Мениджмънтът на Българска банка за развитие (ББР) обяви новата си

...
Мениджмънтът на Българска банка за развитие (ББР) обяви новата си
Коментари Харесай

ББР предоставя 60 милион лева по нова програма за подкрепа на туризма

Мениджмънтът на Българска банка за развиване (ББР) разгласи новата си стратегия за поддръжка на туризма в наличието на министъра на туризма Христо Проданов и на министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Ту е мястото да напомним, че съгласно съдружното съглашение, новото министерство на Лорер би трябвало да стане принципал на ББР.

Но да се върнем на новата стратегия на ББР. Тя е с размер от 60 млн. лв., които ще са напълно за сметка на ликвидния запас на банката. Подчертаваме този подробност тъй като при множеството предходни държавни стратегии ББР предоставяше и директни заеми и гаранции и страната постоянно заделяше средства. За да финансира тези стратегии. А тук това няма да стане, тъй като съгласно Даниел Лорер банката имала задоволително лични ликвидни средства.

По новата стратегия ББР ще предложи два продукта - " Ликвидна помощ за ресторантьори " и " Ликвидна помощ за хотелиери ". Предимството на изискванията на новата стратегия е че по ней достъп до финансиране ще имат компании с просрочие до 90 дни съгласно Централния кредите указател. С други думи ББР е подготвена да рефинансира отговорностите на сходни нередовни длъжници от бранш " Туризъм и ресторантьорство ". Рефинансираните заеми ще могат да бъдат разсрочвани до две години, като се облекчи тежестта на погасителните вноски. При това съгласно управлението на ББР този вид заеми ще се водят като нови (с други думи като редовни), а не като преструктурирани, каквото е условието на Регламент 575. Много забавно по какъв начин ще огледа банковия контрол на такова систематизиране, изключително след края на 2022-а, когато облекченията по " quick fix " престанат да работят.

Както се изяснява в известието на ББР в границите на новата стратегия тя ще дава кредитни линии, овърдрафт и общоприети заеми на компании хотелиери и ресторантьори, които не са прекратили работа през 2020 и 2021-а. Максималният размер на заема зависи от размера на компанията и съответния артикул. Дружества с личен състав до 49 индивида могат да получат до 500 хиляди лв. или до 20% от чистите доходи от продажби за 2019-а. Фирми с личен състав от 50 до 249 индивида ще имат право на финансиране до 750 хиляди лв. или до 15% от чистите доходи от продажби за 2019-а. оптималния вероятен размер на овърдрафта ще е 250 хиляди лв.. От тези заеми ще могат да се употребяват даже и компании, които са употребили мораториума (отлагането на плащанията) по заемите и по-късно са изпаднали в просрочие. Условието е финансовия разбор да покаже, че те са жизнеспособни.

По новата стратегия оптималния период на погасяване на общоприетия заем за оборотни средства ще е 48 месеца, а гратисния интервал за хотелиерите ще е 18 месеца и 12 месеца за ресторантьорите. При овърдрафта оптималния период на погасяване е 60 месеца.

По заемите ще се изисква поръчителство, като се акцентира, че претендентите могат да получат гаранция до 70% от размера на заема от Паневропейския гаранционен фонд. Не се прецизира обаче при какви условия включително и финансови тази гаранция може да бъде контрактувана. Прогнозния годишен лихвен % по заемите за хотелиери и ресторантьори е 2.82%, само че той е за клиенти с невисок рисков профил и с положително поръчителство. За проблематичните (като кредитна история, като чисти доходи и като тип, качество и размер на обезпечението) клиенти лихвата ще е по-висока. Колкото по-висок е рисковия профил на претендента, толкоз по-скъпо ще е финансирането, което ще може да получи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР