Мениджърите на Сити Марк Арт Център не отстъпват крачка встрани

...
Мениджърите на Сити Марк Арт Център не отстъпват крачка встрани
Коментари Харесай

Магията на „Грегорианските гласове“ с втори концерт в Сити Марк Арт Център

Мениджърите на Сити Марк Арт Център не отстъпват крачка настрана от концепцията си да трансфорат модерния бизнес и културен център (Бившето кино Левски) в същинско средище на духовността и високото изкуство. За това приказва и ноемврийската стратегия на Сити Марк Арт Център. Но не за нея са тези редове, за събитието на отминалия октомври, когато на сцената на центъра за повторно пред родна аудитория пяха ангелогласните артисти от Магията на Грегорианските гласове.

Грегорианските гласове от България са един хор, който може би е по-популярен отвън граница, в сравнение с в родината. Музикалният план стартира през 2011 година и към този момент е изнесъл стотици концерти в Западна Европа. Всички в хора са приключили музикална академия и всички са оперни артисти.

Идеята е на оперния артист Георги Пандуров, който от 39 години работи в Германия. След като се пенсионира, той слага началото на този забавен музикален план.

„ Решихме да опитаме да съвместим два напълно разнообразни музикални жанра в една стратегия. Не знаехме по какъв начин ще реагира публиката и имаше голям риск да се провалим “, сподели ръководителят на трупата Георги Пандуров.

Началото на плана е сложено в Кьолн, Германия – през ноември 2011 година. Оттогава „ Грегориански гласове “ работят с концертна организация във Фрайбург, която провежда пътуванията и турнетата на трупата. Иначе всяка година хорът „ Грегориански гласове “ радва публиката в Германия, Франция и Швейцария. И освен там.

„ Просто гениално “ беше определението, обещано от немската преса, което бележи пътя на хора от неговото основаване през 2011 година в Кьолн. „ Просто гениално “, възкликва публиката след всеки техен концерт в Германия, Франция, Швейцария…

Облечени като монаси, те основават на сцената неповторима мистична атмосфера, в която публиката се придвижва отвън времето – в свят, в който няма нито религиозни, нито езикови граници.

Не единствено вокалната интонация, методът на изложение и артикулацията на изпълнителите свидетелстват за това, че на сцената излизат същински майстори на музикалното изкуство.

Концертът на „ Магическите грегориански гласове “ в Сити Марк Арт Ценър по традиция бе в две елементи. Първата показа умела комбинация от грегориански хорали, православни литургии и мадригали от времето на Ренесанса и барока, а във втората хорът изуми публиката с осъществявания на шлагери от попмузиката в грегориански аранжименти. Това са песни на Beatles, Род Стюарт, Стинг, Be Gees, Queen, Андреа Бочели и Ед Шийрън. Те въодушевяват публиката и я карат да възкликва: „ Просто гениално! Божествено! “. Точно това повтаряха феновете след първия концерт на хора на българска сцена в залата на Сити Марк арт център през юли т.г. и не желаеха да повярват, че това вълшебно преживяване няма да има продължение. И продължението пристигна през октомври отново
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР