиото и прибавете кафявата захар. Разбъркайте и прибавете доматеното пюре и горчицата. Оставете 1 минута като разбърквате. Със сместа намажете агнешкото бутче от всички страни.

Загрейте фурната до 240 рС на първото равнище на фурната.  Сложете на дъното на дълбока тава железна решетка за печене. Сипете в тавата 1 ч.ч. гореща вода, виното и 5 с.л. слънчогледово олио. Сложете и листата от мащерка в тавата. Покрийте тавата с фолио. Печете към 30 минути, след което намалете фурната на 180 рС и печете още 3 часа. Махнете фолиото и печете още 20 минути до апетитна коричка.

Извадете от фурната и прехвърлете в сервизна паница. Покрийте хлабаво с фолио и оставете на страна да почива в продължение на 20 - 30 минути.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР